Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zbog  partnerskog dogovora na temu očuvanja i dugoročne održivosti Imunološkog zavoda u zgradi Gradske uprave sastali su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban. U kratkoj diskusiji Grad Zagreb je ostao na početnim pozicijama u vezi s rješavanjem problematike Imunološkog zavoda istaknutih u Pismu namjere gradonačelnika Bandića od 30. siječnja 2014. godine. Predloženo  je osnivanje operativne radne skupine u kojoj će biti predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i drugih nadležnih institucija radi analiziranja postojećeg stanja i utvrđivanja modela za  osiguravanje opstojnost Imunološkog zavoda. Novi sastanak dogovoren je za dva tjedna u DUUDI-ju, a krajem mjeseca očekuje se i održavanje Skupštine društva Imunološki zavod.

VARAŽDIN – Nakon što je krajem prošlog tjedna o  neizvjesnosti sufinanciranja nastavka prijevoza učenika srednjih govorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar,  jutros je na autobusnom kolodvoru u Varaždinu održan prosvjed, odnosno mirno okupljanje učenika, studenata, roditelja, radnika i ostalih građana kojim se od Vlade RH, odnosno resornog ministarstva, traži hitno rješavanje ovog problema. Vlada RH naime  još nije usvojila odluku o modelu sufinanciranja i financiranja prijevoza učenika srednjih škola u školskoj godini 2016./2017. Prosvjed na varaždinskom Autobusnom kolodvoru uz župana i županijske čelnike svojim su dolaskom podržali i čelnici više gradova i općina s područja Varaždinske županije.

KRAPINA – Prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna Krapinsko-zagorske županije prihvaćen je jednoglasno i bez rasprave na jučerašnjoj sjednici županijske skupštine. Planirani prihodi Županije uz izmjene o izvršavanju proračuna sada iznose 178 milijuna kuna, što je više za 3 milijuna kuna ili 1,8% više u odnosu na prethodni plan. Da i dalje postoji dobra gospodarska aktivnost na području Zagorja, naglašava župan Željko Kolar, koji ističe kako su u mjesecu svibnju izdane tri nove građevinske dozvole za gradnju novih proizvodnih hala te manje od pet tisuća nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, što nije bio slučaj od 2005. godine.  Decentralizirana sredstva za školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb iznose 58,7 milijuna kuna i bilježe pad za više od milijun kuna ili 1,7% u odnosu na plan, a smanjeni su  i troškovi plaća za zaposlene u Županiji za 413 tisuća kuna.

ČAKOVEC – U sklopu ovotjednog boravka ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić u Čakovcu, u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak na kojem su gradski čelnici ministricu upoznali s aktivnostima i aktualnostima na području Grada, vezanim uz njezin resor. Kao jedan od najvećih problema na području Grada Čakovca, ali i cijelog Međimurja naglašeno je pitanje izgradnje novog Centra za odgoj i obrazovanje. Naime, ova ustanova djeluje u zgradi izgrađenoj 1971. godine, a kapacitirana je za 70 učenika. Za potrebe gradnje nove zgrade Grad je osigurao lokaciju, potrebnu dokumentaciju i dozvole u što je uložio deset milijuna kuna. Prema projektu, cijela investicija stoji 78 milijuna kuna, a na sastanku su gradonačelnik Stjepan Kovač i ministrica Bernardica Juretić dogovorili da će objekt biti jedan od prioriteta, te da će se pronaći način na koji će u Državnom proračunu za iduću godinu biti osigurana sredstva za tu namjenu.

ZAGREB – U protekla dva tjedna čak 6 gradskih ureda raspisalo je natječaje u kojima traže svoje nove djelatnike. Radi se o Uredu za imovinsko pravne poslove, Uredu branitelja, Uredu za financije, Službi za mjesnu samoupravi i Stručnoj službi. Ukupno, traži se 79 zaposlenika, a najviše će novozaposlenih biti u Gradskom uredu za opću upravu. Trenutno u Gradu Zagrebu radi 2689 zaposlenih. Jedini ured koji neće zapošljavati ove godine je onaj za programe i projekte EU u kojem trenutno radi 17 zaposlenika.

ZAGREB – Novom Mrežom hitne medicine Zagrebačka županija dobila je 45 umjesto dosadašnjih 30 timova T1, 5 timova T2, te 5 timova prijavno dojavne jedinice u Velikoj Gorici. Višegodišnji napori i inicijative Zagrebačke županije o važnosti promjene Mreže hitne medicine te sustavno upozoravanje kako su stanovnici Zagrebačke županije zakinuti za adekvatnu hitnu medicinsku pomoć napokon su urodili  plodom, ističe župan Stjepan Kožić. Zagrebačka županija zbog stare Mreže hitne medicine svake je godine osiguravala 4 milijuna kuna vlastitih sredstava kako bi stanovnicima na cijelom svom području osigurala dostupnu, pravovremenu i kvalitetnu hitnu pomoć. Zbog povećanja od 15 T1 timova Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije godišnje uprihodit će oko 4,5 milijuna kuna više od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tako sada sve ispostave hitne medicine u gradovima na području Zagrebačke županije imaju po 5 T1 timova, a Velika Gorica deset.

STANKOV VRH – Zajedničko druženje članova Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i Konjičkog kluba Bilogorski rendžeri održano je na Stankovom vrhu na Bilogori pod motom „Zdravi dan na svježem zraku“. Brojnim zajedničkim aktivnostima članovi Udruge dobili su priliku rekreativno jahati na konjima kako bi razvijali motoriku i ravnotežu te probali nešto novo i nesvakidašnje. Rendžeri su se pak pobliže upoznali sa specifičnostima slijepih osoba, osnovama vođenja slijepe osobe, raznim oštećenjima vida i amaterskom radiogoniomentrijom, sportskom disciplinom kojom slijepe osobe razvijaju vlastite vještine orijentacije i kretanja, sluh i percepciju prostora. Aktivnost se provodila u sklopu projekta „Udruženim snagama kroz život“ koji financiraju Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

loading