Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.06.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Službena primopredaja vlasti u Varaždinskoj županiji nakon održanih lokalnih izbora održana je danas u županijskoj palači u Varaždinu. Novoizabrani župan Varaždinske županije Radimir Čačić, sa zamjenicima Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom, preuzeo je u uredu župana  dužnost od zamjenika župana Predraga Štromara Alena Kišića.

ZAPREŠIĆ – Domaće voće i povrće, kao i mlijeko i mliječni proizvodi, uskoro će biti u školama diljem Hrvatske. U tijeku su prijave škola, na projekt Školska shema – kojim će svakom djetetu biti osiguran besplatan zdravi obrok. Za tu namjenu Europska komisija osigurala je 23 milijuna kuna, a očekuje se da će zdravo i domaće jesti učenici iz gotovo tisuću škola diljem Hrvatske. Između ostaloga svježe i domaće jest će djeca iz Zaprešića. U nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je,  kako je će ova inicijativna  zasigurno pasti na plodno tlo, jer grad već godinama potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje.Uz to, pozvao je mjerodavne da učine sve kako bi se projekt proširio i na dječje vrtiće. Inače, škole se na natječaj mogu prijaviti do 20. lipnja, a prvo voće, povrće, mlijeko I mliječni proizvodi u škole će stići s prvim danom nove školske godine.

JASENOVAC – U parku prirode Lonjsko polje održan je prvi radni sastanak članova Vision one Vip Cluba kojeg čine predstavnici turističkih zajednica deset županija kontinentalne Hrvatske. Cilj sastanka je razmjena iskustava, ali i najava novosti o projektu Vision one, kroz koji se promovira turistička ponuda kontinentalne Hrvatske putem modernih tehnologija i društvenih mreža. Ovakvi sastanci nužni su za što bolju i kvalitetniju turističku promidžbu. „Ključna je zajednička promocija kontinenta kao destinacije i ovaj sastanak je prvi korak prema sinergiji“, istaknuo je Danijel Botić član tima Vision one. Aplikacija Vision one nudi vrlo jednostavnu i konkretnu aplikaciju koja donosi pregršt podataka o turističkim sadržajima, objektima, ugostiteljskoj i smještajnoj ponudi te daje sinergiju i povezanost kontinentalne Hrvatske.

ZAGREB  – Umjetnička intervenciju „Isijavanje“ kojom se u sklopu izložbe međunarodnog projekta Actopolis tematizira stambeno pitanje stanara “limenki” u Folnegovićevom naselju bit će održana danas  u stambenom bloku između Ulice Milke Trnine i Gavelline. Cilj događanja je druženje te razmjena iskustava. Inače izložba Actopolis može se razgledati u Predvorju Kina SC. Izložba kroz fotografije, video radove, instalacije u prostoru i pisanu dokumentaciju pokušava odgovoriti na pitanje: na koji se način gradski prostori mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva i koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura i aktivizam?

ZAGREB – Radionice na kojima se zainteresirani mogu upoznati s tradicionalnom vještinom gradnje suhozida održat će se ovog vikenda, 10. i 11. lipnja u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 10,00 do 13,00 sati.. Radi se o rasprostranjenom umijeću gradnje slaganjem kamena na kamen čime su brojne zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja te uzgoja biljaka i životinja. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a preporuča se donijeti zaštitne rukavice.

DUGO SELO – Prijem za učenike osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije koji su na državnim natjecanjima postigli vrhunske rezultate održan je u petak, 9. lipnja 2017. godine u  Dugom Selu.U ime Zagrebačke županije na svečanom prijemu učenika bili su župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Hrvoje Frankić.

ZABOK – Krapinsko-zagorska županija je u ovoj je školskoj godini kroz projekt Baltazar 3 osigurala 53 pomoćnika u nastavi u 28 osnovnih i 5 srednjih škola na području županije za 60 učenika s teškoćama. Ove subote, 10. lipnja 2017. godine, bit će održana svečanost povodom završetka projekta Baltazar 3, u Osnovnoj školi K. Š. Gjalski u Zaboku s početkom u 10,00 sati. Na svečanosti će biti predstavljeni rezultati provedbe projekta te će na njoj nastupati učenici iz više partnerskih škola uključujući i one koji su upravo kroz projekt ostvarili pravo na podršku pomoćnika u nastavi. Na završnom događanju će također biti premijerno prikazan i kratki film posvećen tematici projekta Baltazar 3, a koji su tijekom ove školske godine snimali učenici Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Zabok.

NOVI MAROF – Pedesetak različitih programa, od gastronomskih, kulturnih, sportskih do zabavnih, priređuje se u sklopu ovogodišnje manifestacije „Antunovo v Marofu – Dani Grada Novog Marofa“ koja traje do kraja ovog mjeseca. Središnja svečanost u povodu Dana grada večeras je u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“. Nakon prigodnog obraćanja novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača i gostiju, uslijedit će kulturno- umjetnički program.

NEDELIŠĆE – Međunarodni sajam poduzetništva MESAP 2017. počeo je danas i trajat će do  11. lipnja na vanjskim prostorima i sajamskoj dvorani u Nedelišću. Za sudjelovanje na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji prijavilo se preko 200 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a tu su i zastupnici brojnih austrijskih i njemačkih tvrtki. Bogati su i popratni sadržaji manifestacije, pa će osim stručnih predavanja, u sklopu sajma biti priređena izložba stoke te izložba malih životinja. Sajam prati i glazbeno- zabavni program uz nastupe brojnih kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava i mažoretkinja. MESAP u Nedelišću, koji se ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, otvara se danas, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

KRIŽEVCI – Od danas do nedjelje traje 50. Križevačko veliko spravišče. Okosnica ove poznate manifestacije je spelancija po Križevačkim štatutima, odnosno scenski prikaz pomirbe križevačkih purgera i kalničkih šljivara, koja se na glavnoj pozornici održava sva tri dana u 21 sati. U sklopu manifestacije organizirani su brojni programi za sve dobne skupine i interese različitih posjetitelja, od sajma malih životinja, uličnih festivala, do zanimljivih kulinarskih, pivskih i vinskih događaja te revijalnih utakmica i sportskih događanja.

loading