Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Rekonstruiranu Jablansku ulicu, rano jutros, 09. srpnja 2018. godine, u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su obuhvatili asfaltiranje ulice u dužini od 670 metara. Također uređen je novi kolni ulaz iz Jablanske ulice u dvorište škole koje je asfaltirano i označen je parking za 10 vozila. Nakon toga zagrebački gradonačelnik obišao je i Ulicu Oranice u kojoj su započeli  radovi na uređenju kolnika u dužini od 970 metara.

ZAGREB – Treći dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama u kulturi Grada Zagreba potpisali su u ponedjeljak, 9. srpnja, u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Milan Bandić, u ime Nezavisnog sindikata knjižničara Asja Grgić te ispred Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ivica Trubić. Nakon šestomjesečnih pregovora postignut je kompromis u kojem su sindikati pristali na određena smanjenja materijalnih prava, a Grad Zagreb na povećanje plaća za više od 1900 djelatnika 38 zagrebačkih ustanova u kulturi. „Jubilarne nagrade smanjene su na razinu neoporezivog iznosa, određene pomoći u slučaju elementarnih nepogoda se neće primjenjivati, no postignut je dogovor oko povećanja osnovice za 3,3% što je nekoliko stotina kuna veća plaća zaposlenicima zagrebačkih ustanova u kulturi“, istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer poručila je da Grad Zagreb štiti svoje zaposlenike i da je u Zagrebu kultura neupitna.

KRAPINA – Ugovore korisnicima županijskih potpora u poljoprivredi danas, 09. srpnja 2018. godine, u Krapini je uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Županija je, naime ove godine predvidjela 11 mjera za pomoć razvoju poljoprivrede, a današnjom podjelom ugovora realizirano ih je devet. Mjesec dana bio je otvoren natječaj za poboljšanje uvjeta zagorskog purana te povećanje stočarske proizvodnje, a do kraja godine otvoreni su natječaji za pripremu projektne dokumentacije i promociju poljoprivrednih proizvoda. Za navedene je mjere pristiglo 36 zahtjeva, a odobrene su 32 potpore u ukupnom iznosu od 566 tisuća kuna.

ZAGREB – Oko 160 djece iz Udruge za autizam, Saveza gluhih i nagluhih osoba, Udruge slijepih i Udruge osoba s psihičkim teškoćama te Doma za psihički bolesne osobe otputovalo je u ponedjeljak, 9. srpnja, na sedmodnevni rekreativno-terapeutski program u ljetovalište Društva Crvenoga križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom. Osim druženja i kupanja, za njih je svakog dana pripremljen zanimljiv program – između ostalih – glazbene i likovne radionice. Sretan put prije polaska poželjeli su im gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

KRAPINA – Nakon što su u Krapinskim Toplicama danas, 09. srpnja 2018. godine, održane dvije radionice u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vezane uz usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom i uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport, državna tajnica Margareta Mađerić u Krapini se sastala s čelnicima Županijske organizacije HDZ-a. Naglasila je kako se otvaraju brojne prilike, odnosno natječaji za unapređenje kvalitete života koji bi trebali bitno doprinijeti poboljšanju demografskih prilika, a da upravo s područja Krapinsko-zagorske županije u ministarstvo dolaze kvalitetni projekti. Kao dobar primjer istaknut je Grad Krapina, koji se, kako navodi gradonačelnik Zoran Gregurović javio na natječaj za produljenje radnog vremena gradskog dječjeg vrtića, za što se čeka rješenje, a dobivena su i sredstva za njegovo proširenje. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek, istaknuo je kako je u Krapinsko-zagorsku županiju stiglo 4,1 milijuna kuna za dječje vrtiće, što smatra da će biti jedan poticaj očuvanju osnovnog životnog standarda, što vrtići svakako jesu, ali i doprinos ukupnoj demografskoj politici.

ČAKOVEC – U prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi novoizabrani župan županije Baranja u Republici Mađarskoj Zoltán Madaras te András Göndöc direktor Europske grupacije za teritorijalni suradnju  – Pannon EGTC. Riječ je o županiji s kojom Međimurska županija već godinu dana ima potpisan sporazum o suradnji i prijateljstvu s ciljem jačanja veza u pograničnom području. Temelji za takvu suradnju idu u nekoliko smjerova. Ona kulturna suradnja temelji se na obitelji Zrinski koji su branili Siget  i podloga su suradnje muzeja u Sigetu i Čakovcu. Istodobno grad Pečuh je jedan od najmultikulturalnijih gradova s hrvatskim kazalištem, vrtićima i školama te velikim brojem hrvatskih studenata. Uz to, kroz europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju županije Baranja i Međimurska provode projekt ATRACTur, a slijedi projekt  izgradnje vidikovca na Mađerkinom bregu, te obnove mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu, pobrojio je međimurski župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Održana je četvrta sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Savjeta i Županijske skupštine Željko Pintar, a prisustvovao joj je i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Na dnevnom redu je bila je Informacija o primjeni Odluke o sufinanciranju troškova smještaja u domove socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, koja je prihvaćena na posljednjoj sjednici Skupštine. Također je dogovoreno kako će se nastaviti s održavanjem tribina, a iduća će se održati 1. listopada povodom obilježavanja Dana starijih osoba, s temama iz socijalne skrbi, programu gerontodomaćica te o zdravstvenoj zaštiti.

LEPOGLAVA Tradicionalna zabavno – turistička manifestacija Lepoglavski dani, uz bogat i raznovrstan program održavat će se od 13. do 15. srpnja. Program Lepoglavskih dana na konferenciji za medije danas u lepoglavskom Domu kulture danas su najavili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i direktor Turističko kulturno informativnog centra, Damjan Županić. Manifestacija će započeti u petak 13, srpnja u večernjim satima u Gradskom parku u Lepoglavi otvaranjem izložbe radova akademskog slikara Zlatana Pinteka, nakon čega slijedi koncertni program. U subotu 14.srpnja, posjetitelje očekuju Sajam turizma i enogastronomije, susreti vina z bregov, Međunarodni sajam minerala i izložba malih životinja, te naravno zabavni program. Nedjeljni  program, između ostalog, donosi 5. lepoglavske zabavne igre, predstavu Remetinec te zabavno-plesnu večer uz Kavalire

ČAKOVEC – Za 43 međimurskih maturanata iz šest srednjih škola, čiji roditelji ne mogu platiti maturalnu večer, osiguran je odlazak na maturalni ples. Rezultat je to uspješno završene tradicionalne akcije „Svi na maturalni ples“, koju je organizirala Zajednica žena Katarina Zrinski Međimurske županije, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica međimurske Zajednice žena Katarina Zrinski, Sunčana Glavak, napomenuvši kako je kroz 8 godina, koliko traje akcija, na maturalnu večer otišlo više od 700 maturanata.

ZAGREB – Sigurnosna mjera zaustavljanja i oglašavanja zvučnim signalom vlakova ispred željezničko-cestovnog prijelaza Sutla ukida se od ponedjeljka 9. srpnja 2018. godine. U predstojećem razdoblju vlakovi će preko predmetnog prijelaza prometovati smanjenom brzinom od 20 km/h. Ovaj željezničko-cestovni prijelaz nalazi se na pruzi Državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor.

loading