Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Za delegaciju Europske mreže gradova bez droge, u palači Dverce, u utorak, 9. srpnja prijem je upriličio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tom prilikom gradonačelnik Bandić potpisao je Rezoluciju o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga – ECAD. – Čast mi je da u ime Grada i Zagrepčana mogu potpisati ovu rezoluciju, rekao je gradonačelnik Bandić, ističući kako je obaveza da Zagreb, ali i drugi gradovi i općine,  odbace sve zahtjeve za legalizacijom droga te sustavno rade i promiču programe prevencije bilo kakve zlouporabe droga, promiču liječenje i savjetovanje ovisnika. Europska mreža gradova bez droga osnovana je 1994. na inicijativu grada Stockholma te predstavlja vodeću europsku mrežu organizacija gradova koji promiču Europu bez droga i predstavljaju milijune europskih građana. ECAD okuplja 265 gradova u 30 europskih zemalja i podržava postojeće konvencije Ujedinjenih naroda o drogama koje se protive legalizaciji i potiču jačanje nacionalne i međunarodne suradnje u borbi protiv droge.

ZAGREB – Najavljene izmjene i dopune GUP-a Grada Zagreba koje o Hipodromu i Velesajmu govore kao o bivšim objektima izazvale su burnu reakciju kako šire tako i stručne te političke javnosti. Izmjene Generalnog urbanističkog plana glasno su kritizirala nacionalna strukovna udruženja s područja arhitekture i urbanizma te skupštinska oporba, a čak je i HDZ iz vladajuće koalicije povukao svojih osam amandmana na prijedlog GUP-a. Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako ima suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike za izmjene GUP-a te da su u tijeku konačni razgovori o izmjenama Generalnog urbanističkog plana u Ministarstvu graditeljstva.  „Sutra je novi radni dan, pa ako i ne donesemo GUP neće Zagreb stati. Njegove izmjene se ne mogu zaustaviti već samo odgoditi za par mjeseci“, kazao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba glavna je tema sutrašnje sjednice gradske skupštine. Prijedlog izmjena GUP-a gradonačelnika Milana Bandića koji, između ostalog predviđa izgradnju tzv. „Zagrebačkog Manhattana“ na prostoru Velesajma i Hipodroma, naišao je na kritiku, kako javnosti, nacionalnih strukovnih udruženja s područja arhitekture i urbanizma tako i političke oporbe. „Izmjene i dopune GUP-a u ovom trenutku nemaju suglasnost ni Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ni Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, naglasila je Anka Mrak Taritaš gradska zastupnica GLAS-a.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom nastavlja s provođenjem projekta „Sigurnost na vodi“, a aktivnosti koje će se provoditi predstavljene s u utorak, 9. srpnja 2019. godine na konferenciji za medije. U sklopu dugogodišnjeg projekta „Sigurnost na vodi“ obilaze se kupališta i kupače se upozorava na oprez te im se dijele promotivni materijali sa sigurnosnim savjetima, podsjeća ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev i dodaje kako će se tijekom jeseni nastaviti i i tečaj „Junior spasilac“ za učenike završnih razreda osnovnih škola koji uče tehnike spašavanja na vodi i prve pomoći. Ovogodišnji projekt donosi i jednu novinu, kaže Sočev, pa će se za 100-tinjak predškolaca koprivničkog Dječjeg vrtića „Tratinčica“ na koprivničkim Gradskim bazenima Cerine provesti program privikavanja na vodi. Projekt „Sigurnost na vodi“ s 24 tisuće kuna financira Hrvatski crveni križ.

BRAČAK – Kako bi zajedničkim snagama jačali sjeverozapadnu Hrvatsku, stvarali nova radna mjesta te mogli povlačiti sredstva Europske unije za zajedničke kapitalne projekte, u utorak, 09. srpnja 2019. godine,  župani Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Međimurske Matija Posavec, Bjelovarsko-bilogorske Damir Bajs, Varaždinske Radimir Čačić i Koprivničko – Križevačke županije Darko Koren su potpisali pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma. Sporazum će već danas biti poslan u ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a župani se nadaju da će ga ministrica Gabrijela Žalac potpisati u što kraćem roku. – Potpisivanje ovog sporazuma je za 5 županija sjeverne i središnje Hrvatske neophodno, kako ne bi bili nijemi promatrači, nego aktivno povlačili sredstva koja su nam dostupna u EU za regionalni razvoj – istaknuo je župan Kolar. – Kroz programe smo naznačili sve što nas povezuje te se nadam da će Vlada reagirati što prije – nadovezao se župan Bajs. Župan Posavec je istaknuo da današnji potpisnici predstavljaju 700 tisuća građana te sa svojim iskustvom znaju kako podići standard života na svojim područjima. – Župani će nakon ovog potpisivanja surađivati još kvalitetnije i konkretnije – dodao je Posavec. – Danas svojim potpisom potičemo Vladu da nam da šansu te da dodatno možemo ubrzati realizaciju EU projekata – zaključio je župan Čačić, a župan Koren je dodao da, unatoč posebnosti svake županije, one imaju i puno toga zajedničkog te da traže od Vlade da im omogući realizaciju projekata. Ovih pet županija ujedno će postati i nositelji/partneri razvojnih/strateških projekata identificiranih kroz razvojni sporazum.

ČAKOVEC – Kako bi se ubrzalo rješavanje otvorenih pitanja suživota između domicilnog stanovništva i romske zajednice te se vrijednosti i odlike koje krase ovaj dio zemlje preslikale na sve njegove građane, u posjetu Međimurskoj županiji u utorak, 9. srpnja 2019. godine je boravila radna skupina saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U Velikoj vijećnici Međimurske županije radni sastanak sa saborskim zastupnicima Bernardom Topolko i Stjepanom Kovačem te čelnicima Međimurske županije predvođenima županom Matijom Posavcem održali su Milorad Pupovac, Dražen Barišić i Veljko Kajtazi. Župan Matija Posavec i saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovača složili su se kako je nužno jače uključiti državna tijela u dijelu legalizacije romskih naselja, jačanja stanja sigurnosti, poticanje školovanja i zapošljavanja Roma te kontrolu pri trošenju socijalnih potpora.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu bespovratnih potpora Grada Zagreba za provedbu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva 2019. – 2023. za razvoj društvenog poduzetništva otvoren je do 10. srpnja. Opći cilj je promicanje i razvoj društvenog poduzetništva i društvenih poduzetničkih inicijativa radi osiguranja društvene kohezije kao i uključivanje u poduzetništvo i tržište rada marginaliziranih, socijalno osjetljivih skupina radi sprječavanja socijalne isključenosti. Potpore koje se odobravaju i dodjeljuju su potpore male vrijednosti.

ZAGREB – Zagrebačka županija četvrtu je godinu za redom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila ovo priznanje. Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta. Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4,3), dok prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,8).

VARAŽDIN – Krajem lipnja evidentirano je u Regionalnom uredu HZZ-a Varaždin  2.478 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 5,8%, a u usporedbi s istim mjesecom lani manji je za 19,0%. Najtraženija zanimanja tijekom lipnja bila su: krojitelji krzna i kože, prodavači, konobari, čistači, skladišni radnici, šivači, radnici u niskogradnji ili na proizvodnoj liniji, vozači teretnog vozila i  kuhari.

KOPRIVNICA – Članovi mađarskih Gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa posjetit će u utorak, 9. srpnja 2019. godine Koprivnicu, u sklopu njihove manifestacije „Po staza naših starih“, koja uključuje posjet krajevima odakle su njihovi preci prije 500 godina otišli u današnje Gradišće. Njihova turneja započela je prošlog petka, 5. srpnja, a među gradovima koje posjećuju je i Koprivnica. Svoje će kratko predstavljanje održati večeras na središnjem koprivničkom trgu, a boravak u Koprivnici organizira im i pomaže Folklorni ansambl Koprivnica.

loading