Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.08.2017.

Posted in Vijesti

 ZAGREB –  Kako je broj provala u domove, u odnosu na prošlu godinu, veći za 4% Zagrebačka policija apelira na građane da poduzmu što kvalitetnije mjere zaštite. Za zaštitu je potrebno imati ulazna vrata s mehaničkom zaštitom, a vrlo su bitni i dobrosusjedski odnosi, koji pospješuju međusobnu sigurnost. Inače, jedan od načina samozaštite je pravovremena edukacija, koju stručnjaci pružaju u novootvorenom Centru za prevenciju, u Martićevoj ulici 10. Tamo se građani mogu informirati o svim oblicima zaštite, vidjeti kako izgledaju određeni alati te kolike su im cijene. Postoji opcija dolaska stručnjaka izravno u dom, kako bi pronašli slabe točke i dali prijedlog odgovarajuće zaštite. Takav oblik edukacije također je besplatan, te ga je potrebno ranije najaviti. Centar je otvoren svakim radnim danom od 9,00 do 17,00 sati.

KRAPINA – Sedam zagorskih poduzetnika uspješno je povuklo 1,6 milijuna kuna potpora iz E-impulsa, Javnog poziva kojeg je objavilo Ministarstvo poduzetništva i obrta.  u 2016. godini, uz pomoć Zagorske razvojne agencije. Cilj navedenog poziva bio je jačanje konkurentnosti mikro i malih poduzeća u sektoru proizvodnje i proizvodnih usluga, a Zagorska razvojna agencija je sudjelovala u pripremi projektnih prijedloga.  Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je ovo još jedan dokaz koji potvrđuje kako Zagorska razvojna agencija u povlačenju  bespovratnih EU sredstava pruža podršku, ne samo Krapinsko – zagorskoj  županiji te gradovima i općinama, već i zagorskim poduzetnicima.

ZAGREB – Zvijezde padalice, padajuće Perzeide poznatije kao Suze svetog Lovre, mogu se vidjeti sve do 20. kolovoza, a vrhunac će biti ove subote, 12. kolovoza. Ovaj izuzetan prirodni astronomski fenomen, za mnoge jedna od najromantičnijih noći, moći će se najbolje vidjeti sa šest zagrebačkih lokacija, na Cmroku, Bundeku, Jarunu, sa Sljemena te manje poznati Meglenjak, odnosno  mjesto znad ceste koja spaja Podsused i Zaprešić te iz Park šume Grmoščica u Gornjoj Kustošiji.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu za 2017. godinu, koji je  otvoren do 31. kolovoza. Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, živjeti na selu te imati lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2017. godinu, koji će se ove godine održati 14. listopada u Karlovcu. Inače, diljem svijeta 15. listopada obilježava se kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine taj značajan datum obilježava se i u Republici Hrvatskoj, a projekt je započeo upravo u Zagrebačkoj županiji.

VARAŽDIN – Uskoro bi trebala početi sanacija raskrižja Bombellesove i Optujske te raskrižja  Filićeve i Krležine ulice u Varaždinu. Na ovim će raskrižjima biti izgrađeni rotori, što bi u znatnoj mjeri trebalo povećati razinu sigurnosti i protočnost prometa u tim dijelovima grada. Većina sredstava osigurana je kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa MUP-a, a u sufinanciranje je uključen i Grad Varaždin. Izgradnja rotora na raskrižju Bombellesove i Optujske ulice koštat će nešto više od 2 milijuna, a milijun i 400 tisuća kuna bit će uloženo u izgradnju rotora na raskrižju  Filićeve i Krležine ulice. Radovi će najvjerojatnije početi već ove jeseni.

ČAKOVEC – Temeljem Javnog poziva za predlaganje projekata udruga civilnog društva za financijsku potporu iz proračuna Međimurske županije za ovu godinu pristiglo je 79 prijava. Uvjete javnog poziva zadovoljilo je 50 projekata, odnosno programa, stoga je župan Međimurske županije Matija Posavec za njihove aktivnosti, rad i djelovanje odobrio novčana sredstva u pojedinačnom iznosu do 25 tisuće kuna. U tu je svrhu u županijskom proračunu ove godine osigurano ukupno 350 tisuća kuna, a tom se mjerom nastoji oplemeniti svakodnevni život žitelja Međimurske županije.

 HLEBINE –  Izložbu „Kultura, Umjetnost, Logorovanje“ moguće je do kraja ovog mjeseca razgledati u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Izložene su fotografije i slike na staklu nastale na nedavno održanom istoimenom dječjem ljetnom kampu  u Hlebinama. Predstavljeni su radovi svih sudionika, djece od 8 do 12 godina, nastali pod vodstvom naivnih slikara Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Cilj projekta bio  je upoznavanje djece s naivnom umjetnošću, približavanje svijeta umjetnosti, poticanje kreativnosti i mašte kroz učenje slikarstva na staklu, ali i životom na selu i prirodi općenito, nekad i danas.

loading