Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.08.2018.

Posted in Vijesti

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Jubilarna 50. manifestacija Prvi glas Zagorja, u organizaciji Udruge za kulturu, zabavu i šport, održat će se u Svetom Križu Začretju od 18. do 25. kolovoza 2018. godine, a da su pripreme u završnoj fazi, potvrdili su organizatori na konferenciji za medije danas, 09. kolovoza 2018. godine. Manifestacija se minulih godina održavala pod nazivom Tjedan kulture, zabave i športa, no u samim počecima zvala se Prvi glas Zagorja, kao i njen centralni dio – festival pjevača amatera te su se, s obzirom na 50. rođendan, organizatori odlučili na vraćanje korijenima, odnosno promjenu naziva, ali i brojne druge novine, a prema riječima predsjednika izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i šport Danijela Likara i ove je godine priređen niz sadržaja za sve generacije. – Festivalske večeri održat će se u petak i subotu, 24. i 25. kolovoza, s time da je prva večer natjecateljskog dijela, te će nastupiti 11 mladih pjevača, a druga retrospektiva na kojoj će nastupiti neka od imena koja su obilježila festival, naglašava dugogodišnji stručni voditelj festivala Prvi glas Zagorja Franjo Mraz. Da je riječ o manifestaciji izuzetno važnoj za svetokriški kraj, ali i za čitavo Zagorje, ističe načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos. – Ove godine osmišljen i novi vizaul manifestacije u čijem je fokusu ‘ptiček’, a tu će, nakon 20 godina korištenja stare, biti i nova pozornica, s kojom smo se odlučili počastiti za ovaj jubilej. Također, sva događanja, osim sportskih bit će na Trgu hrvatske kraljice Jelene, te će ispred dvorca biti postavljen prozirni ostakljeni šator sa svjetlosnim efektima kamo će se u slučaju lošeg vremena seliti događanja, dodaje načelnik Kos.

ZAGREB – Nakon sanacije kolnika u promet je puštena dionica Ulice Medveščak, od Grškovićeve do Mirogojske ceste, a nastavljena je sanacija Ulice Medveščak, od Mirogojske do Nuncijature. Postavljeni su poklopci komunalnih instalacija, očišćeni su slivnici i priključci slivnika te iscrtana horizontalna signalizacija. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i 300 tisuća kuna. Također, obnovljena je i Ulica Mladosti – I. odvojak u Buzinu. – Sanacijom ove prometnice zaokružili smo priču obnove prometnica u naselju i zbog toga smo zadovoljni, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Buzin Mario Kranjčina te dodao da je ova ulica vrlo frekventna i da se njezinim proširenjem omogućila bolja prohodnost kroz naselje. U okviru radova asfaltirano je 700 metara kolnika širine pet metara, zamijenjeni su poklopci i uređene bankine. Vrijednost radova je oko 600 tisuća kuna.

ZAGREB – Zagrebačka županija temeljem javnog poziva dodijelit će 1,9 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstava gradovima, općinama, javnim ustanovama i trgovačkim društvima osnovanim od strane gradova i općina na svom području za poticanje rekonstrukcije postojećih zgrada javne namjene s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava,  najkasnije do 30. studenog 2018. godine. Zgrade javne namjene u smislu ovog poziva su zgrade javnog sektora u kojima se pružaju usluge velikom broju ljudi: zgrade upravnih i drugih tijela, tijela lokalne samouprave, za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, vrtići, zgrade za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica poput domova za umirovljenike te đačkih domova, sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, zatim bolnica i drugih ustanova namijenjenih zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi te zgrade namijenjene obavljanju komunalnih djelatnosti. Maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti po pojedinom projektu u istoj financijskoj godini iznosi do 500 tisuća kuna s PDV-om, a visina iznosa sredstava ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine.

KRAPINA – Održan je redovni kolegij župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Na kolegiju je, uz redovne aktivnosti županijskih Upravnih odjela, trgovačkih društava i ustanova, posebno naglašeno kako Upravni odjel nadležan za poljoprivredu intenzivno radi na donošenju programa jedinica lokalne samouprave za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, dok Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade trenutno utvrđuje ispunjavanje formalnih uvjeta iz Javnog poziva za isticanje kandidatura za članove Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

LEPOGLAVA – Prezentacijski radni sastanak mreže Kreativnih gradova održan je danas, 9. kolovoza 2018. godine u lepoglavskom Domu kulture. Sastanku su prisustvovali predstavnici gradova Varaždina, Koprivnice, Ludbrega, Zaboka, Donje Stubice i Lepoglave. Cilj je sastanka bio je  predstaviti kulturne potencijale gradova na sjeveru kao i moguće zajedničke suradnje na projektima i programima u kulturi. Kreativni gradovi Hrvatske su inovativna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica i stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld održali su u četvrtak, 9. kolovoza 2018. godine, u prostorijama Gradske uprave radni sastanak s delegacijom Grada Raba predvođenu rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem. Dvojica gradonačelnika razgovarali su o uspostavljanju suradnje na području socijalne politike i turizma, a razmijenili su ideje i u vezi manifestacija Adventa u Zagrebu i Adventa u Rabu.

KOPRIVNICA – U Koprivnici se ovih dana odvijaju radovi pojačanog održavanja na prometnoj infrastrukturi, a radilišta na Trgu Zlate Bartl i u Kunovec Bregu obišao je gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima. Na Trgu Zlate Bartl uređuje se pješačka staza duljine 40 metara, a vrijednost radova je nešto veća od 20 tisuća kuna, dok se u Vinogradskoj ulici u Kunovec Bregu uređuje sustav odvodnje oborinskih voda. Radovi vrijedni 70 tisuća kuna bez PDV-a  su pred završetkom.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u četvrtak, 9. kolovoza 2018. godine, u prostorijama stranke održao je konferenciju za medije na temu Aktulane političke situacije u Hrvatskoj i gradu Zagrebu. Komentirao je oštru retoriku Srbije i Hrvatske za vrijeme obilježavanja godišnjice Oluje. – Znate gdje je catch? U prosječnoj penziji u Srbiji od 200 eura i plaći od 400 eura, odnosno iseljavanju više od 200 tisuća mladih iz Hrvatske. I što je preostalo? Tući u ratne trube i vraćat se u prošlost i rovove“, istaknuo je. Pozvao je Bandić na smirenje tenzija govoreći pritom pjesmu Ubi me prejaka reč srpskog pjesnika Branka Miljkovića te dodao da kad čovjek pokuša etiketirati drugoga, najviše govori o sebi.

ČAKOVEC – Zbog bolesti ili dotrajalosti danas, 9. kolovoza 2018. godine, će iz Perivoja Zrinskih u Čakovcu biti uklonjeno sedam stabala, koja se nalaze u neposrednoj blizini pješačkih staza  i dječjeg igrališta, a za koje postoji realna opasnost da se sruše ili da im se odlome grane. Radove će, uz stručni nadzor, obaviti Gradsko komunalno poduzeće Čakom uz pripomoć Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Kao što je praksa, drvena građa donirat će se socijalno ugroženim obiteljima s područja Čakovca, kao drvo za ogrjev, a u jesenskoj sadnji srušena stabla zamijenit će se novima.

loading