Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.08.2019.

Posted in Vijesti

ZABOK – Jednu od tri osnovne škole koje su nedavno energetski obnovljene, Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, ovog petka, 9. kolovoza 2019. godine obišao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na ovoj školi koja je dobila toplinsku zaštitu vanjskih zidova, zamijenjena je i vanjska stolarija,  a uveden je novi visokoučinkovit plinski sustav grijanja. Sve to donijet će velike uštede na energentima i smanjenje emisije CO2. Vrijednost radova je 8 milijuna kuna, 4,7 milijuna kuna je osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj, a županija je iz vlastitog proračuna izdvojila 721 tisuću kuna. – Danas su započeli radovi u osnovnim školama u Đurmancu i Kumrovcu, a traju radovi i u Gornjoj Stubici, dok je postupak javne nabave završen za školu u Konjščini – istaknuo je župan Kolar, dodajući da se radi o investiciji od više od 60 milijuna kuna kojom će biti omogućeni bolji uvjeti za rad nastavnika i učenika. Uz župana Kolara, u obilasku su bili i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te Miljenko Jagarčec iz Regionalne energetske agencije.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u petak, 9. kolovoza 2019. godine, u Dubravi je obišao Dankovečku i Sunekovu ulicu, dionicu od Ulice Rudolfa Kolaka do Miroševečke ceste, na kojoj su započeli radovi sanacije kolnika. – U sanaciju ove ulice krenuli smo zbog uređenja dvorane pri OŠ Granešina koju ćemo otvoriti početkom nove školske godine- rekao je gradonačelnik Bandić. Tako će do večernjih sati u ponedjeljak, 12. kolovoza na dužini Dankovečke od 450 metara i površini od 4.200 metara četvornih biti uklonjen postojeći sloj asflata, podići će se komunalne instalacije, zatim prevući s novih 1.050 tona asfalta te iscrtati horizontalna i vertikalna signalizacija. Radovi su vrijednosti 800 tisuća kuna- rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Željko Dukić.

ZAGREB – Na javnom izlaganju o izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a u starogradskoj vijećnici u četvrtak, 8. kolovoza sudjelovalo je stotinjak građana koji su, među ostalim, istaknuli protivljenje promjenama vezanima uz prostore Hipodroma, Zagrebačkog velesajma i Donjeg grada. – Uvijek ima onih koji prigovaraju, a ja ne bih bio zagrebački gradonačelnik već šesti mandat za redom da se obazirem na svaki prigovor- rekao je u petak, 9. kolovoza komentirajući javno izlaganje i raspravu o GUP-u gradonačelnik Milan Bandić. Podsjećamo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u srpnju je odbilo dati suglasnost Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba. Nakon toga, izmjene i dopune usklađene su s komentarima ministarstva, a ponovna javna rasprava traje do srijede, 14. kolovoza.- GUP ide, a moja vizija Zagreba je da se razvija dalje, a ostaje isti- naglasio je zagrebački gradonačelnik.

KLANJEC – Gradnja kogeneracijske energane na drvnu biomasu, tema je konferenciju za medije održane ovog petka, 9. kolovoza 2019. godine u prostorijama Grada Klanjca. Povodom sve većeg interesa građana te plasiranja određenih informacija o izgradnji spalionice mjesnog otpada na području Klanjca, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, poručili su mještanima Klanjca, ali i građanima županije da se na ovom području takva spalionica neće izgraditi. Naime, na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća donesene su odluke o suglasnosti za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju Kogeneracijsko energetskog postrojenja na drvnu biomasu, a jedina parcela koja je prodana u klanječkoj poslovnoj zoni Lepoglavec je za izgradnju postrojenja za proizvodnju peleta, a ne za izgradnju spalionice, istaknuo je gradonačelnik Brlek. – Razmišljamo o energani na drvnu masu, a ne o korištenju otpada za gorivo – istaknuo je župan Kolar.

ZAGREB – Kako bi se smanjila buka prometa u zagrebačkim naseljima uz Držićevu i Zagrebačku aveniju bukobrani će biti postavljeni uz Savicu, Prečko i Folnegovićevo naselje. Grad Zagreb trenutačno traži tvrtku koja će izraditi elaborat zaštite od buke za 70 tisuća kuna, nakon čega će u roku od 20 dana početi radovi na bukobranima. Nakon Vrbika, oni će biti postavljeni južno od petlje Držićeva – Slavonska, uz Lastovsku ulicu sa zapadne strane i uz Ulicu Šime Starčevića s istočne strane, ali i uz Zagrebačku aveniju, oko Tijardovićeve i Ulice Ivana Matetića Ronjgova. Bukobran kod Držićeve trebao bit će dužine oko 900 metara, dok bi onaj na Zagrebačkoj aveniji trebao biti duljine oko 800 metara.

ZAGREB – Ponuda ZET-a dopunjena je još jednom e-linijom na kojoj prometuju jedinstvena vozila na električni pogon. Linija 360 Jarun, polazi sa stajališta Hrvatskog Sokola, unutar RSC Jarun te prometuje kružnom trasom oko jezera Jarun u dužini od 6.320 metara, uz zaustavljanje na devet usputnih stajališta Otok Univerzijade, Odbojka na pijesku, Skate park, Višeosjetilni park, Kajakaški prilaz, Softball, Malo jezero, Petrine i Hrgovići. Na ovoj liniji vozila prometuju subotom, nedjeljom i blagdanima s polascima u 16,00, 16,30, 17,00 i 17,30 sati. Vožnja za 5 putnika traje 25 minuta.

VARAŽDIN – Uoči Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. Liga koje će 10. i 11. kolovoza biti održano na stadionu Sloboda u Varaždinu, zamjenik župana Tomislav Paljak je razgovarao s Ivanom Veštićem, predsjednikom Hrvatskog atletskog saveza i dopredsjednikom Ivanom Domislovićem. Europsko atletsko prvenstvo je najveće ovogodišnje atletsko događanje u Hrvatskoj i najveće u Varaždinskoj županiji nakon 30 godina, atletski spektakl, na kojem će publika imati priliku uživo vidjeti više od 700 atletičara i atletičarki iz 12 reprezentacija, među kojima je Hrvatska za koju će nastupiti naši najistaknutiji sportaši, rekao je Paljak.Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Veštić zahvalio je Varaždinskoj županiji na pomoći i posebno istaknuo nastupe Sandre Perković, jedne od najboljih svjetskih atletičarki te olimpijske pobjednice Sare Kolak, Ludbrežanke koja je svoje prve korake napravila upravo na varaždinskom stadionu Sloboda. U subotu i nedjelju natjecanja počinju u 15,00 sati, a ulaz na stadion je besplatan.

ZAPREŠIĆ – Počela je energetska obnova i povećanje energetske učinkovitosti zgrade zaprešićke ispostave Doma zdravlja. Napravit će se kontakt fasada s toplinskom izolacijom na punim dijelovima pročelja, toplinska izolacija i hidroizolacija krova, bit će zamijenjene stare ostakljene drvene stijene novom energetski učinkovitijom PVC stolarijom, zamijenjen postojeći sustav grijanja novim, baziranim na sustavu dizalice topline te zamijenjena postojeća rasvjetna tijela novom LED rasvjetom. Godišnje će ostvariti ušteda od 60% za grijanje, 54% za rasvjetu te za 80% smanjiti emisija štetnih stakleničkih plinova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.742.459 kuna, od čega se 2. 409.719 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

KONJŠĆINA – Srednja škola Konjščina, uz Krapinu, druga je na području Krapinsko – zagorske županije sa statusom ˝Škole ambasadora Europskog parlamenta˝. Cilj tog obrazovnog programa je razviti svijest mladih o Europi, parlamentarnoj demokraciji i Europskom parlamentu. U školi ističu, kako im je ovo priznanje velika čast, posebno zato što su najveću ulogu u cijelom procesu imali učenici škole, ambasadori juniori. Što se tiče Srednje škole Krapina, njeni učenici aktivno sudjeluju u nacionalnim i međunarodnim zasjedanjima Europskog parlamenta mladih. Srednja škola Krapina sudjelovala je i pet puta u programu EUROSCOLA, a 109 učenika posjetilo je Europski Parlament u Strasbourgu.

KOPRIVNICA – Klub za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije, osnovan u sklopu projekta „Partnerstvo za sve 2“ nastavlja s provedbom individualnog savjetovanja za nezaposlene osobe. Kroz savjetovanja, nezaposlene osobe imaju mogućnost dobivanja besplatne pomoći oko pripreme životopisa i zamolbe za posao te pripreme za razgovor za posao. Usluge Kluba za zapošljavanje nezaposlene osobe iz Koprivničko-križevačke županije mogu koristiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12 do 15 sati u prostorima PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, na Florijanskom trgu 4 u Koprivnici.

ČAKOVEC – Tradicionalni ljetni informatički kamp organiziraju, od 19. do 30. kolovoza 2019. godine, u Tehnološko-inovacijskom centru (TICM) Čakovec, druge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK). Učenici osnovnih i srednjih škola, bez obzira na predznanje, svladat će i ojačati vještine programiranja, algoritama, rješavanja problemskih zadataka, robotike, 3D modeliranja i 3D ispisa. Sudjelovanje za učenike je potpuno besplatno. Program kampa podržavaju Međimurska županija i Grad Čakovec.

loading