Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Prema Eurostatu Zagrepčani su zadovoljni životom podjednako kao i stanovnici Beča i Amsterdama. Čak 94 posto stanovnika Zagreba izjasnilo se pozitivno kada je riječ o uvjetima koje im grad nudi za život. Veliko istraživanje obuhvatilo je čak18 europskih prijestolnica, a kvaliteta života mjerila se po dostupnosti bolnica, škola, komunalne infrastrukture, posla i slično. Prema mišljenju  svojih stanovnika najbolji su gradovi za život, Vilnius, Stockolm, Kopenhagen, Beč i Amsterdam dok su najviše pritužbi imali stanovnici Atene, Rima, Pariza i Bukurešta. U odnosu na 2012. godinu stupanj zadovoljstva u Zagrebu se popravio za dva boda.

ZAGREB – Maksimirski stadion dobit će krov na sjevernoj i zapadnoj tribini, a taj posao koštat će 280 milijuna kuna. Prema dokumentaciji, krov će biti od laganog materijala, a na njemu će se nalaziti i reflektori i ozvučenje. Onaj nad zapadnom tribinom bit će površine 10,6 tisuća kvadrata i natkrivat će 12.600 sjedala te 718 mjesta u predsjedničkoj i još osam loža, dok će krov od 6,2 tisuće kvadrata nad sjevernom tribinom od kiše i sunca štititi 10.965 gledatelja. Radovi će, doznaje se iz gradske uprave, početi iduće godine, a ujedno će se rekonstruirati i obje tribine kako bi sada prazni i nedovršeni prostori napokon bili u funkciji pa će se unutar maksimirskih zidina moći smjestiti i Zagrebački sportski savez koji plaća podstanarstvo, ali i brojne sportske udruge.

KRAPINA – Međunarodna Slovensko-hrvatska konferencija održava se danas, u okviru 24. Zagorskog gospodarskog zbora, u Srednjoj školi Krapina. Organizirana je u želji da se slovenskim i hrvatskim poduzetnicima pomogne pri realizaciji vlastitih i zajedničkih projekata. Govornici će biti Zvonimir Savić, direktor HGK Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize i Bojan Ivanc iz Gospodarske zbornice Slovenije, koji će prezentirati gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i Sloveniji. U nastavku konferencije predstavnici hrvatskih i slovenskih tvrtki na vlastitim će primjerima dobre prakse predstaviti uspješnu realizaciju projekata i mogućnosti financiranja iz EU fondova.

GUDOVAC – Tradicionalna sajamska manifestacija, Jesenski međunarodni bjelovarski sajam,  na Sajamskom prostoru Gudovac održava se od danas do nedjelje, 11. rujna. Na sajmu svoje proizvode i usluge u gospodarskom dijelu predstavlja 500 izlagača iz Hrvatske i petnaestak stranih država, a očekuje se da će sajam u tri dana obići više od 50.000 posjetitelja. Dio Jesenskog sajma koji privlači veliku pažnju izlagača i posjetitelja, je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji Državna stočarska izložba, na kojoj će se tradicionalno predstaviti najuspješniji hrvatski uzgajivači sa svojim najboljim grlima, te prezentirati trendovi modernog stočarstva i uzgoja domaćih životinja. Na stočarskoj izložbi će više od 200 uzgajivača, iz gotovo svih hrvatskih županija, prikazati oko 500 grla iz uzgoja goveda, ovaca, koza, svinja, konja, izvornih pasmina peradi i pčela.

VARAŽDIN – U Lepoglavi će se od 22. do 25. rujna održati jubilarni 20. međunarodni čipkarski festival. Festival će obilovati atraktivnim izložbama na kojima će posjetitelji imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Austrije. Danas će u Varaždinu biti najavljen program lepoglavskog festivala, a najavit će ga župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Ovogodišnji će Festival biti održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kao i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, te Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

KRAPINA – Odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, Etnografskog muzeja i Radija Kaj nastavlja se zajedničkim susretom najmlađih iz dječjih vrtića “Gustav Krklec”, “Sunčica” i “Mali Kaj” u Krapini, danas, na 24. Zagorskom gospodarskom zboru. Za najmlađe su pripremljene edukativne radionice izrade drvenih dječjih igračaka i licitarskih srca, prigodni pokloni partnera projekta Narodnih novina te dječja predstava “Vilko i Dlakavi čovjek” u izvedbi Laboratorija zabave

ČAKOVEC – Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu „MURID“ ovih je dana sklopila ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih o pružanju socijalnih usluga rane intervencije. To znači da će od sada MURID biti i pravni i dijagnostički centar na temelju čijeg izdanog stručnog mišljenja, Centri za socijalnu skrb mogu izdavati roditeljima rješenja za rehabilitaciju njihova djeteta. Ugovorom, koji je potpisala ministrica Bernardica Juretić, MURID je od sada upisan u registar pružatelja ukupno 29 usluga rane intervencije. Inače, Udruga trenutno ima 7 stručnih osoba- logopeda i psihologa u stalnom radnom odnosu, a uz pomoć Grada Čakovca i Međimurske županije u istoj djeluje i niz stručnih suradnika, koji su na usluzi djeci s područja cijele sjeverozapadne Hrvatske.

KOPRIVNICA – Radove na županijskim cestama u Općinama Sokolovac i Novigrad Podravski financirane iz proračuna Županijske uprave za ceste obišao  je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima i ravnateljem ŽUC-a Dragutinom Guzalićem. U Sokolovcu je obnovljen kolnik e u dužini 1200 metara, a vrijednost investicije je 351 tisuća kuna. Kolnik dužine 800 metara obnovljen je i u Javorovcu u Novigradu Podravskom, a radovi su vrijedni 363 tisuće kuna. Osim toga, u ovom investicijskom ciklusu u Općini Rasinja blizu Duge Rijeke sanirano je i jedno od najkritičnijih klizišta. Prilikom obilaska, najavljena je i sanacija klizišta u Paunovcu.

ZAPREŠIĆ – Sporazum o sufinanciranju troškova i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Zaprešiću od 2017. do 2026. godine potpisali su  u prostorijama zaprešićkog Komunalnog poduzeća generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković , direktor zaprešićkog ViO Vlado Kovač i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Sporazum „težak“ gotovo 61 milijun 289 tisuća kuna Gradu Zaprešiću i okolici donijet će mogućnost nastavka radova izgradnje pročistača otpadnih voda, čime će građani dobiti kvalitetniju, bolju i jeftiniju komunalnu uslugu. Najveći iznos gotovo 50 milijuna kuna osigurale su Hrvatske vode, a 20% ukupnog iznosa odnosno 12 milijuna 257 tisuća kuna osigurat će ViO Zaprešić.

KRAPINA – Tjedan kajkavske kulture u svojoj je završnici, a i danas je za sve Krapinčane i goste grada Krapine pripremljen bogat program. Na Hušnjakovom se održava Srednjovjekovni tabor, u 17,00 sati u Šetalištu Vilibalda Sluge otvara se izložba fotografija Foto kluba Krapina, a od 18,00 sati na pozornici na Trgu Ljudevita Gaja bit će predstavljeni običaji i proizvodi kajkavskog govornog područja i učeničke zadruge, uz glazbeni program brojnih izvođača. U Festivalskoj dvorani u 20,00 sati započinje retrospektivna večer 51. Festivala kajkavskih popevki, a program na Trgu Ljudevita gaja završit će koncertom Nene Belana i Fiumensa.

loading