Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U okviru Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je danas rješenja za financiranje 391 projekta sa 363 milijuna kuna iz europskih fondova. Cilj natječaja je revitalizacija računalnih i komunikacijskih sustava malih i srednjih poduzetnika kako bi bili konkurentniji na hrvatskom i svjetskom tržištu. „Pozitivno je ocijenjeno visokih 90 posto prijavljenih projekata, a iznosi potpore su od 80 tisuća do milijun kuna“,  istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. Cilj ovog te svih budućih natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji će biti raspisani do kraja godine, je povećati produktivnost hrvatskih poduzetnika te ojačati izvoz.

ZAGREB – Povodom početka nove školske godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je poruku učenicima u kojoj stoji, između ostalog da povratak u školske klupe donosi nove obveze, nova znanja, ali i susrete s prijateljima, učiteljima i nastavnicima. – U školi vas, kao i dosad, čekaju novi udžbenici, a kako bismo vašim roditeljima pomogli, osigurali smo i druge obrazovne materijale za sve zagrebačke osnovnoškolce uključujući i one izvan Zagreba s prebivalištem na području našeg grada. Naravno, spremni su i udžbenici za srednjoškolce – navodi gradonačelnik Bandić. Učenicima, roditeljima i nastavnica gradonačelnik je poželio uspješan početak nove školske godine te apelirao na vozače da budu pažljivi u prometu i smanje brzinu. Inače, u Zagrebu se ove godine upisalo 8300 prvašića.

KRAPINA – Prvih troje korisnika koji su ostvarili pravo na potpore za samozapošljavanje, potpisali su danas u Krapini  ugovore sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom. Po 70.000 kuna bespovratnih županijskih potpora dobili su Valentina Leško za djelatnost prodaje slastica s pulta, Marina Pospiš za salon za uljepšavanje i Aleksandar Piljek za konzultantsku tvrtku. Kako je istaknuo župan Željko Kolar, ovi su mladi ljudi primjer kako želimo povećati poduzetničke aktivnosti i stvoriti kvalitetno poduzetničko okruženje, sve da bi mlade ljude zadržali u Zagorju. U Proračunu Županije za ovu godinu osigurano je 700 tisuća kuna

ZAGREB – Ovog ponedjeljka, 9. rujna,na prvi dan škole, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i izaslanik predsjednika Vlade Drago Prgomet otvorili su dvije nove osnovne škole, Osnovnu školu Ivanja Reka i  Školu Vidovec, područni objekt OŠ Markuševec. – U Zagrebu se bilježi rast broja prvašića, njih 8.300, a ovo su jedine dvije novoizgrađene škole u Hrvatskoj- istaknuo je gradonačelnik Bandić. Izgradnja Osnovne škole Ivanja Reka, kapaciteta 360 učenika u jednoj smjeni,  započela je u svibnju 2018. Novi objekt ima 16 učionica s pratećim kabinetima, upravni i gospodarski trakt, trodijelnu sportsku dvoranu, knjižnicu, blagovaonicu, učenički klub, te vanjska sportska igrališta za sadašnjih 272 učenika. Ukupna investicija iznosi 96.315.703 kuna s PDV-om.-Želim uspješnu novu školsku godinu kako za učenike tako i za njihove nastavnike i mislim da nema ljepšeg nego kada se krene u novu i modernu školu poput ove- rekao je izaslanik predsjednika Vlade i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet. Što se tiče Područne škole Vidovec sada ima osam učionica i sportsku dvoranu s pratećim prostorijama. Gradnja je započela u studenome 2017., a ukupna vrijednost radova iznosi 31.309.971 kuna s PDV-om.

ZAGREB – U sklopu programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske, danas je potpisano 146 ugovora iz operacije „Potpora mladim poljoprivrednicima“ vrijednosti 45,7 milijuna kuna. Svrha natječaja je pomoć mladim poljoprivrednicima za početak poslovanja te ih tako motivirati da ostanu na ruralnom području i razvijaju svoje poslovanje. Korisnici mjere su poljoprivrednici od 18 do 40 godina koji su dobili potpore u iznosu od 50 tisuća eura ako im je poljoprivreda glavno zanimanje ili 20 tisuća eura ako im je poljoprivreda drugi izvor prihoda.

ZABOK/KRAPINA – U školske klupe zagorskih osnovnih škola po prvi je puta danas sjelo 1157 učenika prvih razreda osnovnih škola. To je 74 prvašića više nego prošle školske godine, kada je upisano 1083 đaka prvaka. Ukupno, ove školske godine na području Krapinsko-zagorske županije u osnovne je škole upisano oko 9400 učenika te oko 4400 u srednje škole. Povodom početka nove školske godine, zamjenica župana Jasna Petek posjetila je jutros najveću osnovnu školu u županiji, Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku te tom prigodom istaknula kako Krapinsko-zagorska županija 45% proračuna izdvaja za obrazovanje, kako bi se ujednačili uvjeti u svim školama. Grad Krapina osnivač je svojih dviju osnovnih škola, Augusta Cesarca i Ljudevita Gaja, a gradonačelnik Zoran Gregurović, posjetio je danas, povodom početka nove školske godine, osnovce u školi Ljudevita Gaja te im poželio uspješnu školsku godinu, a prvašićima puno sreće u jednoj novoj životnoj avanturi.

KRAPINA – 18. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća organizirali su u Tjednu kajkavske kulture danas, 9. rujna 2019. godine Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Da je kajkavski jezik neiscrpna tema pokazuje sudjelovanje 12-ero uglednih jezičnih stručnjaka i djelatnika u kulturi, ističe u ime organizatora, stoloravnatelj Udruge Rajko Fureš uvjeren da čuvanje materinske riječi za kajkavce ima budućnost, a dio zasluga u tome je i organizacija ovog skupa. Sudionike skupa kao pokrovitelji, uz ministarstva kulture i obrazovanja, pozdravili su zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek.

KOPRIVNICA – Tradicionalno prvog dana nove školske godine, čelnici Grada Koprivnice obišli su u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine sve osnovne i područne škole kojima je Grad osnivač. Nakon prigodnog programa za početak školske godine u Osnovnoj školi Braća Radić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić podsjeća kako je posebnost ove gradske škole da više od 10% prvašića iz cijele Koprivničko-križevačke županije kreće upravo u ovu koprivničku školu. Učenike osnovnih škola prvog dana nastave na školskim su klupama dočekale besplatni kompleti gradskih bilježnica, prvašiće prigodna majica, a grad je osigurao i besplatne radne bilježnice.

VARAŽDIN – Gradilišta na području Varaždinske županije, u općinama Cestica, Sveti Ilija i Beretinec, posjetili su danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alan Runac i drugi dužnosnici.  Varaždinska županija u ovom je trenutku veliko gradilište, ulaže se gotovo milijardu kuna, a radovi teku planiranom dinamikom. – Niz investicija koje se izvode zalog su za budućnost – rekao je saborski zastupnik Anđelko Stričak. Nakon Cestice, organiziran je obilazak radova na izgradnji vodoopskrbnog sustava za poslovnu zonu u Beretincu te radovima na aglomeraciji koji su trenutno najintenzivniji u Svetom Iliji. – Raduje nas dinamika obavljanja radova u gradovima i općinama diljem Varaždinske županije i činjenica da oni svi idu svojim tokom bez značajnijih kašnjenja – zaključio je Čorić. Na samom kraju u Aquacityu održana je konferencija na temu dogradnje i rekonstrukcije postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Vrijednost tih radova je 203 milijuna kuna. Ujedno je potpisan i ugovor za izradu projektne dokumentacije uređenja korita i obale Plitvice te biciklističke staze, dužine 5,5 km, od Nedeljanca do Zagrebačke ulice u Varaždinu.

BJELOVAR – Ulaganje u zdravstvene ustanove visoko je na ljestvici prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se u ovoj oblasti izdvaja izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedne 165 milijuna kuna i energetska obnova bjelovarske Bolnice koja je u tijeku, kao i temeljite obnove ispostava županijskog Doma zdravlja u Daruvaru, Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju. Ulagalo se i u laboratorije županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a osim materijalnih uvjeta, provedbom projekta „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje“ Bjelovarsko-bilogorska županija brine i o tome da osigura i liječnike koji će tamo raditi.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 1,7 milijuna kuna za programe ili projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog. Poticajna sredstva dodjeljuju se za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturu u zoni, ali i za izgradnju i uređenje infrastrukture do zone i u zoni (energetska, komunalna, prometna i  komunikacijska infrastruktura) kao i za uređenje zemljišta i okoliša u zoni. Poticaj se može također ostvariti i za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poduzetničkih inkubatora te za samu izgradnju i opremanje inkubatora. Maksimalni iznos sredstva koji pojedini korisnik može ostvarit je do milijun kuna.

ČAKOVEC – Za svakoga od 13.074 učenica i učenika koji su danas sjeli u školske klupe, Međimurska županija osigurala je uvjete za obrazovanje na najvišoj razini rekao je na press konferenciji župan Međ. županije Matija Posavec. Za sve učenike, između ostalog, osiguran je besplatni prijevoz, osigurani su osobni asistenti za učenike s teškoćama u razvoju, kao i besplatna školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva. A u pet škola kojima je Grad Čakovec osnivač i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec u školske klupe je danas sjelo 287 prvašića. Ukupno će te škole ove nastavne godine polaziti 2.400 učenika.

KOPRIVNICA – Potvrde o edukaciji pomoćnicima koji su stekli stručna znanja u sklopu projekta Koprivničko-križevačke županije „Prilika za sve 3“ uručio je zamjenik župana Ratimir Ljubić. Potvrde je primilo 10 polaznica koje će se uključiti u rad s učenicima s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama u Koprivničko-križevačkoj županiji, a zamjenik Ljubić zahvalio je svim polaznicima što su izabrali put humanosti te naglasio važnost osiguranja adekvatne pomoći osobama u potrebi. U ovoj školskoj godini putem projekta „Prilika za sve 3“ u nastavi će sudjelovati 40 pomoćnika u nastavi koji će pružati stručnu pomoć za 43 učenika u osnovnim i srednjim školama kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač.

VARAŽDIN – Bogat program FolkoFonije, međunarodnog festivala folklora, koji se organizira  u okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije od 13. do 15. rujna, predstavljen je ovog ponedjeljka, 9 rujna 2019. godine na konferenciji za medije u Varaždinu. U tri dana trajanja sudjelovat će oko 500 sudionika i stotinjak djece, a ove godine po prvi puta programi će se održati na otvorenom. Uz više od 500 sudionika, 6 zemalja i više županija posebno značajno je da se ove godine Folkofonija održava i diljem županije i to u Ludbregu, Novom Marofu, Lepoglavi, Trnovcu i Beretincu. – Donijeli smo stratešku odluku da podupiremo ovaj prvoklasni festival i u roku od tri godine želimo biti bolji od najboljih, to su trenutno Osijek i Zagreb, jer samo najbolje je dovoljno dobro – rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Program će dodatno obogatiti 12. Obrtnički ulični sajam na Kapucinskom trgu, mimohodi, folklorne radionice za djecu, stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i brojni pojedinačni nastupi inozemnih folklornih skupina u gradovima i općinama Varaždinske županije. FolkoFoniju su uz župana Čačić, predstavili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar i organizatori.

loading