Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.-10.02.2019.

Posted in Vijesti

POZNANOVEC – Izborna skupština Općinske organizacije BM – 365 stranka rada i solidarnosti općine Bedekovčina održana je u nedjelju,10. veljače 2019. godine u prostorijama vatrogasnog doma Poznanovec. Za predsjednicu, ove 16. organizacije stranke u Krapinsko-zagorskoj županiji, izabrana je Katarina Ptičar. Skupu su se obratili predsjednik stranke Milan Bandić, mons. Zlatko Koren, saborska zastupnica Marija Puh te povjerenik Županijske organizacije Anđelko Topolovec. Kako je najavljeno, u srijedu, 13. veljače u Mirkovcu će se održati izborna Skupština Županijske organizacije Stranke rada i solidarnosti za Krapinsko-zagorsku županiju.

 

ZAGREB – Izložba Zoltana Novaka „Svijet bez mjere“ otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti, u prostoru za povremene izložbe u subotu, 9. veljače 2019. godine. Zoltan Novak, jedan je od najistaknutijih slikara srednje generacije, a u MSU se predstavlja najnovijim nizom od tridesetak slika velikog formata ciklusom u kojem donosi slike iz društveno-političke zbilje. U glazbenom dijelu programa nastupio je Oridano Gypsy Jazz Band.

ZAGREB – Središnje euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca, na Blaženikov spomendan, predvodit je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u nedjelju 10. veljače 2019. godine, u zagrebačkoj katedrali. Na Stepinčevo prijepodne slavile su se mise u zagrebačkoj katedrali u 7,00, 8,00, 9,00, 10,00 i 11,30 sati. U 14,00 sati bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa upriličili su uz grob blaženog Alojzija Stepinca molitveni susret.

LJUBLJANA – Nakon nastupa na najvećem austrijskom turističkom sajmu Ferienmesse, Međimurska županija svoje je turističke potencijale predstavila i na 30. Alpe Adria turističkom sajmu održanom u Ljubljani. – Dojmovi su odlični, a slogan „Međimurje u pokretu“ privlačan je našim susjedima koji su poseban interes iskazali za cikloturizam, odnosno za 700 kilometara naših biciklističkih staza, izjavio je po povratku projektni menadžer Marko Puškadija. Nastup i prezentacija Međimurja ostvareni su u sklopu projekta Attractour koji je u iznosu od 85% sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. U okviru istog projekta na prostoru bivše čakovečke vojarne objekt nekadašnje stražarnice u potpunosti je revitaliziran te danas nosi naziv Međimurska palača turizma, a u njemu se, nakon petnaestak godina podstanarstva, smjestila Turistička zajednica Međimurske županije.

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana bolesnika, članovi Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj organizirali su u subotu. 9. veljače u palači Dverce u Zagrebu druženje s onkološkim bolesnicima. U sklopu svečanosti, organizatori humanitarne utrke Terry Fox Run predali su članovima Hrvatske lige protiv raka 127 tisuća kuna koliko je prikupljeno na prošlogodišnjoj utrci. „Riječ je o vrijednoj donaciji, budući da će ona biti preusmjerena mladim znanstvenicima u Institutu Ruđer Bošković, a za potrebe istraživanja malignih bolesti“, objasnio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. Na svečanosti u palači Dverce bila je i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina. Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, a utemeljio ga je 1992. godine papa Ivan Pavao II., kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme i ukazao na važnost dostupnosti kvalitetne zdravstvene skrbi.

IVANEC – Manifestaciju “Zebice – ptičeki se ženiju”, čiji je cilj očuvanje tradicionalnih običaja ivanečkog kraja povodom Valentinova, šestu godinu za redom organizirala je Udruga udomitelja “Nada” Ivanec, u subotu, 9. veljače 2019. godine u ivanečkom gradskom parku. Za više stotina posjetitelja pripremljen je bogat zabavni program, besplatna hrana i piće, torte i kolači te nagradna tombola. Prema tradiciji ptičice su za svako dijete ostavile slatki poklon paketić, a brojnim ukrasima  ukrašen je park. Prvi puta na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz Slovenije iz Ljudske univerze iz Ormoža.

KRAŠIĆ – Svečano obilježavanje Stepinčeva i 59. godišnjice smrti Blaženog kardinala Alojzija Stepinca održano je u nedjelju, 10. veljače 2019. godine svečanim misnim slavljem, nakon čega je položeno cvijeće ispred kipa kardinala Stepinca. Ujedno je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj je uime Zagrebačke županije prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak

ZABOK – Mreža udruga Zagor započela je s provedbom projekta #alarmirajse u partnerstvu s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije i Centrom za socijalnu skrb Zabok. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt preventivno pristupa problematici nasilja među mladima kroz učenje nenasilnog rješavanja sukoba među mladima. Opći cilj projekta je smanjenje nasilja među mladima kroz učenje nenasilnog rješavanja sukoba i prihvaćanja različitosti među mladima, te podizanje svijesti o prisutnosti nasilja među mladima kao i o potrebi preventivnog djelovanja kroz provedbu javne kampanje. U okviru projekta provodit će se različite aktivnosti, a upravo je u tijeku kreativan natječaj #alarmirajse namijenjen učenicima/cama srednjih škola.

KOPRIVNICA – U kasicama koprivničkog Crvenog križa, koje se nalaze na nekoliko frekventnih lokacija u Koprivnici, u drugom dijelu 2018. i početkom 2019. prikupljeno je 1.690 kuna. Prikupljenim novcem kupit će se namirnice za koprivničku Socijalnu samoposlugu koja djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

BRAČAK – Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u subotu, 9. veljače 2019. godine organizirala je Dan otvorenih vrata Operacijskog odjela. Dan otvorenih vrata namijenjen je svima koji su željeli pobliže upoznati rad i svakodnevne aktivnosti Operacijskog odjela bolnice, a prije svega liječnicima i sestrama obiteljske medicine Krapinsko – zagorske županije te učenicima srednjih škola, kojima su kroz teorijske i praktične primjere prezentirane novosti iz struke.

ZAGREB – Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ ponovno je građanima otvorila vrata besplatne škole nepušenja. Radi se o  programu u kojem se putem edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a s polaznicima tijekom trajanja škole teorijski i praktično se radi na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci. Škola ukupno traje tri mjeseca. Grupe su otvorenog tipa, za njih nije potrebna uputnica, niti ikakvo mišljenje liječnika. Svi zainteresirani građani koji žele biti polaznici “Škole nepušenja”, a koja se održava u Dukljaninovoj 3, mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 01/455-02299.

ZAGREB – Egzotična zima u Zoološkom vrtu grada Zagreba ovoga je vikenda, 9. i 10. veljače, bila posvećena životinjskom i biljnom svijetu jugoistočne Azije. Zbog raznolikih klimatskih uvjeta i bujne vegetacije tamo živi mnoštvo neobičnih i rijetkih životinja. Ljudi ugrožavaju njihov opstanak. U Tropskoj kući svi su zainteresirani mogli izbliza upoznati vijetnamsku mahovinastu žabu te golemog paličnjaka. Na izložbi preparata izloženo je krzno tigra, kože lažnog gavijala i mrežastog pitona te lubanja malajskog medvjeda. Za male kreativce organizirana je radionica na kojoj su mogli izrađivati narukvice od bambusa, iznimno korisne biljke u jugoistočnoj Aziji. Edukativni programi Egzotične zime u Zoološkom se vrtu grada Zagreba do kraja veljače održavaju subotom i nedjeljom između 11,15 sati.

loading