Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.-10.03.2019

Posted in Vijesti

KRAPINA – Skupština DVD-a Krapina, 144 godišnja po redu, najstarijeg vatrogasnog društva u Hrvatskom zagorju, održana je u subotu, 09. ožujka 2019. u Krapini. Društvo se ističe aktivnošću u gotovo cijeloj svojoj povijesti te je jedan od predvodnika razvoja vatrogastva na području Hrvatskog zagorja. Na sjednici je bilo govora o rezultatima u prošloj i planovima za tekuću godinu a dodijeljene su spomenice, medalje i plamenice za dugogodišnji angažman u vatrogastvu. Skupštini krapinskih vatrogasaca uz brojne uzvanike nazočila je saborska zastupnica Marija Puh, zamjenik župana KZŽ-e Anđelko Ferek Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ-e Stjepan Skuliber te velik broj predstavnika vatrogasnih društava iz Krapinsko-zagorske županije, iz Zadra i Metkovića, susjedne Slovenije, te Austrije.

ZAGREB – Zbog doprinosa afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, kao i afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti te podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke, Udruga Sve za nju dodijelila je danas u Staroj gradskoj vijećnici godišnju nagradu VAM. Nagrada je pripala profesorici biologije u Gimnaziji Daruvar, Ivani Ančić Antolović, koja je zajedno s učenicima provela niz projekata za podizanje svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka dojke. „Nagrada mi iznimno puno znači i poticaj je da i dalje nastavim sa svojim radom. Ovo nije moja nagrada, ovo je nagrada svim mojim učenicima“, rekla je profesorica Ivana Ančić Antolović. Primarna zadaća Udruge Sve za nju, koja ove godine obilježava 11 godina rada, je pružanje psihološke pomoći oboljelima od raka kao i članovima njihovih obitelji. „Psihosocijalna pomoć je od iznimne važnosti kod žena koje se bore s rakom jer se se moraju nositi i s bolešću, i s obitelji i s poslom“, istaknula je Alenka Balenović, predsjednica udruge Sve za nju. Nagrada VAM dodjeljuje se u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge Sve za nju, Vesnu Andrijević Matovac, od 2011. godine, a ove godine svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Gradske skupštine Grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Muzej grada Koprivnice objavio je Javni poziv za prijavu radova za Drava Art Biennale 2019., nastavak projekta započetog 2003. koji je 2013. poprimio bienalni karakter. Projekt se bavi temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom te nastoji potaknuti suradnju umjetnika, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. Autori se na poziv mogu prijaviti s najviše dva rada u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza, a prijavi je potrebno priložiti životopis, fotografije, video ili nacrt rada, kratko obrazloženje i opis rada te kontakt, a sve se šalje na adresu Muzeja grada Koprivnice. Radove će odabrati peteročlani kustoski tim, a realizacija projekta obuhvaća skupnu izložbu odabranih autora u Galeriji Koprivnica od 13. rujna do 3. studenoga. Javni poziv otvoren je do 31. svibnja.

KRAPINA – Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije tradicionalno daje najbolje državne i svjetske natjecatelje čija se vještina temelji na tradiciji, marljivosti i spretnosti zagorskih poljoprivrednica i poljoprivrednika. Stoga i ove godine Krapinsko-zagorska županija, Udruga natjecatelja u oranju Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvo poljoprivredu organiziraju 17. Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije koje će se održati 27. travnja 2019. godine u Zlatar Bistrici. Pripreme parcele i trening orača održat će se dan ranije, 26. travnja 2019. godine u Zlatar Bistrici. Zainteresirane oračice i orače popunjenu prijavu trebaju dostaviti do 01. travnja 2019. godine u Krapinsko-zagorsku županiju,

ZAGREB – Od petka, 08. ožujka pa sve do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine, zagrebačka policija provodi pojačani nadzor vozila i vozača. Preventivna akcija usmjerena je prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela u vožnji.

VARAŽDIN – Muzej anđela u Varaždinu raspisao je 8. književni natječaj za kratku priču, a prijave traju do 1. srpnja. Radove će odabrati stručno prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od tri člana, a odabrani radovi bit će objavljeni na web stranicama Muzeja anđela te u tiskanom izdanju. Bit će dodijeljene tri ravnopravne novčane nagrade, a Muzej anđela dodijelit će i posebnu, Marijinu nagradu. Nagrade će autorima biti uručene na svečanosti u povodu Dana anđela čuvara (2. listopada), kad će autori i čitati priče.

VELIKA GORICA – Izložba radova Irene Pilko i članova Tiffany udruge Kala otvorena je u POU Velika Gorica. Koncert gudačkog kvarteta Sebastian održan je  u dvorani Galženica u nedjelju, 10. ožujka .

IVANIĆ GRAD – Festival ženskih pjevačkih sastava i klapa pod nazivom „Žene za žene“ održan je u POU Ivanić Grada u subotu, 9. ožujka 2019. godine.

ZAPREŠIĆ – Nastup polaznika tečaja gitare u sklopu „Zaprešićke revije đaka i studenata glazbe“ održan je u subotu, 9. ožujka 2019. godine, u maloj dvorani POU.

ČAKOVEC – U subotu, 9. ožujka 2019. godine u I. osnovnoj školi Čakovec održano je XV. Županijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa za osnovne i srednje škole Međimurske županije.

loading