Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.-10.06.2018.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE –  Krapinsko-zagorska županija, kao nositelj projekta „Baltazar 4“, u suradnji s partnerima obilježava još jedan uspješan završetak školske godine „Festivalčićem“, koji je održan u Parku Maksimilijana Vrhovca u Stubičkim Toplicama u subotu, 09. lipnja 2018. godine. Na „Festivalčiću“ je sudjelovalo više od 150 učenika s teškoćama u razvoju iz 29 osnovnih i srednjih škola koji su ahvaljujući svojim asistentima integrirani u redovni školski sustav i zajednicu. Posebno ponosna na projekt Baltazar 4, zahvaljujući kojem će djeci s teškoćama asistenti biti osigurani naredne 4 godine je  zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je naglasila, kako je Festivačić mjesto kreativnosti, tolerancije i uključivosti, što se najbolje osjetilo u ovom programu. Osim glazbenih, plesnih i scenskih izvedbi, kao dobar domaćin osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice za sve učenike, roditelje, asistente i posjetitelje organizirala je  i radionice lončarstva, veza i izrade licitara  te igre na otvorenom.

ZAGREB – Nacionalne manjine Grada Zagreba danas obilježavaju svoji dan. Po 8. put na zagrebačkom Zrinjevcu, s ciljem promocije običaja, kulture, glazbe, kulinarstva 17 od 22 nacionalne manjine u Gradu Zagrebu predstavljaju se Zagrepčanima, ali i brojnim posjetiteljima hrvatske metropole. „Bit će glazbe, autohtonih jela i pića te literature. U 18:00 sati bit će otvorenje izložbe fotografija nedavno preminulog fotografa i ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika, a u 19:00 sati na repertoaru je koncert gradske muzike Kotor“, kazao je Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Manifestaciju povodom Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba otvorio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić koji je pritom naglasio važnost i nužnost pružanja podrške manjinama. „U Zagrebu živimo multikulturalnost i multietničnost. Mi to ne radimo zbog samih nacionalnih manjina ili naših manjina u drugim državama, mi to radimo jer smo dosegli tu civilizacijsku razinu da ne dijelimo ljude po tome gdje su rođeni, koje su vjeroispovijesti ili koje su boje kože“, rekao je Bandić naglasivši kako nacionalne manjine nisu problem već rješenje i bogatstvo neke zemlje.

ZAGREB – U organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba danas se u parku na Mažuranićevom trg po 53. put obilježava Dan obrtnika, manifestacija koja ima za cilj naglasiti važnost obrtništva u društvu kao i popularizirati obrtnička zanimanja kod mladih. „Želja nam je uključi sve više ljudi u rad našeg te prenijeti naša iskustva i znanja na učenike, buduće kolege obrtnike“, naglasio je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba. Zagrebački obrtnici punu podršku imaju od Grada Zagreba, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić te najavila razvoj Obrtničko poduzetničkog strukovnog centra. „To će biti centar izvrsnosti za obrtnike u kojima će se raditi na profiliranom razvoju profesionalnih stručnih kompetencija“, naglasila je Majić. Inače, Obrtnička komora Zagreb, koja okuplja obrtnike iz Zagreba i Zagrebačke županije, broji oko osam tisuća članova.

ZAGREB – Tradicionalni 53. Dan obrtnika koji se ove godine po prvi put održava u Parku ispred sjedišta Udruženja, na Trgu Mažuranića 13, obilježit će  Udruženje obrtnika grada Zagreba ove nedjelje, 10. lipnja 2018. godine. Program počinje u 12,00 sati, kada će u ime organizatora nazočne pozdraviti predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar. Dan obrtnika je prigoda da Udruženje dodijeli priznanja obrtnicima koji svojim zalaganjem i radom doprinose ugledu i promidžbi obrtništva

ZAGREB – Najveća likovna kolonija “Jarunska duga 5” u organizaciji Društva distrofičara Zagreb bit će održana na otoku Trešnjevka, na Jarunu, ove subote, 9. lipnja 2018. godine od 9,00 do 16,00 sati. Likovna kolonija održava se petu godinu za redom i na njoj će sudjelovati 60 umjetnika. Cilj je senzibiliziranje javnosti na aktualnost i izazove vezane uz osobe bolesne od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti. Za članove Društva distrofičara Zagreb to je poseban dan, a mnogima od njih i jedini izlazak u prirodu tijekom godine.

KLOŠTAR IVANIĆ –  Svečana sjednica općinskog vijeća u povodu Dana općine Kloštar Ivanić održat će se u subotu, 9. lipnja 2018. godine u Dječjem vrtiću „Proljeće“ od 11,00 sati. U sklopu Dana općine Kloštar Ivanić održat će se otvorenje 16. Državne i 21. Županijske izložbe izvornih i zaštićenih pasmina konja u Sportskom parku Kloštar Ivanić s početkom u 13,00 sati.

VARAŽDIN – Dan tehničke kulture, manifestacija koja će ove subote, 9. lipnja 2018. godine od 10,00 do 12,00 sati održavati kraj Starog grada u Varaždinu. Uz predstavnike zajednica tehničke kulture Grada Varaždina i Varaždinske županije te Društva pedagoga tehničke kulture s više sekcija bit će tu i  Modelarski centar sa zrakoplovnim modelima i modelarskim automobilima, Radioamaterska udruga Sloga sa svojom opremom, Kajak kanu klub s kajacima i kanuima te Foto klub Sloboda.

ČAKOVEC – Od ove subote, 9. pa do srijede, 13. lipnja 2018. godine na čakovečkom Jugu održat će se Antunovsko proštenje. Manifestacija svake godine u taj dio grada privlači sve veći broj posjetitelja. Naglasak je na duhovnim sadržajima, pa će od nedjelje, 10. lipnja pa do srijede 13. lipnja gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja Varaždin fra Ivica Miklenić predvoditi trodnevnu duhovnu obnovu. U nedjelju će u dvorani Pastoralnog centra biti otvorena i izložba poštanskih maraka na temu sv. Franjo Asiški i ekologija.

KOPRIVNICA – Na jezeru Šoderica, ove subote, 9. lipnja 2018. godine održat će se Festival sportske rekreacije od 10,00 sati. Organizirani su besplatni programi sportske rekreacije poput viseće kuglane, pikada, odbojke na pijesku i malog nogometa te brojni drugi programi. Svi uključeni u Festival sportske rekreacije moći će degustirati nekoliko vrsta gulaša.

KRAPINA – Manifestacija Fiskultura 2018.,održat će se ovog vikenda, 9. i 10. lipnja na igralištu Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini. U subotu 9. lipnja sportaši i amateri moći će sudjelovati u Street Basket-u koji počinje u 17 sati, a broj igrača je 3+1. Nedjelja je rezervirana za najmlađe, pa će od 17 sati, uz roditelje imati priliku okušati se u brojnim igrama poput badmintona i graničara, a za kreativce pripremljeno je i crtanje kredom.

 

 

loading