Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 9-10.9.2017.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Između Zagreba i Marije Bistrice već 286 godina postoji neraskidiva veza koju je potvrdilo i zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije održano u nedjelju, 10. rujna 2017. godine. Već tradicionalno, 18. godinu za redom hodočašću je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandć  koji je nošenjem zavjetne svijeće sudjelovao u procesiji, od kapele Ave Maria do Trga pape Ivana Pavla II i crkve na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca. Pred više tisuća zagrebačkih vjernika misno slavlje je, u odsutnosti kardinala Josipa Bozanića,  predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan šaško, a kardinalovu homiliju prenio pomoćni biskup Mijo Gorski.

PLAVIĆ – Tradicionalni 13. Susret na mostu za pogranični promet Plavić – Sedlarjevo kojim se obilježila i godišnjica Turističke zone “Sutla – dolina izvora zdravlja” općina Zagorska Sela i Podčetrtek održan je ove nedjelje 10. rujna 2017. godine. Da je najveća spona dobre suradnje Hrvatske i Slovenije gospodarstvo koje se mora i dalje razvijati, potvrdio je ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek. Važno je prijateljstvo i dobrosusjedski odnosi za koje vjerujem da će takvi ostati – naglasio je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, te dodao da Sutla nikada u povijesti nije dijelila Slovence i Hrvate. Uz Sinišu Hajdaš Dončića, Susretu je prisustvovao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Občine Podrčetrtek Peter Misja… Druženja poput ovog današnjeg na mostu, kako kaže župan Kolar, zapravo pokazuju na koji način bi se trebao odvijati život uz granicu.

VARAŽDIN – Upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana Varaždinske županije i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija – dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu, u četvrtak, 7. rujna 2017. godine počelo je obilježavanje Dana Varaždinske županije. Proslava Dana Varaždinske županije nastavljena je jučerašnjim polaganjem vijenaca u spomen na sve preminule građane kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju te svečanom sjednicom Županijske skupštine u HNK-u.  U subotu, 09. rujna 2017. godine uz posebno vodstvo za javnost će biti otvorena županijska palača. Uz predstavljanje županijskih OPG-ova, na Franjevačkom trgu bit će održan poseban program povijesnih postrojbi, da bi u poslijepodnevnim satima kod mosta na Dravi uz sudjelovanje svih postrojbi bilo organizirano obilježavanje 169. obljetnice prelaska Drave hrvatske vojske pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja Hrvatskoj.

KRAPINA – S ciljem daljnjeg obrazovanja i jačanja konkurentnosti obrtnika na globalnom tržištu rada HOK provodi majstorske ispite kao i ispite stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije te licenciranje obrtničkih radionica i trgovačkih društava. Tako su u petak, 8. rujna navečer u sklopu 25. ZGZ župan KZŽ Željko Kolar i  predsjednik OKKZŽ Davor Pleško uručili ukupno 33 majstorske diplome. To je potvrda da su ti obrtnici dostigli vrhunac u svojoj struci, mogu otvoriti vlastiti obrt te uzeti naučnike čime se kvalitetna  edukacija mladih u obrtništvu nastavlja rekao je predsjednik OKKZŽ Davor Pleško.Inače, KZŽ u zadnjih godinu dana među četiri je županije s pozitivnim trendovima u obrtništvu, te je lani znatno povećan broj obrta, rekao je župan Željko Kolar ističući kako je to izuzetno bitno za unapređenje i jačanje zagorskog gospodarstva. Uz to, ovom prilikom na ZGZ u Krapini predsjednik OKKZŽ Davor Pleško s dvoje obrtnika potpisao je ugovor projekta HOK – ZNA kojim se obrtnicima omogućava niz olakšica putem u zajedničke nabave.

ZAGREB- Elementarnu nepogodu uslijed suše na području gradova Ivanić-Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje i Velike Gorice te na području općina Brckovljani, Brdovec, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka i Pokupsko proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Na navedenom području nanesene su štete na poljoprivrednim kulturama. Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta.

ZAGREB  – Centar za kulturu Trešnjevka  s mjesnim odborima Srednjaci-Horvati i Vrbani već šestu godinu za redom sudjeluje u obrazovnim, kulturno-umjetničkim i sportskim aktivnostima trešnjevačkih kvartova. Dan vijeća MO Srednjaci – Horvati bit će obilježen bogatim i raznolikim programom ove subote, 9.rujna 2017. godine. Svoj će rad predstaviti škole i vrtići, sportski klubovi i druge organizacije kako bi posjetiteljima približili brojne mogućnosti i aktivnosti u kvartu. Početak programa je u 10,00 sati.

ZAGREB –  Izložba Jure Labaša pod nazivom „Oblici antioblika“ bit će otvorena ove subote, 9. rujna 2017. godine u Muzeju suvremene umjetnosti od 19,00 sati.  Izložba Jure Labaša u stalnom postavu MSU-a predstavit će nove serije radova umjetnika koji je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutan više od pola stoljeća. U novije vrijeme Labaš u slikarstvu favorizira crtež i metodu kolažiranja. Izložba ostaje otvorena do 12. studenog 2017.

ZAGREB – Food Film Festival ljetni je gurmanski festival na otvorenom posvećen filmovima u kojima hrana igra glavnu ulogu te povezuje dvije umjetnosti, filmsku i umjetnost spravljanja hrane.  Do nedjelje, 17. rujna 2017. godine u Parku Zrinjevac preko dana će se moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi najpopularnijih i najkreativnijih zagrebačkih restorana, bistroa, slastičarnica, vinoteka i OPG-ova, a uvečer će se uživati u projekcijama foodie filmova na otvorenom. Ulaz na FFF Zagreb je besplatan.

ZAGREB – Pokretni ured  Zagrebačkog Holdinga ove subote, 9. rujna 2017. godine bit će na tržnicama Savica i Gajnice. Na tržnici Savica bit će od 8,00 do 10,00 sati, dok će u Gajnicama biti od 10.30 do 13,00 sati. U pokretnom uredu mogu se ugovoriti sve usluge, podnijeti zahtjevi za promjenama postojećih, podnijeti predstavke, dobiti informacije ili obaviti uplate računa komunalnih usluga bez naknade platnog prometa.​

ZAGREB –  Besplatan pregled dječjih autosjedalica bit će održan u nedjelju 10. rujna 2017. godine od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici 98. Cilj akcije je provjeriti i naučiti roditelje pravilnom postavljanju autosjedalica, jer istraživanja pokazuju da autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto ako se pravilno koriste.

ZAPREŠIĆ – Svečano otvorenje XV. Sportskih igara udruga HVIDR-a Zagrebačke županije „Zaprešić 2017“ održat će se u subotu, 9. rujna 2017. godine na sportskom terenu Srednje škole „Ban Josip Jelačić“ u Zaprešiću. U ime Zagrebačke županije otvorenju će nazočiti zamjenik župana Hrvoje Frankić. Početak je u 8,00 sti.

KLINČA SELA –  Županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održat će se u subotu, 9. rujna 2017. godine na prostoru nove Osnovne škole u Klinča Selima od 14,00 do 18,00 sati. Natjecanje se održava uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice općine Klinča Sela.

ČAKOVEC – Svjetski dan prve pomoći bit će obilježen u subotu, 09. rujna 2017. godine u Međimurju. U vremenu od 09,00 do 11,00 sati na Trgu Republike u Čakovcu, članovi Gradskog društva crvenog križa građanima će mjeriti tlak i razinu šećera u krvi, demonstrirati reanimaciju, odnosno spašavanje života te isprobati tzv. “pijane naočale” koje simuliraju stanje alkoholiziranosti kako bi vozači mogli vidjeti kakvu sliku imaju pred očima kada su u alkoholiziranom stanju.

KOPRIVNICA – Šahovski športski klub Podravka u suradnji s ostalim šahovskim klubovima s područja Koprivničko-križevačke županije te Gradom Koprivnicom organizira šahovsku simultanku. Na šahovskoj simultanki koja će se održavati u subotu, 09. rujna 2017. godine od 10,00 do 12,00 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici sudjelovat će tri mlada šahista  i jedna šahistica, Jurica Srbiš, Marko Sokal, Andrija Cenkovčan i Jelena Kokša,  višestruki kadetski i juniorski prvaci Hrvatske. Snage u šahu svaki od njih odmjerit će s 10 do 15 mladih šahista s područja Koprivnice, Novog Virja, Đurđevca, Molvi, Križevaca, Cirkvene i Zrinskog Topolovca. Manifestacija se organizira u povodu Olimpijskog dana, a s ciljem promocije šaha među djecom i mladima u Koprivnici.

loading