Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.-10.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Vinari i vinogradari Grada Zagreba i Zagrebačke županije i KUD „Prepuštovec“ od subote, 9. do petka, 15. studenog 2019. godine organiziraju tradicionalnu, devetnaestu po redu, gradsku manifestaciju „Martin je v Zagrebu“. U sklopu manifestacije u nedjelju 10. studenog na Trgu bana Jelačića KUD „Prepuštovec“ je uz pomoć 20-ak ceremonijaluša tj. Vinskih biškupa obavil ceremonijal „kršćenja“ mošta u Mlado vino popularno Martinje.

ZAGREB – Prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, prema kojem će se povećati cijene te usluge, na javno savjetovanje od 8. studenog uputio je Grad Zagreb. Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca. Cijenu po litri otpada određivat će pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga Čistoća. Uz fiksni i varijabilni dio cijene, tu je i cijena ugovorne kazne, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge. Nove i više cijene javne usluge primjenjivat će se od 1. veljače 2020.Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, koje je definirala Uredba, što im određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge. Ona je predložena ovisno od potkategorije kojoj korisnici pripadaju, od oko 75 do 180 kuna mjesečno, uvećano za PDV.  Inače, gradovi i općine moraju uskladiti svoje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na temelju Vladine uredbe koja je na snagu stupila 14. rujna.

ZAGREB – Druga faza radova na Remetinečkom rotoru, koja će trajati do 1. prosinca, počela je u nedjelju, 10. studenog 2019. Promjene su u prometu od sjevera prema istoku, jer se oba traka vraćaju na zapadni kolnik i vode paralelno preko semafora i novog dijela rotora te od istoka prema sjever, gdje se formiraju dva prometna traka na novom dijelu rotora i semaforskom regulacijom dozvoljavat će se ulazak na Jadranski most. Odgovorne službe i osobe pratit će protok vozila u novim uvjetima te stalnim korekcijama i prilagođavanjima usklađivati zahtjeve prometa, pri
čemu će javni gradski prijevoz biti na prvom mjestu.

ZAGREB- Predstavljanju manifestacije 15. Dani maslinovog ulja, koja će se održati od 15. do 17. studenoga u Vodnjanu, ove je subote, 9. studenog, u Zagrebu prisustvovao gradonačelnik Milan Bandić. Manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera okupit će preko 200 maslinara iz područja Jadranske regije, koji će se predstaviti s više od 200 ulja s naglaskom na istarska mlada maslinova ulja, a velika pažnja posvećuje se edukaciji i razmjeni iskustava maslinara.- Približiti Istru Zagrebu i Zagreb Istri je imperativ odgovornih ljudi koji obnašaju dužnost na bilo kojoj razini, a takva je upravo ova vodnjanska manifestacija- istaknuo je gradonačelnik Bandić. Pozivnicu gradonačelniku Bandiću i Zagrepčanima na vodnjanske međunarodne Dane mladog maslinovog ulja uputio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

VARAŽDIN – Dani Okusa hrvatske tradicije zajednička je manifestacija Turističkih zajednica županija koja se po prvi puta organizira na nacionalnoj razini od 15. do 25. studenog. Uz sudjelovanje više od 100 ugostiteljskih objekata s područja čak 11 županija, ova manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, po promotivnoj cijeni uživaju u odabranom slijedu od 3 tradicijska jela. U 1. Danima Okusa hrvatske tradicije s područja Varaždinske županije sudjeluje 16 objekata, nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja.

KOPRIVNICA – Brojni programi proslave Dana grada Koprivnice održavaju se u subotu, 8. i nedjelju, 9. studenoga. Program „Koprivnica, Grad za život“ u subotu prijepodne okupio je na Zrinskom trgu brojne gradske udruge, održan je prodajno-izložbeni sajam i donatorska prodaja jabuka, kulturno-umjetnički program i mimohod povijesnih postrojbi, a tradicionalno gradonačelnik Mišel Jakšić počastio je kavom i čajem. U koprivničkoj Knjižnici održan je Dan otvorenih vrata i Dan bez zakasnine, a na koprivničkim gradskim bazenima plivačko natjecanjje održano 41. izdanje Međunarodne atletske utrke Grada Koprivnice, a sve završava besplatnim koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u gimnazijskoj dvorani u 19,00 sati.

KRAPINA – Osmi hrvatski žrtvoslovni kongres „Totalitarizmi 20. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod“, koji je započeo u petak, 08. studenog 2019. godine u Zagrebu, nastavljen je u subotu, 09. studenog, predavanjima u Krapini. – Osim totalitarizama fašizma i nacizma, hrvatski narod bio je suočen i s islamskim fundamentalizmom u Bosni i Hercegovini te totalitarizma u agresiji tijekom Domovinskog rata devedesetih, a Hrvatsko žrtvoslovno društvo želi upoznati javnost sa posljedicama totalitarizma, ističe predsjednik društva Ante Beljo. – Žrtvoslovni kongresi održavaju se diljem Hrvatske, a Krapina nije odabrana slučajno, ističe Beljo, te navodi kako su upravo na području, u okolici Krapine izvršeni strašni zločini tijekom drugog svjetskog rata, s kojima javnost treba biti upoznata, jer i to je, nažalost dio hrvatske povijesti. Osmi hrvatski žrtvoslovni kongres završava u nedjelju, 10. studenog, polaganjem vijenaca na grobištu Mirkovec kod Svetog Križa Začretja, u Preseki Petrovskoj te na Maclju, svetom misom na Trškom Vrhu, i posjetom Spomen sobi maceljskim žrtvama u Franjevačkom samostanu u Krapini.

KRAPINA – Izložba “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo” nastala u sklopu projekta SIHeR – suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju, otvorena je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina. Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko – slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt. Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

MALA SUBOTICA – Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva Međimurske županije, 19. po redu, održana je u nedjelju, 10. studenog u sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Na Smotri se predstavilo 8 domaćih dječjih folklornih skupina te gosti iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske županije i susjedne Slovenije. Sve sudionike pratio je član prosudbene komisije Goran Knežević. Organizator Smotre je KUU “Zvon“ župne zajednice Mala Subotica i Zajednica HKUU Međimurske županije, pokrovitelji Turistička zajednica Međimurja i Hrvatski sabor kulture, a materijalnu potporu pružili su Međimurska županija, Ministarstvo kulture RH i Općina Mala Subotica.

ZAPREŠIĆ – Izložba slika Zdravka Postružina pod nazivom “Zaprešić u teksturi” otvorena je u Vršilnici Jelačićevih Novih dvora. Riječ je o umjetniku koji je svojim vlastitim likovnim izrazom dao značajan prilog suvremenoj likovnoj umjetničkoj stvarnosti. Izložba se može se razgledati tijekom vikenda od 11,00 do 15,00 sati.

ZAGREB – Karate klub Princ u suradnji sa Zagrebačkim i Hrvatskim karate savezom, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, i ove godine organizira 17. međunarodnu karate priredbu Zagreb Karate Fest – Top Ten. Manifestacija je održana u dvorani 2 Doma sportova ovu subotu 9. studenog 2019. godine i humanitarnog je karaktera, pod geslom „Stop nasilju! Karate sportom protiv nasilja.“ Nastupilo je 10 aktualnih osvajačica odličja sa Svjetskog i Europskog prvenstva, među kojima su i 2 hrvatske natjecateljice.

loading