Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.-10.12.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u nedjelju 10. prosinca 2017. godine su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji.  Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne Vlade, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani  koji i nakon 18 godina 10. prosinca dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.  Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Krapinsko-zagorske županije položila je vijenac i zapalila svijeće kod rodne kuće prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana u povodu 18. godišnjice njegove smrti. Tradicionalnim polaganjem vijenaca ispred njegove kuće prisjetili su ga se i članovi  HDZ-a Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske te Koprivničko-križevačke županije. Počast su mu odali, između ostalih, i saborski zastupnik Darko Horvat, u ime HDZ-a Krapinsko-zagorske županije gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a obljetnicu nije propustio ni nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Također, počast dr. Franji Tuđmanu te njegovim zaslugama u stvaranju Hrvatske države, odala je danas i delegacija Krapinsko-zagorske županije na čelu sa predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki i županom Željkom Kolarom, a prisutni su bili i zamjenici župana Anđelko Ferek Jambrek i Jasna Petek te načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

ZAGREB – Darivanje djece slatkim paketićima i animacija djece kao što je vožnja kočijom i  upoznavanje sa konjima održat će se na zagrebačkom Hipodromu ove nedjelje,10. prosinca 2017. godine od 10,00 do 18,00 sati. U podne počinje turnir u preponskom jahanju. Cilj ovog programa je popularizacija konjičkog sporta kroz organizaciju turnira i edukativno-zabavni program, a posebni gosti bit će djeca iz Dječjeg doma Zagreb, Nazorova, Doma Sv. Terezija, Udruge za djecu s posebnim potrebama „Naši snovi“ te djeca branitelja.

ZAGREB – Revija rekonstruiranih narodnih nošnji “Obnovljena baština Hrvatske” bit će održana u Kulturnom centru Travno ove nedjelje, 10. prosinca 2017. godine od 20,00 sati. Na reviji će biti  predstavljene nagrađene nošnje na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“ koja se održava u Trnjanima od 2011. godine u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji  i Kulturno umjetničkog društva “Lovor” iz Trnjana. Kao glazbena pratnja na tradicijskim instrumentima nastupaju Slađana Poljak, Mario Gusak i Filip Kaurić, uz prigodni program Folklornog ansambla “Zagreb-Markovac” i Kulturno umjetničkog društva “Lovor”.

ZAGREB – Zbog  „Zagreb Advent Runa“, koji će se održati u nedjelju 10. prosinca 2017. godine, u užem središtu grada od 09,00 do 11,30 sati bit će obustavljen tramvajski promet središnjim gradskim trgom te će tramvajske linije prometovati obilazno preko Glavnog kolodvora. Autobusna linija 118 (Trg Mažuranića – Voltino) će u vremenu od 08,00 do 12,30 sati prometovati skraćeno i to na relaciji od Voltinog do Ulice Božidara Adžije. Autobusi će sa stajališta u zoni Adžijine i Magazinske ulice polaziti pet minuta kasnije u odnosu na uobičajeni raspored. Utrka ujedno onemogućuje prometovanje turističkog vlakića i Veselog božićnog tramvaja koji će zbog toga prve polaske s Trga bana Josipa Jelačića ostvariti u 12,00 sati te će dalje prometovati prema rasporedu.

ZAGREB – Tijekom Adventa do 7. siječnja 2018. godine u užem središtu grada na snazi će biti privremena regulacija prometa. Radnim danom od ponedjeljka do četvrtka od 17,00 do 23,00 sata, zabranjen je promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara, na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, na dijelu od Tesline do Hebrangove ulice, a promet Berislavićevom, od Gajeve do Zrinjevca, odvijat će se dvosmjerno.Petkom, subotom i nedjeljom od 17,00 do 24,00 sata, zabranjuje se promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog, zapadnoj strani Trga Josipa Juraja Strossmayera i zapadnoj strani Trga kralja Tomislava, na dijelu od Tesline do Mihanovićeve ulice, a promet Berislavićevom, od Gajeve do Zrinjevca i Katančićevom od Gajeve do Strossmayerovog trga odvijat će se dvosmjerno.

ZAGREB – Za vrijeme održavanja manifestacije “Advent u Zagrebu”, do 7. siječnja, početno stajalište turističkog vlakića koji prometuje svake subote, nedjelje i praznikom, poslije 17,00 sati, bit će privremeno izmješteno u Ulicu Franje Račkog, zbog zabrane parkiranja na Trgu bana Josipa Jelačića.Vlakić će kao i do sada prometovati preko Trga bana Josipa Jelačića, i na istom će se obavljati izmjena putnika, no tamo neće biti parkiran i čekati polazno vrijeme.

ZAGREB – Promatranje ptica za građane u parku Maksimir ove subote, 9. prosinaca 2017. godine organizira Udruga BIOM. Započet će u 09,30 sati te će trajati oko dva sata. Tijekom promatranja ptica, građani će se upoznati s nekim od najčešćih vrsta ptica poput velike, plavetne i dugorepe sjenice, brgljeza, zebovke, a imat će priliku i vidjeti razne vrste djetlića koji obitavaju u parku Maksimir. Okupljanje je kod glavnog ulaza odakle se kreće u šetnju po Maksimiru.

VARAŽDIN – Promocija nosača zvuka pod nazivom “20 Ave Maria za 20 godina Varaždinske biskupije”, bit će održana ove subote, 9. prosinca 2017. godine s početkom u 19,00 sati  u varaždinskoj katedrali. Na CD-u se nalazi dvanaest solističkih i osam zborskih pjesama Ave Maria, od čega su sedam Ave Maria napisali hrvatski skladatelji. Ovaj veoma kompleksan projekt zajednički su ostvarili glazbenici s područja Varaždinske biskupije, njih više od stotinu. Svojim izvedbama potporu projektu iskazalo je i dvoje svjetski proslavljenih pjevača, sopranistica Evelin Novak i bas-bariton Krešimir Stražanac. Umjetnički voditelj projekta je  Višeslav Jaklin.

DUGO SELO – Blagdansko vrijeme u Dugom Selu započinje ove subote, 9. prosinca otvaranjem tradicionalnog Anđelek festa, gdje posjetitelje očekuje kazališna predstava, prigodna prodaja božićnih ukrasa, koncert i božićni vlakić za djecu. Tradicionalno „Štefanje“ proslavit će se koncertom božićnih pjesama i napjeva Hrvatske u izvedbi KUD-a Preporod.

ČAKOVEC – Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, ove subote 9. prosinca 2017. godine, od 10,00 sati u Zgradi Scheier u Čakovcu bit će održan sajam „Učeničke zadruge za Zakladu dr. Vinko Žganec“. Učeničke zadruge izložit će i prodavati svoje proizvode, a sva prikupljena sredstva uplatit će se na račun Zaklade. Na sajmu će sudjelovati zadruga  ”Fijolica” Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, ”Jabuka“ Gospodarske škole Čakovec, ”Krugg” Graditeljske škole Čakovec, ”Terra economica” Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, ”Klopotec” Osnovne škole Gornji Mihaljevec, ”Tinček” Osnovne škole Sveti Martin na Muri i ”Pupoljak” Osnovne škole Donja Dubrava.

KOPRIVNICA – Volonterka koprivničkog Društva Crvenog križa Anica Desnica izabrana je među tri najvolontera u Hrvatskoj. Desnica godinama volontira u Crvenom križu, posebno se ističe u radu Službe traženja, stalna je sudionica akcija darivanja krvi te je i sama darivateljica. Uz to, dugi niz godina volontira i u Društvu Naša djeca Koprivnica, gdje vodi kreativne radionice u vrtićima, školama i odjelu Pedijatrije koprivničke bolnice, a aktivna je i u Klubu za starije osobe.

KRAPINA – Nakon što je prva svijeća na adventskom vijencu, koji će, prema dugogodišnjoj tradiciji, obići četiri mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji, zapaljena prošle nedjelje, 03. prosinca 2017. godine, u Humu na Sutli, adventski vijenac preseljen je u prostorije Udruge slijepih u Krapini, gdje će se u nedjelju, 10. prosinca 2017. godine zapaliti druga svijeća. Vijenac zatim odlazi u Donju Stubicu, gdje će se treća svijeća zapaliti na Božićnom koncertu i na kraju, tradicionalno, četvrta svijeća bit će zapaljena u Mariji Bistrici. Inače, ovo je 16. godina provođenja Adventa u Krapinsko-zagorskoj županiji koji ima i humanitarnu notu, a ove godine pomaže se Udruzi slijepih i njenim potrebitim članovima.

 

 

loading