Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ambienta, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 11. do 15. listopada 2017. godine. Ove godine predstavit će se više od 300 izlagača iz 23 zemlje na 20 tisuća četvornih metara u šest paviljona. Suogranizator je Grad Zagreb koji je ovaj sajam uvrstio na popis od gospodarskog interesa te organizaciju pomogao s milijun 250 tisuća kuna čime je cijena izlagačkog prostora manja za 46%, istaknuo je  gradonačelnik Milan Bandić. – Drvnoprerađivačka industrija čini 11% od ukupne prerađivačke industrije, te je već ove godine ova branša pozitivno poslovala što se tiče izvoza nad uvozom od 600 milijuna eura – rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Uvođenjem inovativnog sadržaja, Ambienta nastavlja uspjeh prošlogodišnjeg redizajniranog izdanja, čime potvrđuje poziciju najvažnijeg poslovnog događaja drvne industrije u Hrvatskoj.

ZAGREB – Nakon sjajnih plivačkih rezultata koji ubrajaju preplivavanje 20 mostova Manhattana u duljini od 46 kilometara, savladavanje 34 kilometara od otoka Cataline do Los Angelesa te 34 kilometra La Mancha, splitsku daljinsku plivačicu Dinu Levačić u gradskoj upravi ugostio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji joj je obećao pomoći u daljnjim sportskim izazovima. Dodajmo i to kako je Dina Levačić tek šesta osoba na svijetu koja je te tri rute koje čine Trostruku krunu preplivala unutar 90 dana. Kako kaže Dina Levačić, inače članica Kluba daljinskog plivanja Split, za ovoj uspjeh bilo je potrebno puno truda. – Počela sam trenirati sa 9 godina, htjela sam probati no kilometri su iz godine u godinu samo rasli. Iz mene su godine treninga, rada i odricanja – rekla je Dina Levačić.

ZAGREB – Više od 12 tisuća kućanstava uskoro će biti spojeno na zagrebački gradski vodovod. Naime, upravo je toliko zahtjeva stiglo na adresu  Hodlingove podružnice Vodoopskrba i odvodnja, a nakon što je u kolovozu prošle godine donesena odluka da će grad sufinancirati priključenje na mrežu. Za tu namjenu, odnosno za legalizaciju priključaka Grad je namijenio 14.250.000 kuna. Inače, građani koji nemaju vodovodni priključak i dalje mogu predati zahtjeve s potrebnom dokumentacijom na adresu Ulica Eleonore Patačić 1b, te se informirati u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija je u prvom polugodištu 2017. godine zajedno s proračunskim korisnicima ostvarila prihode i primitke u iznosu od 276.442.189 kuna, dok su rashodi iznosili 263.239.131 kuna. Samo Županija ostvarila je prihode od 79,7 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 65,1 milijun kuna. – Prihodi su porasli za više od 10 milijuna kuna, što je vezano i uz naplatu potraživanja od Fonda za Energetski centar Bračak i pristigla sredstva Ministarstva obrazovanja za sufinanciranje učeničkog prijevoza. Dio planiranih projekata, poput poduzetničko-tehnološkog inkubatora, energetske obnove škola, sanacije divljih odlagališta i sl., prebačeni su u drugu polovicu godine i dijelom u iduću godinu – pojasnio je na posljednjoj sjednici županijske Skupštine župan Željko Kolar.

ZAGREB – Prigodnim programom i svečanom sjednicom zagrebački Fakultet prometnih znanosti obilježio je svoj Dan. Duga tradicija veže se uz 1962. godinu kada je utemeljen studij Pošte, telegrafa i telefona ili kraće PTT. Osim 45. obljetnice Fakulteta prometnih znanosti, obilježena
je i 25. obljetnica postojanja studija Aeronautike koji su prošli svi naši vojni i civilni piloti, kao i kontrolori leta. – O našim vojnim pilotima možemo čuti sve najbolje i od članica NATO-a, a naši piloti u civilnom zrakoplovstvu ne lete samo za domaću već i za strane avio kompanije što dovoljno govori o kvaliteti studija i o kakvim je ljudima riječ“, istaknuo je Tomislav Josip Mlinarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti. Na Fakulteta prometnih znanosti
u tri studijska programa upisano je oko 2200 studenata.

ČAKOVEC – Prosječna neto mjesečna plaća u Međimurskoj županiji u 2016. godini iznosila je 4149 kuna, što predstavlja 19,3% manji iznos nego u ostatku Hrvatske. Podatak je to koji i dalje najviše zabrinjava žitelje najsjevernije županije, ali i članove vijeća međimurskog Gospodarsko- socijalnog vijeća, koje se jutros sastalo na svojoj redovnoj sjednici. Prosjek plaća problem je koji neminovno dovodi do drugih problema, a to je odlazak radnika izvan granica RH i posljedično do nedostatka radne snage u Međimurju, upozorava predsjednik i sindikalist Mladen Zemljić. S druge strane, na pozitivne gospodarske pokazatelje u odnosu na 2008. godinu, ukazuje pročelnik za gospodarstvo Međimurske županije Darko Radanović, koji ističe da je međimursko gospodarstvo zabilježilo porast u broju zaposlenih, broju poduzetnika, ali i porast u investicijama i dobiti.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2017./2018. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije otvoren je do ovog petka, 13. listopada 2017. godine. U tekućoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te stipendiste koji nastavljaju redovno školovanje u ovoj  školskoj godini, Zagrebačka županija je osigurala 2.350.000 kuna. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju u resorni Upravni odjel, obrazac je dostupan na mrežnim stranicama županije.

CSURGO – Nastavak uspješne suradnje Koprivničko-križevačke županije i PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja s mađarskim  Csurgom, te priprema novih zajedničkog prekograničnih projekata u sklopu nadolazećeg natječaja Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, bile su teme sastanka na kojem je u Csurgu delegaciju Koprivničko-križevačke županije predvodio zamjenik župana Ratimir Ljubić. Kroz prvi INTERREG natječaj u provedbi su tri zajednička projekta, a u pripremi su novi iz sektora obrazovanja, turizma i suradnje.

ČAKOVEC – Povodom 14. listopada – Svjetskog dana palijativne skrbi, Dom zdravlja Čakovec u suradnji s drugim dionicima palijativne skrbi u Međimurju organizira „Tjedan palijative od 09. do 14. listopada“. Cilj obilježavanja ovog tjedna je podizanje svijesti građana o važnosti palijative, ali i edukacija profesionalca i volontera putem predavanja, radionica i stručnih skupova, koji će se svakog dana ovog tjedna odvijati u Čakovcu. Pod zajedničkim sloganom koji se ove godine koristi u svijetu „Palijativna skrb- nemojmo ostaviti same one koji pate“, Tjedan palijative će biti otvoren danas, 09. listopada 2017. godine, u 13,00 sati u zgradi Scheier u Čakovcu, gdje će biti i službeno predstavljene službe palijativne skrbi u Međimurju.

VARAŽDIN – Varaždinski javni gradski prijevoz, popularni i „buseki“  od danas, 09. listopada 2017. godine, prometuju  po novom voznom redu. Kao što su tražili građani, na liniji 2 koja prolazi Biškupcem, uvedene su dvije nove stanice i to na Trgu Ivana Perkovca i u Gospodarskoj ulici, što će svakako doprinijeti boljoj prometnoj povezanosti zapadnog dijela Varaždina. Novi je vozni red varaždinskih buseka  objavljen na oglasnim pločama mjesnih odbora, nadstrešnicama na autobusnim stajalištima te na internetskim stranicama Grada Varaždina i koncesionara.

loading