Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.10.2018.

Posted in Vijesti

BRUXELLES – U tri dana trajanja Europskog tjedna regija i gradova, na više od 150 konferencija i radionica sudjeluje oko 6.000 predstavnika iz 70 zemalja, među kojima su i mnogobrojni hrvatski predstavnici, a među njima i izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije na čelu sa zamjenicom župana Jasnom Petek koja ističe, kako će njihov boravak u Bruxellesu  biti aktivan, s jedne strane preko sudjelovanja na radionicama na kojima se mogu prikupiti korisna iskustava , a s druge u predstavljanju vlastitih projekata. Tako je na radionici u utorak, 9. listopada 2018. godine zapaženo izlaganje na temu Uloga i izazovi kulturnog nasljeđa u Europskoj uniji imala zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša. Ona je predstavila projekt Zabavno-edukacijsko-znanstvenog centra  u dvorcu Stubički Golubovec i zabočkog Regeneratora kao projekta revitalizacije industrijskog nasljeđa za potrebe urbane kulture. Izazov kulturnog nasljeđa Krapinsko-zagorska županija riješila je na svoj način, ističe Helena Matuša, jer se za razliku od mnogih zemalja koje u objektima spomeničke baštine otvaraju muzeje, odlučila za potpuno drugačiji pristup. Uz zamjenicu župana Jasnu Petek, u izaslanstvu KZŽ su još Sanja Mihovilić, pročelnica za gospodarstvo, Vlatka Mlakar, pročelnica za javnu nabavu i EU fondove, te Karolina Barilar i Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije, a na radionici su im se pridružili i Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka.

KOPRIVNICA – Konferencija Večernjeg lista i partnera „Hrvatska kakvu trebamo – Porezna reforma – pogled iz perspektive gospodarstva“ održana je danas, utorak, 9. listopada 2018. godine, u Koprivnici. Ovaj način razgovora o budućnosti Hrvatske pokazuje se kao ispravan put, ističe glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić dok je ministar financija Zdravko Marić još jednom istaknuo kako su izmjene građanima i gospodarstvenicima u tri godine donijele oko 6,3 milijarde kuna. Treći krug porezne reforme odrazit će se i na poslovanje poljoprivrednika, posebno i u grani ribarstva, naglašava potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Deveta je ovo konferencija o stanju i rješenjima u području hrvatske ekonomije, a današnja u Koprivnici, prva je van Zagreba.

ZAGREB – Hrvatski turizam i ove godine bilježi rast. U prvih devet mjeseci 2018. godine zabilježeno je 17 milijuna i 960 tisuća dolazaka te gotovo 101 milijun noćenja što je rast od 6% u dolascima te 6% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Kako je istaknuo ministar turizma RH Gari Cappelli nakon 41. sjednice Turističkog vijeća Hrvatske, do kraja godine očekuje se prihod od turističke sezone u iznosu od 12 milijardi Eura. „  Držimo jedan kvalitetan ritam kojeg smo i predvidjeli u projekcijama, a najbolja su nam tržišta i dalje Njemačka, Slovenija, Austrija i Poljska“, istaknuo je ministar Cappelli.

ZAGREB – Zagrebački inovacijski centar i ove godine pokrenuo je Startup Factory program koji se održava u okviru Zagreb Connecta. Riječ je o prvom javno financiranom predakceleracijskom programu na području Zagreba koji je pokrenut s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

BEDEKOVČINA – Novu i suvremeno opremljenu informatičku učionicu Osnovne škole Bedekovčina obišli su danas, 9. listopada 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik Bedekovčine Darko Ban. Radi se o učionici koja je bila pravi izazov za obnovu pošto je zadnji puta uređivana prije 40 godina. Sada je dobila 60 kvadrata novog prostora, a učenici škole imaju na raspolaganju 24 prijenosna računala. Investicija je ovo koja je iznosila 264 tisuće kuna, od toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo 39 tisuća, a Krapinsko-zagorska županija 50 tisuća kuna. – Zbog zahtjevnosti posla, dolazili smo do brojnih prepreka, ali na sreću uspjeli smo proći tehnički pregled pa sada otvaramo učionicu za redovnu nastavu – istaknuo je ravnatelj škole Ivan Paradi. Župan Kolar je izrazio zadovoljstvo napretkom i razvojem školstva u županiji iako smatra da sa razvojem informatike Krapinsko-zagorska županija kasni za ostatkom Hrvatske i svijeta. – Ono na čemu inzistiramo je da još više novaca bude potrošeno na obrazovanje – rekao je župan Kolar.  Inače, radovi na učionici su trajali manje od tri mjeseca.

ZAGREB – Nakon što je Grad Zagreb osigurao atletski centar na Zagrebačkom velesajmu, u tijeku je uređenje gimnastičkog centra u Lučkom. Kroz mjesec i pol dana bit će uređen prostor u kojem će biti i sve potrebne gimnastičke sprave kako bi zagrebački gimnastičari i aktualni svjetski prvak Tin Srbić mogli nakon 150 godina boravka u staroj zgradi Sokol pored ADU-a, imati primjerene uvjete za sportaše, rekao je v.d. pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

ZAGREB – Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove  godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 342 milijuna i 720 tisuća kuna što je realizacija 51,04% od  plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici  godine iznose 241 milijun i 890 tisuća kuna. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od 196 milijuna i 771 tisuću kuna odnosno 54,27% od plana te rashodi od 108 i pol milijuna kuna što je oko 30% od plana. Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine.

VARAŽDIN – Srednjoškolci, koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja i ove će školske godine moći pretendirati za 500 kuna mjesečne stipendije. Naime, Obrtnička komora Varaždinske županije, uz sufinanciranje Varaždinske Županije i Ministarstva turizma, već desetu godinu dodjeljuje učeničke stipendije za turističko-ugostiteljska zanimanja, a prednost pri izboru imat će budući kuhari i konobari. Izbor stipendista ovisiti će o uspjehu učenika u prethodna dva razreda te materijalnim prilikama obitelji, a na natječaj se ne mogu javiti učenici koju stipendiju već primaju po nekoj drugoj osnovi.

KRAPINA – Još danas, 09. listopada 2018. godine, zainteresirani se mogu javiti na natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije za ovu školsku godinu. Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije – za nadarene učenike, po socijalnom kriteriju i za učenike koji su ove školske godine upisali prvi razred za neko od deficitarnih zanimanja. Stipendije su u iznosu 400 kuna mjesečno.

VARAŽDIN – Srednjoškolci, koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja i ove će školske godine, 2018./2019., moći pretendirati za 500 kuna mjesečne stipendije. Naime, Obrtnička komora Varaždinske županije, uz sufinanciranje Varaždinske Županije i Ministarstva turizma, već desetu godinu dodjeljuje učeničke stipendije za turističko-ugostiteljska zanimanja, a prednost pri izboru imat će budući kuhari i konobari. Izbor stipendista ovisiti će o uspjehu učenika u prethodna dva razreda te materijalnim prilikama obitelji, a na natječaj se ne mogu javiti učenici koju stipendiju već primaju po nekoj drugoj osnovi.

ZAGREB – Izborna Skupština Obrtničke komore Zagreb bit će održana danas, 9. listopada 2018. godine, u dvorani matice hrvatskih obrtnika. Ovom prilikom bit će podijeljene zahvalnice članovima Skupštine za rad u proteklom mandatu 2014-2018. godine. Početak je u 15,00 sati.

ČAKOVEC – Tragom potreba i želja jedinica lokalne samouprave, Financijski plan i Godišnji plan građenja i održavanja Županijskih lokalnih cesta u 2019. godini pripremila je Županijska uprava za ceste, a prihvatila Skupština Međimurske županije. Prema riječima ravnateljice ŽUC-a Ljerke Cividini, radi se o planu vrijednom 32 milijuna kuna koji obuhvaća izgradnju biciklističkih traka van naselja, a za koje je spremna sva potrebna dokumentacija. Osim toga u planu je redovno održavanje cesta u visini od 15 milijuna kuna. Veliki dio sredstava bit će izdvojen za uknjižbu prometnica te se Međimurska županija može pohvaliti da je u samom vrhu Hrvatske po pitanju rješavanja imovinsko – pravnih pitanja. Što se tiče postojećih klizišta, trebala bi biti sanirana do kraja tekuće godine.

KOPRIVNICA – Održana je šesta sjednica Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije. Članovi Savjeta razmatrali su Program rada Savjeta mladih i Financijski plan za narednu godinu, za koji se čeka odobrenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Među ostalim, Program rada Savjeta mladih za narednu godinu temelji se na zagovaranju i promicanju interesa i stavova mladih na načelima tolerancije, razumijevanja i participacije te predlaganju rasprava Županijskoj skupštini i županu o pojedinim pitanjima od značaja za unapređivanje položaja mladih.

 

loading