Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu svečano otvorena jubilarna 46. Ambienta – međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koji je ove godine privukao rekordni broj izlagača iz gotovo cijelog svijeta. Više od 460 izlagača iz 28 zemalja na Ambienti predstavlja proizvode od drvne građe kroz četiri cjeline Namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, Građenje i opremanje, oprema i uređaji za ugostiteljstvo te sajam umjetnosti. „Salon već četvrtu godinu bilježi rast. Ove godine je 30 posto više izlagača na 50 posto većoj angažiranoj izložbenoj površini“, rekla je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Drvni sektor, koji na Ambienti izlaže najbolje što se proizvodi u Hrvatskoj, godišnje izveze proizvoda u vrijednosti 1,1 milijardu eura. „Unatoč problemima s vanjskotrgovinskom bilancom, posebno na računu roba ova industrija bilježi dobre rezultate a posljednji plus je od čak 384 milijuna eura“, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Iako drvno-prerađivačka industrija bilježi dobre rezultate, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upozorio je kako Hrvatska dvostruko više izvozi neobrađenih drvenih trupaca nego gotovih proizvoda od drveta te da je nužno preokrenuti taj trend. „Podupiremo sinergiju resornih ministarstava, HOK-a i Grada Zagreba da izvozimo proizvode s dodanom vrijednošću“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Ambienta je za posjetitelje otvorena do 13. listopada

ZAGREB – Svečana sjednica Savjeta mladih Grada Zagreba u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja,  održana je ove srijede, 9. listopada u staroj gradskoj vijećnici. Tom prigodom, priznanje Mladi Gradonačelnik Grada Zagreba 2019., programskoj voditeljici Centra za mlade, čiji se rad financira iz EU socijalnog fonda, Matei Kušić uručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić koja je naglasila kako se osvještavanjem problema mladih naglašavaju njihove odgovornosti, kako bi se razvili u kvalitetne i odgovorne mlade ljude uz podršku obitelji, lokalne zajednice i cjelokupnog društva. Matea Kušić  priznanje za ovogodišnju mladu zagrebačku gradonačelnicu osvojila je sa svoja dva projekta, i to prijedlogom za osnivanjem Centra za mlade kojeg će financirati Grad te da svi mladi u Gradu Zagrebu imaju mogućnost besplatne psihosocijalne pomoći.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka je županija ove srijede, 9. listopada 2019. godine, potpisala s predstavnicima poslovne banke Ugovor o suradnji za odobravanje stambenih kredita liječnicima zaposlenima u ustanovama kojima je Županija osnivač. Od 2017. godine ova poslovna banka ima ugovor s Hrvatskom liječničkom komorom o kreditiranju liječnika u cijeloj zemlji, ističe u ime banke Martina Kožulj Omazić, dok župan Darko Koren naglašava kako će Koprivničko-križevačka županija ovime subvencionirati dio redovnih kamata na stambene potrošačke kredite u visini od 1,5% od ukupne kamatne stope prvih sedam godina otplate kredita, da se krediti omogućuju radi kupnje kuće ili stana, izgradnje, adaptacije ili proširenja stambenog objekta te refinanciranje postojećeg stambenog kredita, a iznos subvencioniranog dijela kredita je od 100 do maksimalno 500 tisuća kuna, dok iznos stambenog kredita može biti do maksimalno 2,3 milijuna kuna. U Koprivničko-križevačkoj županiji zaposleno je 220 liječnika, od toga broja 40-ak ih je kroz anketu iskazalo interes za subvenciju, dok u Koprivničko-križevačkoj županiji predviđaju da će ovu pogodnost koristiti između 70 i 80 liječnika.

BRAČAK – Konferencija ‘Prevencijom do zdravlja’ u organizaciji saborske zastupnice Marije Puh te predsjednice foruma žena stranke 365 Krapinsko-zagorske županije Valentine Presečki održana je danas, 09. listopada 2019. godine ispred Opće bolnice Zabok. Povod okupljanja je Ružičasti listopad, mjesec borbe protiv raka dojke, a kako ističu organizatorice, želja im je da se ženama, ali i muškarcima, pošalje poruka o brizi za zdravlje. – Rak dojke je invazivni i po smrtnosti je treći u Hrvatskoj. Prevencija, osviještenost, samopregled, ultrazvuci i bilo kakav samoprevencije su jako bitni – rekla je Presečki. – Na vlastitoj sam koži doživjela kako je to kad saznaš lošu dijagnozu i kad si suočen sa strahom te ne znaš što će biti, ističe saborska zastupnica Marija Puh, ambasadorica Udruge ‘Sve za nju’. – Žene nerijetko sebe stave na posljednje mjesto, i ne brinu o svojem zdravlju već o zdravlju svoje djece, o poslu i svemu drugome te misle da stignu i budu obavile pregled – istaknula je Puh dodavši da ako ova poruka dođe do barem 10 posto žena koje će otići na ultrazvuk ili napraviti samopregled i ako samo jedna od njih na vrijeme shvati da se nešto događa s njezinim organizmom, mi smo svoj uspjeh postigle.

 

ZAGREB – S početkom sezone grijanja započela je distribucija dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere. PU zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga upozoravaju korisnike na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom te preporučaju zamjenu atmosferskih kondenzacijskim bojlerom.

BJELOVAR – Po rastu BDP-a gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije tri godine za rednom, od 2014. do 2016. je drugo u Hrvatskoj. U protekloj je godini broj poduzetnika porastao za 14% u odnosu na 2017., a Bjelovarsko-bilogorska županija ima i jedan od najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, više od 6,6%. investicije u dugotrajnu imovinu prošle su godine rasle za 2,3 puta, te su za 14% porasle isplaćene plaće u Županiji.

KRIŽEVCI, ĐURĐEVAC – S prvim vikendom listopada u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije, ispostavama Križevci i Đurđevac započeo je s radom punkt posebnog dežurstva opće, odnosno obiteljske medicine. Posebno dežurstvo po punktu provodi se subotom do 15,00 do 20,00 sati, a nedjeljom i blagdanom od 8,00 do 20,00 sati, prema unaprijed utvrđenom mjesečnom rasporedu rada u posebnom dežurstvu u kojem sudjeluju timovi opće obiteljske medicine županijskog Doma zdravlja te timovi privatnih zdravstvenih radnika opće medicine, odnosno liječnik i medicinska sestra ili tehničar.

ČAKOVEC –  „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine“ trenutno je najveća investicija u kulturnom kontinentalnom turizmu Republike Hrvatske. U tijeku je obnavljanje fortifikacije Starog grada Čakovec bruto površine 2.426 metara četvornih i rekonstrukcija faksimila srušene barokne zgrade iz 18.stoljeća, bruto površine 764 metara četvornih. Ukupna vrijednost projekta je 45 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Investitor je Međimurska županija, a projektni partneri su Muzej Međimurja Čakovec, Turistička zajednica Međimurske županije i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

KRAPINA – U sklopu projekta Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja „Žene biraju novu šansu“,  Pučko otvoreno učilište Krapina organizira program osposobljavanja “Knjigovotkinja za OPG”. Program će se održati od 21. listopada 2019. godine, u trajanju od 130 školskih sati, a polaznice će se osposobiti za obavljanje poslova knjigovotkinje za OPG, te će završetkom osposobljavanja dobiti Uvjerenje o osposobljavanju s pravom upisa u e-radnu knjigu. Sudjelovanje u programu je besplatno, a pravo na sudjelovanje imaju dugotrajno nezaposlene žene, neovisno o tome jesu li prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prijave se primaju do 14. listopada.

IVANEC – „Ljubav djeci prije svega“ – moto je kojim su mališani Dječjeg vrtića Ivančice sa svojim odgojiteljicama i odgojiteljima cijelim mnoštvom poučnih i zabavnih aktivnosti počeli obilježavati ovogodišnji Dječji tjedan. Aktivnosti se nastavljaju u srijedu, 09. listopada 2019. godine pedagoškom akcijom „Policajac – moj prijatelj“, koja će se održati u suradnji s Policijskom postajom Ivanec. Tom će prilikom policajci, na djeci primjeren način, govoriti o tome kako se pravilno ponašati u prometu i kako se sigurno kretati ulicom, a izvest će i simulaciju sigurnog kretanja na improviziranoj cesti. Djeca će moći razgledati i policijski vozni park i opremu.

BISTRA – Na Europskom prvenstvu u taekwondou za kadete koje je održano u Španjolskoj trinaestogodišnji Jan Flegar, član Taekwondo kluba Bistra, osvojilo je srebrnu medalju u kategoriji do 37 kg. Na putu do medalje Jan je  savladao predstavnike Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana i Srbije, ali je u finalu od njega bio bolji Mohamad Tymaskhanov iz Rusije.

loading