Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Parlamentarni izbori za novi, osmi saziv Hrvatskog sabora održani su jučer, a pravo glasovanja imalo je gotovo 3 milijuna 800 tisuća birača. Nakon 98% obrađenih biračkih mjesta, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, obje su koalicije, Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om i koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om, osvojile svaka po pet izbornih jedinica, pri čemu je Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore. U I. Izbornoj jedinici koalicija predvođena SDP-om osvojila je 38,03% glasova, a slijedi Domoljubna koalicija sa 26,14%. Most je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat sa 18,38% glasova. U II. Izbornoj jedinici Domoljubna koalicija je u vodstvu sa 33,48%. Druga je Hrvatska raste sa 32,59%, Most je osvojio 12,87%, a izborni je prag prošla i koalicija stranaka predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem 7,76%. Sa 49,15% u III. izbornoj jedinci vodeća je koalicija Hrvatska raste. HDZ-ova koalicija je osvojila 24,50%, a Most 7,87%. Saborski mandat u ovoj jedinici osvojili su i Reformisti Radimira Čačića sa 6,45%, dok je Živi zid prešao izborni prag, osvojivši 5,26% glasova. U VI. Izbornoj jedinici SDP vodi sa 35,01% glasova, a slijedi ga HDZ sa 33,10%. Most je dobio 13,91%, a Bandićeva koalicija 5,67% glasova.  U VII. izbornoj jedinici  vodi Hrvatska raste sa 34,71%, a HDZ-ov blok je u zaostatku sa 32,12 %. Most je osvojio 15,58%, Živi zid 5,86%, a koalicija BM stranka rada i solidarnosti ima 5,26% glasova.

KURŠANEC – Da Grad Čakovec kontinuirano ulaže u opremu svojih dobrovoljnih vatrogasnih društava, kao i javne vatrogasne postrojbe, potvrđeno je i proteklog vikenda kada je u međimurski DVD Kuršanec stiglo novo kombi vozilo. Naime, prema godišnjem planu nabave Vatrogasne zajednice Grada Čakovca, za potrebe tog DVD-a kupljeno je novo kombi vozilo vrijednosti 200 tisuća kuna, a koristit će se potrebe prijevoza ljudi i opreme. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i njegov zamjenik- predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Čakovca Mario Medved najavljuju da će osim kombi vozila i muljnih pumpi koje su za potrebe DVD-a kupljene na proljeće, njihova Dobrovoljna vatrogasna društva dobiti još i potopne pumpe.

ZAGREB – Manifestacija „Martin je v Zagrebu“, počinje danas na Trgu bana Josipa Jelačića i traje do nedjelje, 15. studenog. Manifestaciju organizira KUD Prepuštovec, u suorganizaciji Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na manifestaciji će biti prezentirani proizvodi brojnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, seoskih-turističkih domaćinstava te tradicijskih obrta. Inače, ovo je 15. godina obilježavanja ove tradicionalne manifestacije.

KRAPINSKE TOPLICE – Veliki energetski projekt, ukupne vrijednosti oko 6 milijuna i 400 tisuća kuna, koji će biti financiran iz decentraliziranih sredstava Krapinsko-zagorske županije te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u pripremi je u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama. U planu je rekonstrukcija sustava grijanja, zamijenit će se postojeća dizalica topline novom, vrijednosti oko 2 milijuna kuna i ugraditi nove pumpe sustava grijanja, vrijednosti 520 tisuća kuna. Rekonstruirat će se i kotlovnica, procijenjene vrijednosti od 830 tisuća kuna, te sedam postojećih klima komora, u iznosu od oko 2 milijuna i 150 tisuća kuna. Uz to, ugradit će se i termostatski radijatorski ventili i prigušnice za 550 tisuća kuna i uvesti centralizirani nadzor upravljačkog sustava za 330 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Zbog preuzimanja duga Međimurskih voda u iznosu od 42 milijuna kuna, kao i duga Čakovečke vojarne u iznosu od 10 milijuna kuna, koje će sada umjesto jedinica regionalne i lokalnih samouprava na području Međimurja preuzeti država, ta će se sredstva sada rasporediti na druge prioritetne projekte u županiji. Jedan od njih je Osnovna škola Nedelišće, gdje se očekuje uskoro raspisivanje javnog natječaja uz financiranje Međimurske županije. Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe kako će se i ova sredstva usmjeriti isključivo prema kapitalnim projektima.

KOPRIVNICA – Počeli su radovi na zatvaranju sjeverne strane Gradske tržnice u Koprivnici, izgradnjom ogradnog zida. Radovi su vrijedni 120 tisuća kuna, a investitor je koprivnički Komunalac. Ogradni zid gradi se na mjestu postojeće betonske ograde koja dijeli parkiralište gradske vijećnice i prodajni prostor tržnice. Zid će biti napravljen kao zaštita prodajnog prostora tržnice od vjetra i snijega, duljine 2120 metara. Koprivnički će Komunalac, kao tvrtka koja upravlja tržnicom, i dalje raznim manifestacijama promovirati svoje OPG-ovce koji proizvode zdravu domaću hranu, pa tako već iduće godine planiraju dostavu namirnica na kućni prag „Halo Koprivnički plac“.

VARAŽDIN – Projekt Grada Varaždina i gradske  Zajednice športskih udruga „6 škola – 5 sportova“, koji je prošle godine proveden prvi put, nastavlja se  i ove godine. Od danas do 18. prosinca u šest varaždinskih osnovnih škola provodit će se sportske aktivnosti namijenjene svim zainteresiranim učenicama i učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Omogućeno im je besplatno bavljenje atletikom, nogometom, rukometom, sportskom gimnastikom i igranjem“graničara“ pod stručnim nadzorom profesora kineziologije. Treninzi će se provoditi dva puta tjedno po dva školska sata.

loading