Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Simpozij “Croatia obesity forum – Zdravlje majke i djeteta”  održava se u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora ususret svjetskom danu dijabetesa. Cilj simpozija  je, kako ističe predsjednik liječničkog zbora, Željko Krznarić, prevenirati dijabetes od kojega u svijetu boluje 108 milijuna, a u Hrvatskoj 316 tisuća osoba. S tim ciljem učenici  nižih  razreda 13 osnovnih škola sudjeluju u projektu  “PETICA igrom do zdravlja”. Oko 3000 djece i njihovih roditelja uče o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a to su, kako je rekla voditeljica projekta Sara Kobal, osnovna znanja koja djeca trebaju usvojiti kako, u zrelijim godinama,  ne bi oboljela od dijabetesa tipa II. Prema najavama Olivere Majić, zamjenice zagrebačkog gradonačelnika,  sljedeće školske godine projekt će se  proširiti na sve osnovne škole diljem Zagreba. Radionice projekta PETICA održavaju se sutra od 12,00 do 19,00 sati u Centru za mlade u Heinzlovoj.

ZAGREB – Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a. Tim povodom, Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, najavili su početak edukacija u zagrebačkim osnovnim školama, kako za učenike tako i za roditelje, te cijepljenja za učenice i učenike 8-ih razreda. Inače, u Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a njih više od 100 izgubi borbu s ovom opakom bolesti za koju postoji cjepivo koje uvelike umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Od početka uvođenja programa u Gradu Zagrebu 2007. godine do danas cijepljeno je 4500 djevojčica i dječaka.

KOPRIVNICA – Koje potpore pruža Grad Koprivnica svojim poduzetnicima, kakve olakšice te kakva je poduzetnička infrastruktura i hoće li biti mogućnosti zakupa zemljišta za jednu kunu kao u nekim drugim gradovima, samo su neka od pitanja koje su poduzetnici danas, 9. studenog 2017. godine postavili koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću i njegovoj zamjenici Kseniji Ostriž na prvom „Hot chairu“. Neformalno druženje uz otvorenu komunikaciju dobro je za poduzetnike jer mogu bez zadrške pitati sve što ih zanima, nakon prvog „Hot chaira“ s čelnicima koprivničke Gradske uprave zaključuje poduzetnik Ivica Toth te naglašava kako je potrebno više ovakvih susreta. Svojom prvom vrućom stolicom s koprivničkim poduzetnicima zadovoljan je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji nakon, održanog susreta, zaključuje kako će se mijenjati politika komunalne naknade i komunalnog doprinosa, poticat će se još više zapošljavanje te će se doraditi politika prodaje zemljišta u poslovnim zonama u Koprivnici, gdje je već napravljen jedan veliki iskorak. Slična komunikacija s koprivničkim poduzetnicima nastavit će se i dalje, a već narednog tjedna održat će se „kava s poduzetnicima“ na kojoj će se detaljnije razgovarati o rješavanju poduzetničkih izazova.

ZAGREB – Nakon punih 40-ak godina zagrebačko naselje Veliko Polje dobilo je po prvi puta novouređeno dječje igralište koje je ovog četvrtka, 9. studenog 2017. godine otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši i izgradnju rasvjete na proljeće 2018. godine. Sve radove uređenja igrališta, vrijednosti milijun kuna izvela je podružnica Zrinjevac. Ovom prilikom zagrebački gradonačelnik pustio je u promet i novu ZET-ovu autobusnu liniju br. 241 Glavni kolodvor-Veliko Polje, koja će prometovati svakih sat vremena.

ZAGREB – Festival “Zagreb grad poezije” održava se osmu godinu za redom u subotu 11. studenog 2017. godine. U sklopu festivala bit će otvorena, kako kažu organizatori, zagrebačka Jadranska magistrala, točnije neka od najdražih mjesta pjesnika Tina Ujevića. Kako naglašava autor festivala Goran Matović, afirmirat će se Ujevičeve ulice i gostionice, njegovo djelo i njegov život. Na festivalu će sudjelovati brojna imena hrvatske glazbe i glumišta predvođena Radom Šerbeđijom i Tonkom Maroevićem. Festival “Zagreb grad poezije” tradicionalno podržava i Grad Zagreb pa će u subotu od 17,00 do 19,00 sati za sav promet biti zatvoren uži dio grada. To je najmanje što možemo učiniti za ovog velikana, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši kako će svi oni koji čuvaju ostavštinu naših književnika biti nagrađeni medaljom grada.

ZAGREB – Na zagrebačkom sveučilištu otvorena je u četvrtak, 9. studenog 2017. godine dvodnevna Dunavska rektorska konferencija koja okuplja više od 160 sveučilišta Dunavske regije. Cilj konferencije je zajedničko nastupanje sveučilišta srednje i istočne Europe kod povlačenja sredstava iz europskih fondova, olakšavanje međunarodne razmjene studenata kao i sprječavanje odljeva visokoobrazovanih članova društva. Konferenciju su zajedno otvorili rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. Dunavska rektorska konferencija trajat će do petka, 10. studenog 2017. godine.

ZAGREB – Prezentacija novog rješenja za brtvljenje poklopaca uličnih šahtova održana je danas, 9. studenog 2017. godine, kod Doma umirovljenika u Brezovici. Time se smanjuje buka, odnosno, lupanje prilikom prelaska kotača vozila preko šahtova. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ovo je tek jedan od načina, a do sljedeće godine bit će ih još nekoliko, kako bi se našao najbolji način njihove ugradnje na zadovoljstvo građana. Nakon toga bit će raspisan natječaj za radove, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Inače, na području grada Zagreba je više od 45 tisuća šahtova od čega ih je 20 tisuća na prometnicama.

ZAGREB – Raspisan je natječaj kojim se u Zagrebu na korištenje daju lokacije – mjesta na javnoj površini za prigodnu prodaju umjetničkih i prigodnih predmeta te ukrasa.  Ukupno se daje 8 mjesta u ulici Frane Perića, a lokaciju mogu osobe koje imaju status umjetnika. Natječaj je otvoren do 21. studenoga, a ponude će biti javno otvorene tri dana kasnije  u Gradskoj upravi. Više detalja dostupno je na službenim stranicama grada Zagreba.

VARAŽDIN – Grad Varaždin počeo je ostvarivati velike uštede u  proračunu zahvaljujući sredstvima kojima država sufinancira sudjelovanje u EU projektima. Tako će s 853 tisuće kuna Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini sufinancirati projekt PONOS namijenjen pomoćnicima u nastavi, a  Fond će također sufinancirati udio Grada Varaždina u projektu energetske obnove tri dječja vrtića. Riječ je  o objektima Dječjeg vrtića Varaždin u Trakošćanskoj, Kozarčevoj i Dravskoj ulici. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je bespovratnih 486 tisuća  kuna za vrtić u Trakošćanskoj, 407 tisuća za vrtić u Dravskoj i 358 tisuća kuna za vrtić u Kozarčevoj ulici. To je 60% od sredstava koje je Grad Varaždin kao korisnik bespovratnih sredstava europskih fondova morao osigurati iz vlastitih izvora. Za sufinanciranje projekta Ponos, te projekta energetske obnove dječjih vrtića iz Ministarstva regionalnog razvoja stiže gotovo dva milijuna kuna što predstavlja znatnu uštedu u varaždinskom gradskom proračunu.

ČAKOVEC – U čakovečkom Centru za kulturu danas, 9. studenog 2017. godine najavljeno je 23. izdanje glazbene manifestacije „Jazz fair“. S ciljem popularizacije domaće i strane jazz glazbe, „Jazz fair“ će se ove godine održavati u CZK 23. i 24. studenog. Prvi dan manifestacije donosi nastup Massima i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, a drugi hrvatskog saksofonista Igora Geržinu, kojem će se na sceni pridružiti glazbenici Ivana Kindl i Jurica Leikauff. Uz to, čakovečku publiku očekuje i nastup ostvaren uz potporu Austrijskog kulturnog foruma, najavio je ravnatelj CZK Ladislav Varga i rekao da se radi o nastupu austrijskog pijanista Davida Helbocka. Uz „Jazz fair“, danas je u Čakovcu najavljena i kazališna manifestacija „Dani smijeha“, koja od 7. do 10. prosinca u CZK dovodi komedije varaždinskog Kerekesh Teatra, a uz to svakog četvrtka u Centar stižu i predstave drugih kazališta. Večeras će to biti predstava „Tesla anonimus“ zagrebačkog kazališta Gavella, koja počinje u 20,00 sati.

ČAKOVEC – U sklopu projekta „Građenje vodnih građevina na području aglomeracije Čakovec“ koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa zaštite okoliša 2007-2013. Europske Unije, izgrađen je i preostali dio sustava odvodnje otpadnih voda u naseljima u sastavu Grada Čakovca. Obzirom da je glavni indikator uspješnosti projekta priključenost stanovništva na javnu odvodnju koja do 2018. godine mora biti barem 92% stanovništva, Grad Čakovec je objavio poziv svim vlasnicima nekretnina koji se još nisu priključili na sustav javne odvodnje da to učine tako što će podnijeti zahtjev u Međimurske vode najkasnije do 31. prosinca ove godine.

KRIŽEVCI – Križevačka Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga jedna je od 75 ustanova koje će raditi s djecom osnovnoškolskog uzrasta te 33 ustanove koje će raditi s djecom srednjoškolskog uzrasta u Hrvatskoj na projektu „Napredne „Internet of Things“ tehnologije u hrvatskim školama“. Školama uključenima u projekt donira se oprema, organizira edukacija nastavnika te tijekom godine otvaraju natječaju za djecu. Cilj je omogućiti široko uključivanje robotike i novih tehnologija kao edukacijskog alata za postizanje kompetencija. Oprema u vrijednosti 1.500 kuna postat će trajno vlasništvo sudionika projekta ukoliko će kroz rad s djecom sudjelovati u natječajima i zajedničkim projektima tijekom ove školske godine.

VELIKA GORICA – Zagrebačka županija prva je, još 90-tih godina, krenula s brendiranjem svojih županijskih robnih marki i do sada ih je jedanaest. Turistička zajednica Zagrebačke županije uključila u projekt „Okusi hrvatske tradicije“ – „Okusi zagrebačkoga kraja“, koji promiče autohtonu i tradicionalnu hranu u ugostiteljskim objektima. Jedan od tih objekata je i Bistro u Velikoj Gorici koji će od četvrtka, 9. studenog 2017. godine dodatno obogatiti svoj meni promocijom gastro specijaliteta Turopoljske svinje. Meni se sastoji od pet sljedova, a glavno jelo su specijaliteti od domaće uzgojene turopoljske svinje.

KLANJEC – Književno-glazbeni program povodom 70. obljetnice života i 50. obljetnice umjetničkog rada Božidara Brezinščaka Bagole, kojeg organizira Gradska knjižnica i čitaonica „Antun Mihanović“ Klanjec u suradnji s Narodnom knjižnicom Hum na Sutli i Hrvatskozagorskim književnim društvom, održat će se danas, 9. studenog 2017. godine u Klanjcu. Djela književnika i prevoditelja te predsjednika HZKD-a Klanjec Bagole, zainteresirani će moći pogledati u prigodnoj izložbi „Ilustracije i naslovnice Bagolinih knjiga“, interpretaciji tekstova te uglazbljenim pjesmama koje će pjevati Siniša Miklaužić. Program počinje u 18,00 sati u dvorani Gradske knjižnice Klanjec. Prethodno, povodom spomenutih obljetnica, danas će se održati i znanstveni skup u knjižnici u Humu na Sutli s početkom u 10,00 sati.

loading