Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 9.12.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice posjetila je danas, 09. prosinca 2016. godine, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan . Tom prilikom, povodom božićno-novogodišnjih blagdana, sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom,  prigodnim slatkim poklon paketima darivala je polaznike Centra te djecu koja se trenutno nalaze na dječjem odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Podijeljeno je 300 slatkih poklon paketa, a na donaciji je zahvalio ravnatelj Centra Antun Zupanc. Domaćin svečanosti bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je europarlamentarki Biljani Borzan pomogao odabrati ustanovu koju će darivati. Biljana Borzan od početka svojeg mandata u Europskom parlamentu koristi priliku da daruje djecu i one kojima je pomoć najpotrebnija diljem Hrvatske. Tako je već donirala nekoliko tisuća dječjih pidžama bolnicama, plahte i ručnike za staračke domove te poklon pakete, a redovito odabire hrvatsku tvrtku koja proizvodi donirane predmete i proizvode, kako bi pomogla i domaćim proizvođačima.

ZAGREB –  Hrvatsku je u prvih jedanaest mjeseci ove godine posjetilo 16,6 milijuna turista, koji su ostvarili 90,7 milijuna noćenja. Iako je zabilježen porast broja dolazaka i noćenja od 10 odnosno 14 posto, posla za turističke djelatnike i dalje ima. Upravo zato u Zagrebu se po četvrti put održava forum „destinacijskih menadžment kompanija“, a ove godine posvećen je kreiranju i prodaji programa na turistički manje razvijenom području. Za komuniciranje novih, turistima zanimljivih i privlačnih sadržaja Hrvatska turistička zajednica u sljedećoj proračunskoj godini izdvojiti će 3,5 milijuna kuna. Svi ovi programi imaju samo jedan cilj, od Hrvatske napraviti jednu od dvadeset turistički najkonkurentnijih destinacija na svijetu.  Dodajmo da na forumu sudjeluju direktori gotovo svih županijskih turističkih zajednica sjeverne, sjeverozapadne i središnje Hrvatske.

ČAKOVEC – U suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba, Međimurska županija je izradila strateški dokument „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine“, u kojem su određeni ciljevi i prioriteti turističkog razvoja s ciljem jačanja njenih razvojnih potencijala. Dokument pruža integrirani strateški okvir djelovanja različitih institucija javnog sektora, gospodarskih subjekata te drugih dionika Međimurske županije uključenih u razvoj turizma. Najviše će se ulagati u razvoj cikloturizma te u sve ono što je za takav vid turizma potrebno- smještajni kapaciteti poput kampova te biciklističke i pješačke staze, kaže zamjenica župana Sandra Herman, koja je dokument danas i predstavila u prostorijama Tehnološko- inovacijskog centra u Čakovcu. Herman ističe i to da će se posebno ulagati u razvoj turizma Donjeg Međimurja i to na primjeru projekata poput Marine u Prelogu i termalnih toplica u Draškovcu.

ZAGREB – Donatorska večer Zagreb za Srebrenicu bit će održana večeras u 19,30 sati, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. S pijetetom prema žrtvama i ujedinjeni u solidarnosti i pomoći žiteljima Srebrenice, po prvi puta u Republici Hrvatskoj održat će se donatorska večera s ciljem prikupljanja sredstava za potrebe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Kao posebni gosti na večeri će biti predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Čatić, predsjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja-Bratunac Šuhra Sinanović i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović.

ZAGREB – „Nove i stare ovisnosti iz perspektive zdravstvenih ustanova“ naziv je stručnog simpozija koji se danas održava u Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo te brojnih drugih gradskih zdravstvenih ustanova. Brojni stručnjaci tijekom današnjeg će dana tako prikazati najnovije spoznaje o prevenciji i liječenju ovisnosti s naglaskom na stare i nove ovisnosti. Inače, prema raspoloživim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu, u bolničkom i izvanbolničkom zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj godišnje se evidentira 8000 osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga. U Hrvatskoj je u 2015. godini na svakih 100 000 stanovnika registrirano 261,4 ovisnika, a u Gradu Zagrebu čak 406,4 ovisnika o drogama. Kada se govori o stopi liječenih ovisnika o opijatima, za Hrvatsku ona iznosi 212,13, a za Grad Zagreb 299,7.

KOPRIVNICA – Početna konferencija projekta „Svi u školi svi pri stolu“ održana je jutros u sjedištu Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj projekta. Radi se o projektu kojim je osigurana školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva i provodi se u 18 osnovnih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, kaže župan Darko Koren i ističe kako je projektom osigurana prehrana za 767 učenika u siromaštvu ili riziku od siromaštva. Vrijednost projekta je 865 tisuća kuna i u potpunosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a provodit će se do kraja ove školske godine.

BRUXELLES – Svečana ceremonija dodijele statusa Referentnog mjesta EU mreže za zdravo i aktivno starenje održana je u Bruxellesu, a u ime gradonačelnika Milana Bandića članica Skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina primila je nagradu koja je Zagrebu na toj ceremoniji dodijeljena sa statusom Referentnog mjesta EU mreže za zdravo i aktivno starenje. Inače, Grad Zagreb je dio mreže što ju je pokrenula Europska komisija – Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje te je jedan od referentnih centara koji je uključen u promociju i uvođenje inovativnih rješenja za nadolazeće izazove u zdravstvu s kojima se susreće sve veći broj ljudi starije životne dobi koji pate od više različitih bolesti, a cilj mu je poticati što angažiraniji pristup aktivnomu i zdravomu starenju.

ZAGREB – Na radnom sastanku održanom u Zagrebačkoj županiji,  o provođenju mjera civilne zaštite u zimskim uvjetima  razgovaralo se i o projektima koji će se financirati iz Europskih fondova. U natječaju je osigurano 65 milijuna eura, a dio sredstava lokalne samouprave mogu dobiti i s nacionalne razine pa bi u ukupnom trošku projekta one sudjelovale sa svega nekoliko posto. Za zagrebačko područje istaknuta su tri najveća rizika, potres, poplava i požar otvorenog prostora. Za svaki od njih potrebno je izraditi procijene rizika te uspostaviti sustave ranog upozoravanja kako bi se moglo pravovremeno reagirati. Naglasak je na izradi karte rizika od potresa s obzirom da se Zagreb i Zagrebačka županija nalaze u seizmički aktivnom području. Tako će Zagrebačka županija izraditi  smjernice na temelju kojih će općine i gradovi izraditi lokalne procjene rizika.

KRAPINA – Završen je natječajni postupak kojim se dodjeljuju učeničke i studentske stipendije Krapinsko-zagorske županije. Sveukupno su u proceduri bila 162 učenička i 157 studentskih zahtjeva. Povjerenstvo za dodjelu stipendija županu Željku Kolaru predložilo je povećanje broja stipendija u odnosu na prvobitni zaključak, što je župan prihvatio te je novim Zaključkom utvrdio da se za tekuću školsku/akademsku godinu umjesto 120, dodjeljuje 138 stipendija. S učenicima i studentima koji su stekli pravo na stipendiju organizirat će se javno potpisivanje ugovora, 17. prosinca 2016. godine u Gimnaziji AGM Zabok.

KOPRIVNICA – Na prijedlog ratnih zapovjednika od naredne će se godine u Koprivnici obilježavati Dan 117. brigade. Slavit će se 4. listopada jer je toga dana osnovano ratno zapovjedništvo brigade, što znači kako je ova ratna postrojba kroz koju je prošlo 3800 branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije, tada u punom sastavu počela praktično i djelovati. Na taj će se način, prije svega, odati spomen na sve poginule pripadnike brigada, njih 38, ali i na one koji su ostali živi. 117. brigada pod zapovjedništvom Dragutina Kralja i Ivice Zgrebca bila je među prvima koje su oslobađale ratom zahvaćena područja. Za svoje je uspjehe odlikovana i Redom Nikole Šubića Zrinskog.

VARAŽDIN – Operativnu akciju „Pojas i mobitel“, provodit će danas prometna policija na području koje pokriva Policijska uprava varaždinska. Posebno će se kontrolirati krše li vozači prometna pravila telefonirajući za vrijeme vožnje, koriste li vozači i  putnici u vozilima sigurnosni pojas, te prevoze li djecu u vozilima na pravilan način. Akcija će se provoditi do 14,00 sati.

loading