Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Jedna od najznačajnijih turističko-kulturnih manifestacija u Zagrebu pa i Hrvatskoj – Advent u Zagrebu počet će u subotu, 1. prosinca 2018. godine i, zajedno s novogodišnjim događanjima, trajat će do 6. siječnja 2019. godine. Ove sezone bit će posvećen Ivani Brlić Mažuranić pa će tako ukrasi i događanja na tradicionalnim lokacijama poput Trga bana Jelačića, Europskog trga, Zrinjevca, Ledenog parka i Štrosa biti inspirirani likom i djelom poznate spisateljice. Novosti su tri nove adventske lokacije u gradu: Stara Tkalča gdje će biti prikazani tradicionalni zagrebački obrti, Maksimir gdje će biti organizirane radionice i programi za cijelu obitelj, te Prolaz sestara Baković s temom Filmski Advent. Poseban naglasak ove je sezone stavljen i na kulturna događanja pa će tako na različitim lokacijama u gradu biti održani i prigodni klasični glazbeni festivali. Bit će tu i drugih koncerata, radionica, izložbi, kao i bogate gastronomske ponude, a najmlađi će i ove godine moći uživati na velikom klizalištu na Tomislavcu. Službeno otvaranje Adventa u Zagrebu bit će u subotu, 1. prosinca paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na glavnome trgu te lampica na Zrinjevcu. Više informacija objavljeno je na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić održao je danas,09. studenog 2018. godine sastanak s delegacijom Policijskog prezidija grada Mainza koju je predvodio predsjednik Reiner Hamm te s predstavnicima Policijske uprave zagrebačke na čelu s načelnikom Markom Rašićem. Cilj sastanka visokih policijskih dužnosnika Njemačke i Hrvatske s gradonačelnikom Bandićem je daljnje jačanje suradnje grada Zagreba i grada Mainza te sigurnosti građana i turista. „Nadamo se da će već od iduće godine dva policijska službenika iz Mainza biti u Zagrebu za vrijeme adventa kako bi se njemački turisti u slučaju bilo kakvog problema mogli za pomoć obratiti svojim sunarodnjacima“, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama. Inače, prijateljstvo između gradova Mainza i Zagreba datira još iz 1967., kada je potpisan ugovor o prijateljskim odnosima, a 2005. je potpisana Izjava o zajedničkoj suradnji Policijske uprave zagrebačke i Policijskog prezidija grada Mainza.

ZAGREB – Za akademsku 2018./2019. godinu Grad Zagreb dodijelit će najviše tri stipendije studentima poslijediplomskih studija s invaliditetom. Stipendija se dodjeljuje od 1. listopada ove godine, najduže za 12 mjeseci u visini 60% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2018. Za studente poslijediplomskih studija koji studiraju s dijelom radnog vremena stipendija iznosi 30% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za isto  razdoblje. Rok za podnošenje prijava  je zaključno 30. studenog.

ČAKOVEC – Gotovo 5 milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu zgrade Učeničkog doma Graditeljske školeu Čakovcu. Upravo danas, 09. studenog 2018. godine, održana je i  Završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole. Konferenciji je prisustvovao među ostalima i  župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem.

ZAGREB – Ovog ponedjeljka, 12. studenog 2018. godine, od 17,00 do 20,00 sati bit će održan 9. festival Zagreb, grad poezije koji je posvećen sjećanju na Tina Ujevića. Ideja festivala je oživiti i spojiti Ujevićeve ulice Teslinu i Masarykovu u kojima se nalaze gostionice u kojima je Tin vrlo često boravio. Svaka živa gostionica domaćin je kratkog scenskog događanja građenog fragmentima opusa velikog pjesnika, a sami akteri su Ujevićevi suvremenici, te glumci i pjesnici. U okviru Festivala u subotu 10. studenoga u 11,00 sati na posljednjoj Ujevićevoj zagrebačkoj adresi Selska cesta 116c Teatar poezije postavit će spomen ploču velikom pjesniku.

DONJA STUBICA – Zorislava Drempetića Hrčića, prvog ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja te direktora Muzeja seljačkih buna, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 28. listopada, prisjetili su se danas, 9. studenog 2018. godine na komemoraciji u njegovoj rodnoj Donjoj Stubici obitelj, prijatelji, suradnici, ali i dužnosnici. Zorislav Drempetić Hrčić dobitnik je Plakete Krapinsko-zagorske županije za životno djelo. – Napustio nas je čovjek briljantnih sposobnosti, a takvi se rađaju rijetko – istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Uz župana Kolara, komemoraciji je, između ostalih prisustvovao i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. –  Njegov značaj za Gornju Stubicu je nemjerljiv jer je čitav život stvarao tu, a na kraju nas je i napustio u svom rodnom gradu – istaknuo je gradonačelnik Nikola Gospočić. Inače, Drempetić je sudjelovao na više od 200 skupnih i 70 samostalnih izložbi, a povjesničari umjetnosti daju mu značajno mjesto u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

BISTRA – Kako su završeni 30 milijuna kuna vrijedni radovi na dogradnji Osnovne škole Bistra, ovog petka, 9. studenog 2018. godine u poslijepodnevnim satima održana je svečanost povodom otvorenja novodograđene i uređene škole. Ovom investicijom koju je financirala Zagrebačka županija, trosmjenska nastava u Zagrebačkoj županiji otišla je u povijest, a školarci u Bistri dobili su mogućnost korištenja produženog boravka i drugih sadržaja. U ime Zagrebačke županije svečanosti su nazočili župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

BEDEKOVČINA – Nakon uspješne prošlogodišnje Eko Arene, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i ove godine organizira drugi eko sajam Eko Arena koji će se održati 30. studenog i 1. prosinca 2018. u Bedekovčini. Riječ je o prodajnoj izložbi, s mogućnošću kontakata s potencijalnim kupcima, budućim partnerima, međunarodnim predavačima, konferencijom o ekološkoj poljoprivredi, uz kulturno-umjetnički program. Zainteresirani za sudjelovanje na EKO Areni prijaviti se mogu putem obrasca na stranici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe ili u njenom najbližem uredu.

KOPRIVNICA – Prijem za predstavnike Zajednice sportskih udruga grada Koprivnice i terene koji rade u sklopu Male sportske škole upriličen je u koprivničkoj Gradskoj upravi. Povod prijemu je Plaketa za obuku neplivača 2018. koju su, za postignute rezultate u obuci neplivača, dobili koprivnička Zajednica i magistra kineziologije Sonja Šafar. Velika je stvar i lijepo priznanje kad rad prepozna struka, čestitajući je naglasio gradonačelnik Mišel Jakšić te dodao kako je upravo to presudno da Koprivnica danas slovi kao grad sporta. Mala sportska škola utemeljena je 1999., a s obukom neplivača započeto je 2001. Predsjednica Zajednice sportskih udruga Jasmina Stričević naglašava kako se ove godine prvi puta dogodilo da i Zajednica i pojedinac dobiju nagradu, što doista potvrđuje da je Koprivnica prepoznata kao grad sporta.

VARAŽDIN – I u Varaždinu je ovog tjedna organizirano nekoliko programa u sklopu obilježavanja 100 godina završetka 1. svjetskog rata. Danas, 09. studenog 2018. godine, u palači Herzer varaždinski zavod za znanstveni rad HAZU organizira skup pod nazivom „Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon velikog rata“. O više tema govorit će 18 predavača, čija će predavanja naknadno biti i objavljena. A nakon  nedjeljnog odavanja počasti svim žrtvama povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata koji će se održati na Gradskom groblju, u u velikoj koncernoj dvorani varaždinskog kazališta u 18,00 sati započet će i glazbeno scenski program posvećen obljetnici.

loading