Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 1.10.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja, koji organizira agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u suradnji s partnerima diljem Hrvatske, po deseti put sudjeluje Pučko otvoreno učilište Krapina. Nakon Dana otvorenih vrata Učilišta, tijekom kojih su se zainteresirani posjetitelji mogli upoznati s programima obrazovanja odraslih te razgledati učionice i opremu za izvođenje nastave, ove subote, 1. listopada 2016. godine, održava se radionica “Šahom održimo mozak u formi”. S obzirom da je geslo ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja “Provježbaj mozak”, velemajstorica Mirjana Medić, međunarodna šahovska sutkinja, polaznike radionice upućuje u sve tajne šaha, koji se s razlogom naziva „kraljevskom igrom“. Naime, igranje šaha izravno utječe na kognitivna područja mozga zbog čega je on višestruko koristan za odgoj i obrazovanje te održavanje “mentalne kondicije”.

ZAGREB  – Grad Zagreb u subotu, 1. listopada 2016. godine ponovno će biti dio svjetske priče u sklopu projekta „Bijela noć“, koja će ujediniti raznovrsne umjetničke intervencije i kulturna događanja. Na čak 18 lokacija u gradu svoje će prigodne programe predstaviti brojne kulturne institucije i ustanove i time obogatiti turističku ponudu grada, čime će Zagreb stati uz bok brojnih europskih metropola, koje organiziraju Bijelu noć.  Sve započinje u 16,00 sati Danom otvorenog trga ispred HNK-a, a trajat će do 1 sat iza ponoći. Ulaz na sve programe je besplatan.

ZAGREB – Prigodnim radionicama ovog vikenda u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla bit će obilježeni Dani europske baštine. Ove subote i nedjelje, 1. i 2. listopada, od 10,00 do 12,00 sati bit će organizirane  radionice o prirodnim bojilima i  gradnje suhozida. Programom se promišljaju tradicionalna tehnološka znanja i njihova uloga u zajednici,  a radionice su  osmišljene uz izložbu Priroda – laboratorij boja koja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu.

ZAGREB – “Dan otvorenoga trga”, u sklopu zagrebačke manifestacije Bijela noć, održat će se ispred zagrebačkog HNK u subotu, 1. listopada. Posjetitelji će od 16,00 do 18,00 sati imati priliku besplatno pogledati izvedbe dijelova iz  aktualnih i nadolazećih opera, baleta i drama. Solisti Opere uz pratnju puhačkog kvinteta izvest će dijelove iz opera “Seviljski brijač” G. Rossinija, “Figarov pir” W. A. Mozarta, “Don Pasquale” G. Donizettija, “La Bohème” G. Puccinija, “Carmen” G. Bizeta te “Don Carlos” G. Verdija. Ispred kazališne zgrade biti će izveden dio iz baleta “Labuđe jezero” P. I. Čajkovskog te “Plesna interakcija u koreografiji Marijane Krajač. Dramski glumci će recitirati stihove Danijela Dragojevića, a na kraju je priređen scenski isječak iz hit predstave “Tri zime”. Večer će se nastaviti do iza ponoći svjetlosnim instalacijama i audiovizualnim projekcijama video umjetnika Ivana Marušića Klifa te skladatelja Nenada Sinkauza i Hrvoja Nikšića.

ČAKOVEC –  Programu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pod nazivom „Hodanjem do zdravlja“, koji će biti održan u subotu, 1. listopada, odazvat će se i sudionici projekta „On the move“ Međimurske županije.  U programu će sudjelovat međimurski mališani i njihovi roditelji, koji su u spomenuti projekt uključeni s ciljem stjecanja zdravijeg načina života kroz razne sportske aktivnosti. Sudionici će se okupiti pred čakovečkim Centrom za kulturu u 9,30 sati, a dolazak na Gradske bazene „Marija Ružić gdje je i cilj, predviđen je oko 11,00 sati. Na startu, kao i na cilju, kineziolozi uključeni u projekt „On the move“ će sudionike voditi kroz vježbe zagrijavanja i istezanja, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo će proglasiti dobitnike nagrada iz akcije „Pješke i biciklom na posao“.

ZAGREB – Nedjeljnim izletom projekt „Vikendom na Medevednicu“ proslavit će svoj prvi rođendan. U proteklih godinu dana organizirano je 20 izleta u kojima je sudjelovalo više od 1500 građana. Cilj  je osvještavanje Zagrepčana o Medvednici koja nam se nalazi “pod nosom” i koja predstavlja idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti, a koju građani jako malo koriste. Okupljanje izletnika je u nedjelju, 2.listopada na parkingu kod Šestinskog lagvića u 9,00 sati odakle se kreće poučnom stazom Miroslavec do Kraljičinog zdenca, zatim preko Grafičara do doma Crvenog križa gdje ih čeka besplatni zdravi rođendanski ručak. Projekt podržavaju Gradski ured grada Zagreba, Zaklada Hrvatska kuća srca, portal ZdravaKrava, Park prirode Medvednica.

ZAGREB – Manifestaciju pod nazivom Jesen na Knežiji, ove subote, 1. listopada organizira Grad Zagreb, CEKATE, Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka jug I MO Knežija. Tijekom cijelog dana u parku kvartovskog  Doma Kulture predstavljat će se kvartovski vrtići, škole, udruge i klubovi, ali i obrtnici zahvaljujući kojima će se posjetiteljima dijeliti palačinke i med. Organizirane su radionice I igraonice, te koncerti,  a u poslijepdonevnim satima  modnom revijom “Jesen na Knežiji” predstavit će se radnice Kamenskog koje su upravo u ovom zagrebačkom naselju od Grada dobile prostore za korištenje.

loading