Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 1.12.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U spomen na žrtve iz drugog svjetskog rata, stradale 1. prosinca 1943. godine u Cerju kraj Jesenja, gdje je poubijano trideset i četvero civila i spaljeno cijelo selo, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske danas su položeni vijenci. štrok krapinaBila je to ujedno i prigoda za prisjećanje na ratnog heroja Izidora Štroka te je kraj njegovog spomenika u Krapini također održano okupljanje i položeno cvijeće. Među okupljenima su bili bivši predsjednik države i počasni predsjednik SAB-a Stjepan Mesić, predsjednik SAB-a Franjo Habulin, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, sin Izidora štroka Goran Štrok i brojni drugi.štrok hajdaš krapina mesić

ZAGREB – Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba danas je raspravljano o najvažnijem gradskom dokumentu –  proračunu za 2016. godinu. Prvo je to čitanje prijedloga prema kojem planirani proračun za iduću godinu iznosi 6,8 milijardi kuna, što je na razini ovogodišnjeg. Ipak, novost je u ovom proračunu da se na 6,8 milijardi kuna dodaje i 1,7 milijardi vlastitih i namjenskih prihoda i primitaka pa ukupan iznos doseže 8,5 milijardi kuna. Iz oporbe su glasne kritike kako se u proračunu ne naziru kapitalni projekti niti važne investicije. Na pitanje hoće li na sljedećoj sjednici Gradske skupštine proći proračun Grada Zagreba za 2016.godinu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao je da njega ništa ne smije i ne može iznenaditi. Podsjetimo, prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu, ponovno će se pred zastupnicima naći na sjednici Gradske skupštine 22. prosinca.

ZAGREB – U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bit će obnovljeno gotovo 1000 objekata uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za što je osigurano gotovo 29 milijuna kuna. Najveći je interes za obnovu fasada i stolarije, a ima i onih koji traže toplinsku obnovu krova, stropa i poda te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Ukupno, energetskom obnovom bit će obuhvaćena 9271 obiteljska kuća u cijeloj Hrvatskoj. Projekt sufinanciranja Fonda započeo je 2014. godine, a prema planu s njime će se nastaviti sve do 2020. godine.

VARAŽDIN – Transkutni bilirubinometar za neinvazivno određivanje razine novorođenačke žutice Općoj bolnici Varaždin donirala je Varaždinska županija. Riječ je o uređaju kojim se ustanovljava postojanje žutice u djece, mjerenjem bilirubina bez uzimanja krvi. Aparat je danas u zgradi službe za ginekologiju i opstetriciju sanacijskom upravitelju Opće bolnice Varaždin Mladenu Smoljancu predao župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

ČAKOVEC – Projekt besplatnog interneta u Županijskoj bolnici Čakovec, najvećem kompleksu zdravstvenih ustanova u Međimurju, predstavljen je danas u samoj bolnici. Usluga je od ovih dana dostupna za tristotinjak pacijenata i zaposlenika bolnice dnevno koji borave u čekaonicama i na prva dva kata bolnice. Vrijednost uređaja koji su postavljeni u svrhu osiguravanja ove usluge je deset tisuća kuna koje je osigurao Grad Čakovec. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač ističe da će se u idućoj godini postaviti internetska mreža koja će pokrivati i preostali dio ovog zdravstvenog objekta, a informacije o tome kako se spojiti na besplatnu mrežu biti će postavljene na frekventnim mjestima unutar bolnice.

KRIŽEVCI – Program Dječjeg adventa u Križevcima započinje danas. Naime, svakog utorka i srijede, tijekom prosinca, svu djecu predškolskog uzrasta čekaju kreativne i likovne radionice, igre i program iznenađenja u dvorani Turističkog informativnog centra. Program organizira Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji s križevačkim dječjim vrtićima pa će svaki tjedan dvosatni program organizirati drugi vrtić. Radionice počinju u 17,00 sati.

 

loading