Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 1. i 2.3.2017.

Posted in Vijesti

SAMOBOR – Koalicijski sporazum HSS-a, SDP–a, HNS–a i Hrvatskih laburista–Stranke rada za Zagrebačku županiju te koalicijski sporazum HSS-a i SDP-a za Grad Samobor propisan je u nedjelju 2. travnja 2017. godine u Samoboru. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik stranke Hrvatski laburisti–stranka rada David Bregovac, kandidat za župana Zagrebačke županije Stjepan Kožić te predsjednik HSS-a i kandidat za gradonačelnika Samobora Krešo Beljak.

ZAGREB/ČAZMA – Čak 106 supermataronaca od čega deset žena rano jutors krenulo je na gotovo 62 kilometara dugi 42. međunarodni atletski supermaraton Zagreb-Čazma „Od Kaptola do Kaptola“. Ovaj najudgovječniji međunarodni supermaraton dužine 61 km i 350 metara, održava se u organizaciji Grada Čazme, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Hrvatskog atletskog saveza. Start je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića označio gradonačelnik Milan Bandić poželjevši im puno uspjeha i upornosti. Na čazmanskom Kapotlu na cilju oko podneva prve trkače dočekat će gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Inače, na ovogodišnjem maratonu sudjeuju natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BIH i Srbije.

KOPRIVNICA – Koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Koprivničko-križevačkoj županiji jutros su na središnjem koprivničkom trgu potpisali čelnici podravsko-prigorskog SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista stranke rada. Kao zajedničkog kandidata za župana stranke su istaknule predsjednika SDP-a Koprivničko-križevačke županije Slavka Tucakovića koji kaže kako će, ukoliko osvoje vlast, razvoj Koprivničko-križevačke županije temeljiti na obrazovanju i ulaganju u mlade, ali i znanost jer je to ono što se mora razvijati da bi imali svoju budućnost. Za njegove zamjenice koalicija stranaka istaknula je dvije žene: Mariju Vukobratović iz SDP-a te Karolinu Vidović iz HSS-a.

ZAGREB – Uz prigodni glazbeni program, u nazočnosti mnogobrojnih građana, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, kasno navečer u petak, 31. ožujka 2017. godine na okretištu tramvaja Dolje u Gračanima prisustvovao je predstavljanju projekta nove zagrebačke žičare vizualiziranoj u filmskoj 3D animaciji. Raspisan je natječaj za opremu sljemenske žičare u iznosu od 20 milijuna eura, a polovicom travnja biti će otvorene i ponude. Otvorenje žičare bit će u kolovozu sljedeće godine s čime automobili na Sljemenu odlaze u povijest, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Naime, za automobile će biti uvedena posebna naplata.Nova žičara vozit će od polazne postaje na lokaciji Dolje do zadnje –gornje postaje na Sljemenu, na nadmorskoj visini od 1030 metara. U sat vremena u 84 gondole prevozit će 1.500 putnika. Vožnja će trajati 16,5 minuta a gondole će se kretati brzinom od 6m/s.

ZAGREB – U Zagrebu subota, 1. travnja 2016. godine bila je u znaku tjelesnog kretanja odnosno rekreativnog trčanja. Utrku „PETICA za trčanje“ za osnovnoškolce i njihove roditelje na Bundeku je danas organizirao Hrvatski liječnički zbor u suradnji sa školom „Trčaona-škola trčanja“. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi redovitom tjelesnom aktivnošću od najmanje 60 minuta dnevno. Ovim program PETICE podržava se prevencija pretilosti djece školske dobi i njihovih roditelja, kao edukacija o važnosti redovite tjelovježbe.Utrku je podržao gradonačelnik Bandić koji je pozvao što veći broj Zagrepčana da se redovito bave sportom. Nešto kasnije zagrebački gradonačelnik je pozdravio i sudionike Maksimirske minus zwei cener utrke koju je organizirao Atletski klub Maksimir, Dom zdravlja centar i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar.Obje utrke okupile su oko tisuću sudionika.

SAMOBOR – Humanitarna utrka Večernjeg lista Organizirana je u subotu 1. travnja 2017. godine u Samoboru. Utrka je za sve generacije, od 7 do 77 godina, a uz pobjedu i sudjelovanje, ima i humanitarni karakter, te se umjesto kotizacije daje novčani doprinos, koji će bit doniran Sigurnoj kući Caritasa Zagrebačke, nadbiskupije istaknula je u ime organizatora Večernjeg lista Zrinka Janković. I ove godine djeca od 7 do 9 godina trče utrku na 400 m, od 10 do 13 godina na 800 m, a od 14 do 17 godina utrku od 1500 metara. Za Utrku na 5000  metara koja je rezervirana za starije od 18 godina broj sudionika je ograničen na 500.

ZAGREB U organizaciji Grada Zagreba, zagrebačkog Zoološkog vrta te udruge Prijatelji životinja u subotu, 1. travnja 2017., u 15 sati na Trgu bana Jelačića bit će organizirana već tradicionalna akcija „Udomljavanje je fora“. Cilj prve ovogodišnje akcije je podizanje svijesti građana na važnosti suživota s divljim životinjama koje zbog širenja grada ostaju bez prirodnog staništa. Građani osim naputaka kako se reagirati u slučaju kontakta s divljom životinjom, na štandu mogu kupnjom različitih artikala ili donacijom pomoći radu skloništu za nezbrinute životinje Dumovec.

 SVETI IVAN ZELINA – Vatrogasna zajednica grada Svetog Ivana Zeline organizira „5. Vatrogasni vikend u Zelini 2017.“ u subotu i nedjelju, 1. i 2. travnja 2017. na prostoru unutar i oko Vatrogasnog centra te u sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prisustvovat će proglašenju najboljih vatrogasnih ekipa u nedjelju, 2. travnja u 17:00 sati u sportskoj dvorani.

BELEC – Novo zvono crkve sv. Marije Snježne u Belcu, bit će blagoslovljeno ove nedjelje, 2. travnja 2017. godine. Nakon blagoslova, uslijedit će svečano misno slavlje, koje će predvoditi pomoćni biskup zagrebački, mons. Mija Gorski. Novo zvono lijevano je u radionici Grassmayr u Innsbrucku, jer je originalno zvono iz 18. stoljeća napuklo 2015. godine i više nije moglo biti u uporabi. Financijska sredstva u iznosu od 130 tisuća kuna donacijama su prikupili župljani i prijatelji župe, te grad Zlatar i Krapinsko-zagorska županija.

KRAPINA – Spomen ploča, kao trajni znak sjećanja na sve one koji su na okolnom prostoru prvog krapinskog groblja sahranjeni do 1859. godine,  bit će otkrivena ove nedjelje, 2. travnja 2017. godine pokraj krapinske župne crkve sv. Nikole. Ovime će se obilježiti 670. obljetnica kako je kralj Ljudevit I. Arpadović Krapini dodijelio povelju slobodnog kraljevskog grada. Postavljeno obilježje čini autentični obelisk koji je ostao sa tog groblja, a koji je do sad bio srušen te je ovime očišćen i podignut, a spomen ploča će biti određeni znak zahvale svima koji su doprinijeli da Krapina dobije samoupravu koja je bila poticajna za njezin dalji razvoj. Postavljenje spomen obilježja inicirao je Grad Krapina.

STUBIČKE TOPLICE – Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa Turistička zajednica Stubičke Toplice, u subotu 1. travnja 2017. godine, na Mjesnom trgu u centru Stubičkih Toplica, organizira kulturno događanje na kojem se promovira velika toplička pisanica oslikana motivima Stubaka, te raznolika ponuda eko-etno-eno proizvoda i proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava topličkog kraja.

VARAŽDIN – Susret s predstavnicima i članovima moto klubova koji djeluju na području Varaždinske županije, u subotu 01. travnja 2017.  godine na poligonu autoškole u Kučanskoj ulici u Varaždinu organizira Policijska uprava varaždinska. Na uvodnom sastanku predstavnika PU varaždinske i moto klubova koji počinje u 10,00 sati bit će riječi  o stanju sigurnosti u cestovnom prometu i organizaciji moto susreta tijekom ove godine. Nakon sastanka kapelan Policijske kapelanije PU varaždinske vlč. Ivica Horvat, blagoslovit će motocikliste i vozila, nakon čega slijedi natjecanje u poznavanju prometnih propisa i vožnji spretnosti policijskih službenika motociklista i članova moto klubova. Tijekom susreta svim vozačima bit će omogućen besplatni tehnički pregled motocikla.

ČAKOVEC – Atletski klub Međimurje organizira Proljetni kros za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića koji će se održati u subotu, 01. travnja 2017. godine s početkom u 11,00 sati na lokaciji pod zidinama Starog grada.  Ovogodišnji Proljetni kros biti će dvadeset i peti po redu u Perivoju Zrinski, a generalnu probu za ovaj njega AK Međimurje je imao 11. ožujka, kada je uspješno održano Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu na kojem su se natjecali najbolji trkači Hrvatske. Kros se održava pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Koprivnički javni servis za prijevoz biciklima BicKo bit će ponovno dostupan od ponedjeljka, 3. travnja 2017 godine. Korisnici čije su kartice bile aktivne sa zadnjim danom sezone 2016. ne moraju produžiti ugovor, već će kartice biti automatski aktivne s prvim danom nove BicKo sezone. Za korištenje bicikala kroz BicKo sustav potrebno je prijaviti se na info punktu u koprivničkom Komunalcu, a koristiti se može besplatno, svakog dana od 06,00 do 22,00 sata.

loading