Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.01.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – „Ovo je tek prva investicija ove godine. Na proljeće krećemo s rekonstrukcijom prilaznog puta koji će imati prednosti kako za pacijente Zavoda tako i Županijske bolnice Čakovec, a u planu je nabavka još jednog opremljenog vozila, reamobila“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije gdje je i službeno predao 2 defibrilatora i 2 respiratora glavnom tehničaru Romeu Novaku. Radi se o suvremenim uređajima vrijednima oko 424 tisuće kuna, za Ispostavu Prelogu i planiranu novu Ispostavu Mursko Središće, kojima se nastavlja moderniziranje hitne medicine u Međimurskoj županiji i dostizanje standarda koji zahtjeva Hrvatski Zavod za hitnu medicinu. „Kontinuitet je to održanog obećanja aktualne županijske vlasti, pa zahvaljujemo našem osnivaču na kontinuiranom povećanju ulaganja u izvanbolničku hitnu medicinu, kao najmlađu, ali i nezaobilaznu zdravstvenu ustanovu u Županiji“, rekao je tom prigodom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak te se osvrnuo na reformu izvanbolničke hitne medicine.

ZAGREB – Za najviše tri mjeseca stanovnici 17 gradskih četvrti u svojim će kvartovima moći obaviti sve usluge vezane za Holding. S prvim danom ove godine raspisan je javni natječaj za nabavu kombija ili manjeg mini busa koji će koristiti zaposlenici Holdingova pozivnog centra, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 500 tisuća kuna. Novo vozilo koje se nabavlja bit će prilagođeno za uredsko poslovanje, a razlog iniciranja ovakve ideje i nabave novog vozila jest prilagodba i dostupnost starijim i nepokretnim sugrađanima koji će sada doslovce sve poslove vezane za Holding moći obaviti u pokretnom uredu u svome kvartu. Tako će na jednom mjestu građani moći platiti račune, predati zahtjeve za razne usluge Holdingovih podružnica, kupiti ili napuniti mjesečne i godišnje pokaze, legalizirati priključke, napraviti izmjene matičnih podataka.

ZAGREB – Nakon 44 dana završio je Advent u Zagrebu koji je drugu godinu zaredom proglašen najboljim u Europi. Ovogodišnji Advent posjetilo je gotovo  83 tisuće turista, odnosno 30 posto više nego prošlogodišnji. Broj noćenja je također 33 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše turista u Zagreb je došlo iz ostalih gradova i mjesta u Hrvatskoj njih 30 tisuća, slijede gosti iz BiH, Italije, Slovenije, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije.  S krajem Adventa prestao je i besplatni vikend prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima kao i uspinjačom.

KRAPINA – Zagorska razvojna agencija na svojoj web stranici objavila je Upitnik namijenjen potencijalnim korisnicima prostora u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini i Zaboku. Poslovno-tehnološki inkubator će postojećim i potencijalnim poduzetnicima nuditi prostore za rad, savjetodavne stručne te mentorske poslovne i intelektualne usluge. Poduzetnici koji posluju do 3 godine imat će povlaštenu cijenu najma. Otvaranje podružnice Inkubatora na lokaciji Bračak očekuje se u narednim mjesecima, a cilj je ovog upitnika ispitati interes javnosti i potencijalnih korisnika spomenutih prostora.

ČAKOVEC- Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, svetom misom te svečanom akademijom jučer je obilježen Spomendan 9. siječnja –  Dan donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Naime, tog je dana 1919. godine na narodnoj skupštini u Čakovcu pred oko deset tisuća ljudi donijeta Rezolucija o odcjepljenju od susjedne Mađarske. Delegacije Međimurske županije te međimurskih gradova i općina, vijence su tim povodom položila i svijeće zapalila na grobu dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju, zatim kod njegove rodne kuće u Macincu, na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu, kao i na grobu Juraja Lajtmana u Prelogu. U poslijepodnevnim satima u čakovečkoj zgradi Scheier održana je i svečana akademija.

VARAŽDIN – Agencija za razvoj Varaždinske županije ove godine u suradnji s županijom nastavlja provoditi    projekt „Uz tebe sam“. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1.996.000 kuna kroz koji su i ove školske godine  osigurani pomoćnici u nastavi za 46 djece iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. Među projektima koje AZRA ove godine provodi u suradnji s Varaždinskom županijom  treba svakako izdvojiti i  projekt osiguravanja prehrane za 1.450 djece iz 33 osnovne škole kojima je županija osnivač,  ukupne vrijednosti 1.385.000 kuna.

KOPRIVNICA – U sklopu Zimske škole folklora u Koprivnici je održana promocija knjige „Veliki čovek z Malog sela“ Dragutina Kokše, predsjednika Društva za povjesnicu i starine Molve. Sam autor je zahvalio svima na doprinosu, a posebno pokrovitelju Koprivničko-križevačkoj županiji, što je podržala inicijativu da škola bude posvećena osnivaču i dugogodišnjem voditelju doktoru Ivanu Ivančanu. Zadovoljstvo da se u vrijeme njenog trajanja predstavlja knjiga iskazao je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal, naglasivši kako je knjigom predstavljena tradicija, kulturna baština te kulturne vrijednosti ovoga kraja, a upravo je to važno kako bi mladi naraštaji upoznali našu folklornu baštinu i dalje je širili. Predstavljanje knjige bila je prilika da se polaznici Škole upoznaju s radom i djelom poznatog hrvatskog etnologa i dugogodišnjeg voditelja škole te generalnog i umjetničkog ravnatelja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado doktora Ivana Ivančana.

ZAGREB – Odlukom zagrebačke Gradske skupštine djeca s prebivalištem na području grada Zagreba i Zagrebačke županije do navršene 15 godine mogu se besplatno upisati u Knjižnice grada Zagreba. Cilj je poticanje navike čitanja i sveukupnog obrazovanja djece. Tako se i djeca s područja Zagrebačke županije mogu besplatno učlaniti i posuđivati literaturu u zagrebačkim knjižnicama.

loading