Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.01.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Europsko prvenstvo u rukometu za muške EURO 2018 počinje za nekoliko dana, a jedna od kvalifikacijskih skupina bit će odigrana i u Varaždinu. Ugovor o sufinanciranju troškova organizacije tog značajnog sportskog događaja u ukupnom iznosu od milijun i 500 tisuća kuna usmjerenih prema Hrvatskom rukometnom savezu danas su u Varaždinu potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Obzirom da se predviđa da će televizijski prenošene utakmice u Varaždinu pratiti oko 700 do 800 milijuna ljudi na svim kontinentima, ove županije, slažu se potpisnici ugovora, imat će velike promotivne koristi. Spremni smo i podržat ćemo ovu manifestaciju jer ovo ne tretiramo samo kao sport, već i kao turizam i gospodarstvo- rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Međimurje je u siječnju, zahvaljujući ovom sportskom događaju, uspjelo popuniti sve svoje smještajne kapacitete, stoga i ove godine očekujemo rekordne turističke brojke- istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. Grad Varaždin će od ovog iznosa snositi najviše troškova, ukupno milijun kuna, a dvije županije će podijeliti iznos jedne trećine troškova, svaka po 250 tisuća kuna- kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji predviđa se da bi Sjever Hrvatske, od domaćinstva nad Eurom 2018., mogao uprihoditi oko pet milijuna kuna.

ZAGREB – U Gradskoj upravi danas je potpisan sporazum o suradnji između Grada Zagreba i Zagrebačke županije na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom koji će biti izgrađen u Zagrebu. Sporazum o suradnji kojim će se provesti studija izvodivosti, studija utjecaja na okoliš kao i sama izrada idejnog projekta budućeg Centra za gospodarenje otpadom potpisali su zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Igor Zgomba nakon što su Županijska skupština Zagrebačke županije i gradska skupština Grada Zagreba usvojile prijedlog Sporazuma koncem 2017. godine. – Morat ćemo paziti na kapacitet budućeg Centra, na financiranje te na tehnologiju za zbrinjavanje prikupljenog i već sortiranog otpada –  naglasio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. Kako ističe župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, zajednički Centar za gospodarenje otpadom uvelike će doprinijeti ispunjavanju odredbi i propisa Europske unije o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada kao i recikliranja te sprječavanja nastanka novog otpada.   Prema najavama priprema projekta bi trajala dvije godine, a s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom krenulo bi se 2022. godine. Vrijednost dokumentacije nužne za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom je oko 25 milijuna kuna.

ZAGREB – Na samovolju i neovlašteno donošenje odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojom je kršeći odredbe Kolektivnog ugovora, smanjio božićnicu sa 2.885 na 1.250 kuna, danas, 10. siječnja 2018. godine su na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave upozorili predstavnici četiri najveća sindikata u Zagrebačkom holdingu i to Sindikat Čistoća-Zagreb, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske, Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb i Nezavisni sindikat Zagrebparking. Sindikati su već podigli više od 800 tužbi na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, a  bit će ih više od 5 tisuća, koje će Holdingu donijeti nepotrebnu štetu od oko 10 do 15 milijuna kuna, istaknuo je  predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja. Sindikati su upozorili na  problem izdvajanja ZET-a iz Holdinga bez njegove imovine kao i na radničko odmaralište na Velom Lošinju i neke druge nekretnine u Samoboru, ukupno vrijedne 254 milijuna kuna. Iz Sindikata ZET-a zatražili su ostavku predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban jer nije isplatila božićnice i time prekršila temeljni Kolektivni ugovor.

ZAGREB – Jedna od najatraktivnijih domaćih opera Ero s onoga svijeta proslavit će 700. izvedbu u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 10. siječnja. Opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca ubrojena je među najuspjelije slavenske komične opere koja je doživjela izvedbe u više od stotinu inozemnih kazališnih kuća, dok je libreto opere preveden na bugarski, češki, engleski, njemački, talijanski, finski, mađarski, slovački i slovenski jezik. Svečanom, 700. izvedbom dirigirat će Zoran Juranić, a nastupit će Stjepan Franetović, Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović, Siniša Štork, Ljubomir Puškarić, Neven Mrzlečki, Ana Zebić Kostel uz članove Zbora, Baleta i Orkestra HNK u Zagrebu.

MARTINIŠĆE – Radovi na novoj područnoj školi u Martinišću, koja spada pod Osnovnu školu K. Š. Gjalski iz Zaboka, su u tijeku i škola polako dobiva svoj oblik. Nova škola imat će 770 metara četvornih te sportsko igralište, a u novoj zgradi će biti i dječji vrtić. Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje, tako da su zidovi i stropovi od tipski izrađenih sendvič toplinskih modula koji zadovoljavaju sve uvjete u pogledu nosivosti, toplinske zaštite i trajnosti. Izgradnju škole s 8 milijuna kuna financira Krapinsko-zagorska županija.

ČAKOVEC – Grad Čakovec je na natječaj za provedbu podmjere 7.2. prijavio projekt Izgradnje prometnica u zoni „Brezje“ u naselju Mihovljan. Projekt je ocijenjen prihvatljivim te je za ovu namjenu Gradu dodijeljeno četiri milijuna i 600 tisuća kuna. Dodijeljena sredstva u potpunosti pokrivaju investiciju uređenja komunalne infrastrukture u tom dijelu Mihovljana, pa će se urediti prometnice i oborinska odvodnja. Na tom će se području otvoriti 107 novih gradilišta, koja će biti komunalno opremljena, što će dodatno doprinijeti atraktivnosti ovog prostora. Kako je riječ o području mješovite gradnje, tamo se mogu graditi i stambeno-poslovne građevine. Radovi će krenuti početkom građevinske sezone.

KOPRIVNICA – Knjižnice u Koprivničko-križevačkoj županiji dobile su 716 tisuća kuna od Ministarstva kulture za nabavu knjižne i neknjižne građe. Koprivnička knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ dobila je 372 tisuće, križevačka „Franjo Marković“ 210 tisuća,  Gradska knjižnica Đurđevac dobila je 86 tisuća, Narodna knjižnica Virje 28 tisuća te Općinska knjižnica Gornja Rijeka 20 tisuća kuna.

loading