Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dok se u Austriji i Njemačkoj bore s rekordnim snježnim padalinama, Zimska služba Grada Zagreba spremna je za sve vremenske prilike. Više od 2600 kilometara zagrebačkih prometnica od snijega i leda čistit će 292 ekipe koje su raspoređene u 17 baza diljem grada. Ovo zimsko razdoblje, koje traje do 15. travnja, Zimska služba na raspolaganju ima 13500 tona soli te četiri tisuće tona sipine, a u slučaju obilnijih padalina i ekstremno niskih temperatura koje su ovih dana pogodile središnju Europu, kako ističe voditelj podružnice Zagrebačke ceste Ante Todorić, Zimska služba na raspolaganju ima zalihe iz strateške pričuve. „Prioritet čišćenja imaju prilazi bolnicama, autobusna stajališta, ugibališta, okretišta i terminali te prilazi školama, vrtićima kao i gradskim i državnim institucijama“, istaknuo je Todorić. Kako bi se što učinkovitije čistile zagrebačke prometnice sva vozila Zimske službe opremljena su GPS uređajima, a u glavnoj bazi na Žitnjaku je instaliran sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 17 lokacija u gradu dojavljuje u realnom vremenu trenutačno stanje prometnica. Sprega ta dva sustava omogućava preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u Zagrebu.

ZAGREB – Više od 2500 odgojno-obrazovnih radnika okupilo se u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine na konferenciji naziva Kreativnost i inovativnost u nastavi koju u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski organizira Agencija za odgoj i obrazovanje pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. „Cilj je odgojiti učenike koji će znati važnost divergentnog mišljenja i eksperimentiranja u nastavi, te generiranja ideja. Zato i organiziramo ovu dvodnevnu konferenciju za učitelje i profesore“, istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković. Prvi dan konferencije namijenjen je djelatnicima osnovnih škola, a drugi koji će biti održan u petak u prostorijama Ekonomskog fakulteta rezerviran je za djelatnike srednjih škola. Sudionike konferencije došla je pozdraviti i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

KOPRIVNICA – U Koprivnici se četvrtu godinu za redom održava Zimska škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Tim su povodom čelnici Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice upriličili u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine, prijem za predstavnike Matice iseljenika i edukatore u Zimskoj školi hrvatskog folklora. U Koprivnici imamo sve što nam je potrebno za neometan rad Škole hrvatskog folklora, ističe programski stručni voditelj Andrija Ivančan te naglašava kako i Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija žive sa Školom hrvatskog folklora. Zadovoljstvo tim činjenicama ne kriju ni predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal i zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji su naglasili kako će Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija i dalje pružati maksimalnu podršku održavanju i realizaciji programa Zimske škole hrvatskog folklora. Na prijemima je najavljeno,  kako će se Zimska škola hrvatskog folklora i iduće godine sigurno održati u Koprivnici.

ZAGREB – Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, za razdoblje adventskih i novogodišnjih događanja od 30.studenog 2018. do 06. siječnja 2019.broj dolazaka je veći za 11%, a broj noćenja za 15% u odnosu na adventska i novogodišnja događanja 2017. godine. Ostvarenih dolazaka domaćih turista je bilo 45.349  što je rast od 10% te stranih 95.314 što je povećanje od 12%. Domaći gosti su ostvarili 14% više noćenja, a strani porast od 16%. Najviše dolazaka je bilo iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, dok je najviše noćenja zabilježeno iz Italije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Slovenije. Inače, tijekom prosinca u Zagrebu je boravilo 10% više gostiju, a ostvareno je 15% više noćenja u odnosu na prosinac 2017.- Zagreb je atraktivno odredište cijele godine, a Advent u Zagrebu i novogodišnja događanja najzahtjevniji su projekt koji provodimo u suradnji s Gradom Zagrebom. Rezultati koje smo zabilježili daju nam poticaj da idući Advent u Zagrebu bude još bolji, a nastavit ćemo stavljati naglasak na kulturu i kulturna događanja koja na najljepši mogući način stvaraju blagdanski ugođaj i raspoloženje- istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfled.

VARAŽDIN – Prema podacima o vrijednosti robnog izvoza Hrvatske gospodarske komore, vide se velike razlike među gospodarstvima hrvatskih županija, ali po broju stanovnika najveći izvoznik među regijama je Varaždinska županija. Primjerice, vrijednost izvoza Grada Zagreba od 33,2 milijarde kuna je dva puta veća od ukupnog izvoza svih županija Jadranske Hrvatske koja iznosi 15,9 milijardi kuna i čini gotovo trećinu od 104,6 milijardi kuna ukupnog izvoza zemlje. Ono po čemu se Varaždinska županija može pohvaliti je vrijednost izvoza “per capita” koja pokazuje da je u usporedbi s brojem stanovnika najveći izvoznik među regijama, koju u stopu prate Grad Zagreb i Međimurska županija.

ZAGREB – Zagrebačka županija u povlačenju sredstva iz EU fondova nalazi se među prvih pet županija u Hrvatskoj. U Zagrebačkoj županiji od 2007. do 2013. godine, prije ulaska RH u EU, ugovoreno je ukupno 173 programa od čega se 133 odnose na javni, a 40 programa na privatni sektor ,gdje je ukupno ugovoreno 80 milijuna eura. Za drugo razdoblje, nakon ulaska u EU, do sada je ugovoren značajan broj programa, rekao je pročelnik Upravnog odjela za fondove EU,  regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Velimir Kokot.

ČAKOVEC – Prijem za 37-ero umirovljenih djelatnika obrazovnih institucija iz Međimurske županije, u multimedijalnoj dvorani Međimurske palače turizma upriličio je u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. Pritom im je čestitao na obavljanju jednog od najodgovornijih i najtežih poslova, edukaciji djece te odao priznanje na njihovom dosadašnjem radu.

KOPRIVNICA – U posljednjih nekoliko dana gripa je u Koprivničko-križevačkoj županiji počela uzimati maha. Do sada je evidentirani broj oboljelih od gripe 117. Prevladava gripa tipa A, odnosno njen podtip H1N1, jer se taj soj nalazio u cjepivu koje je primilo stanovništvo. Ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji cjepivo je primilo 9.120 osoba, znatno više nego godinu ranije kada je cijepljeno 7.600 osoba. Najviše je oboljelih u dobi od 30 do 64 godine, njih 59, dok je djece u dobi do šest godina, 12 oboljelih. Zbog sezone gripe do daljnjega su zabranjene posjete pacijentima hospitaliziranim na odjelima koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“.

KRAPINA – Otvorenje izložbe 14. bjelovarskog salona fotografije “Šuma okom šumara“ uorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Galerije grada Krapine i Hrvatskog šumarskog društva Ogranaka Zagreb, održano je u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine u Galeriji grada Krapine. Posjetitelji imaju priliku vidjeti 229 fotografija koje su snimili šumari iz cijele Hrvatske prilikom obavljanja svojih poslova, a svoje fotografije predstavlja i Krapinčanka Marija Hlebec. – Kad boravimo u šumi, gledamo prirodu drugačije nego što je gledaju šumari koji na fotografijama pokazuju puno mašte i kreativnosti – rekla je u razgovoru za Radio Kaj voditeljica Galerije grada Krapine Vesna Kunštek. U glazbenom programu nastupila je Gabrijela Nežmahen na gitari, a izložba ostaje otvorena do 25. siječnja.

loading