Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački Zoološki vrt postao jedini ZOO na svijetu u kojem se može vidjeti čovječja ribica, endem podzemnih staništa dinarskog krša te dinarski voluhar, endemski glodavac koji obitava na kršu Jugoistočne Europe. Obje endemske vrste imaju vlastite nastambe koje im omogućuju život nalik onom u prirodnom staništu. Uz jedinke koje mogu vidjeti posjetitelji, u Zoološkom vrtu živi još desetak čovječjih ribica te tridesetak dinarskih voluhara koji su uključeni u projekte istraživanja i zaštite što spada među osnovne djelatnosti suvremenih zooloških vrtova. „Ako dođe do neke ugroze u populaciji i postanu ugroženiji nego danas mi moramo o njima sve znati kako bi ih spasili u prirodi ili uzgojili te ponovno vratili u prirodno okruženje“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Evolucijski gledano, čovječja je ribica jedan od najzanimljivijih vodozemaca. Jedini je spiljski kralješnjak u Europi koji je potpuno prilagođen životu u mraku i na niskim temperaturama, a živi više od 60 godina. Dinarski voluhar glacijalni je relikt koji se razvijao u posljednjih četiri milijuna godina te je riječ o relativno rijetkoj vrsti u prirodi koja se sporo razmnožava i to na ljudima teško pristupačnim mjestima.

ZAGREB – S obzirom na niske temperature, iz zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje upozorili su sve korisnike na važnost preventivnih mjera protiv smrzavanja unutarnjih instalacija. Kako bi se izbjegla mogućnost zamrzavanja vode u vodoopskrbnim cjevovodima, poput pucanja vodomjera ili priključne cijevi, potrebno je zaštititi unutarnje instalacije, tako da ih se ne ostavlja na dulje vrijeme bez nadzora u stanju napunjenosti vodom bez protoka, a instalacije koje nisu ugrađene na propisanoj dubini trebalo bi obložiti dekom, tkaninom ili staklenom vunom. Pucanje priključnih cjevovoda ili vodomjera potrošači mogu prijaviti hitnim službama vodoopskrbe na broj telefona 6163 999.

ZABOK – Srednja škola Zabok izabrana je kao jedna od šest ugostiteljskih škola u Hrvatskoj koja je dobila status regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, a početna konferencija projekta održana je u prostorijama škole, ovog petka, 10. siječnja 2020. godine. Provedbom projekta vrijednog 35,44 milijuna kuna, do školske godine 2022./2023. Srednja škola Zabok postat će Centar kompetentnosti, koji će osiguravati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru, rekla je direktorica ZARE Karolina Barilar. – Centar će uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore dobiti i akademis – ugostiteljski objekt sa smještajnim jedinicama različitih kategorija, koji će kroz segmente poslovanja u realnim situacijama pružati najbolju praktičnu nastavu polaznicima Centra, navodi ravnateljica škole Draženka Jurec. – O ovom se projektu razmišljalo još prije šest i pol godina, a unatoč tome što danas više nitko ne dvoji da smo vodeća kontinentalna turistička destinacija, stručnog kadra uvijek nedostaje, tako da će ovaj Centar bez sumnje biti jedan od bitnih čimbenika naše kvalitetne turističke ponude, naglasio je na početnoj konferenciji projekta župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB – Na najvećem austrijskom turističkom međunarodnom sajmu Ferien-Messe, koji će biti održan u Beču od 16. do 19. siječnja 2020. godine, Zagrebačka županija predstavit će prekograničnu turističku destinaciju razvijenu u sklopu projekta In cultura veritas, sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Ova nova destinacija na inovativan način promovira bogatu kulturnu baštinu i višestoljetnu vinsku tradiciju koja povezuje Zagrebačku županiju i slovensku subregiju Obsotelje i Kozjansko. Sajam će okupiti oko 800 izlagača iz više od 80 zemalja koji će predstaviti popularne turističke destinacije u svojim zemljama i njihovu turističku ponudu koja privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta.

BJELOVAR – Grad Bjelovar je u dvije i pol godine prijavio projekte u vrijednosti od 200 milijuna kuna, od čega je odobreno čak 104 milijuna. U Gradu najavljuju kako je spremna i dokumentacija za još jedan veliki natječaj, koji bi trebao biti raspisan tijekom siječnja, a radi se o obnovi javnih zgrada, na koji planiraju prijaviti Studentski dom, 3. i 4. osnovnu školu te još nekoliko objekata. Kako napominje gradonačelnik Dario Hrebak putem ITU mehanizama planiraju raditi toplice, a za 2020. najavljuje još neke velike investicijske projekte poput sportske dvorane na Boriku te obnove Doma kulture u središtu Bjelovara na kojima se već radi.

KOPRIVNICA – Održana je analiza projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskoga rata u školama Koprivničko-križevačke županije“ za tekuću školsku godinu, a analizi je nazočio i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ljubić je istaknuo velik značaj projekta za Koprivničko-križevačku županiju koji se provodi već sedam godina, naglasivši kako je potpora Županije projektu neupitna. Od listopada do prosinca 2019. u školama Koprivničko-križevačke županije predavanja je odslušalo 1.679 učenika u 89 razreda.

VARAŽDIN – Atraktivne balske haljine i delicije spravljene od prepoznatih jela Varaždinske županije, samo su dio ponude koju će zateći uzvanici na svečanom balu Varaždinske županije koji će se 24. siječnja 2020. godine održati u HNK-a u Varaždinu. Naime, ovog petka, 10. siječnja 2020. godine održano je posljednje predstavljanje ovoga bala koji će i ove godine biti jedan poseban događaj, a savjetnica župana Natalija Martinčević, predstavila je i varaždinske modne dizajnerice, atraktivne povijesne postrojbe i bogatu gastronomiju Varaždinske županije među kojima će se naći puno jela u kojima prevladava buča, heljda, purica s mlincima te brojne tradicionalne delicije. Na predstavljanju su bili i predstavnici povijesnih postrojbi koje će ove godine biti posebna atrakcija bala, a na samom Svečanom balu sudjelovati će Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda – Purgari, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža te povijesna postrojba iz Linza. – Svečani bal Varaždinske županije dobio je još jedno priznanje za svoju kvalitetu te je će se ove godine održati pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije  ali i kao partner Bala Gradišćanskih Hrvata koji se održava u Beču – istaknula je savjetnica župana Natalija Martinčević. Karte se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta.

ČAKOVEC – Međimurski fašnik, turistička manifestacija koja promocijom tradicije okuplja velik broj sudionika te predstavlja jedan od najvećih kulturno – tradicijskih događaja sjeverozapadne Hrvatske u Čakovcu se održava već više od pola stoljeća. Ove godine 56. Međimurski fašnik održat će se 22. i 23. veljače 2020. godine. U subotu počinje dječji fašnik, najveći u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koji okuplja gotovo tisuću djece međimurskih dječjih vrtića i članova udruga. Kulminacija fašničkih događanja održat će se u nedjelju, kada se očekuje najveća povorka tradicijskih i svjetovnih maski iz Međimurja te maskiranih skupina iz raznih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, a kao vrhunac slijedi suđenje fašniku, glavnom krivcu za sve naše dotadašnje nevolje i nedaće. Svi koji žele biti dio fašničke priče u Čakovcu svoje prijave mogu poslati zaključno do 14. veljače 2020. godine.

loading