Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.02.2016.

Posted in Vijesti

todorić bedekovčina učeniciBEDEKOVČINA – Da se može uspjeti i kad se kreće od nule, uz znanje i odgovornost te neposustajanje pred izazovima, poručio je danas mladima u Srednjoj školi Bedekovčina Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor.

Uz susret sa srednjoškolcima, njegov dolazak u Zagorje bio je prilika i za razgovor sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i njegovim suradnicima o mogućim investicijama na ovom području te pomoći pri brendiranju autohtonih zagorskih proizvoda.
todorić kolar gradečakimg_4441.jpg
ZAGREB – Dvodnevna međunarodna hotelsko-investicijska konferencija pod nazivom Adria Hotel Forum održava se u Zagrebu. Radi se o najvećoj regionalnoj hotelsko-investicijskoj konferenciji, gdje se okupilo oko 300 domaćih i stranih investitora, hotelijera, konzultanata i turističkih dužnosnika koji raspravljaju o problematici investiranja u hrvatski, ali i turizam regije te što treba učiniti Hrvatska kako bi privukla velike i kvalitetne investicije. Koliko je turizam bitan, kao gospodarska grana, potvrđuje je što čini čak 20% BDP-a. Kapaciteti hrvatskog turizma imaju velike potencijale,   potvrdio je, otvarajući Forum, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, istaknuvši 5 strateški važnih turističkih projekata i potencijale zemljišta i bivših vojnih objekata kao budućih hotela. Grad Zagreb najposjećenija je i prošlogodišnjim prestižnim nagradama okićena europska metropola, istaknuo je pokrovitelj Foruma, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te naglasio kako se ovdje Grad Zagreb potencijalnim investitorima predstavlja sa 2 projekta uređenja gradskih zemljišta u Savudriji i Dugoj Uvali.

ČAKOVEC – Izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije održana je danas u Zgradi političkih stranaka u Čakovcu. Na sjednici je rezimiran rad Udruge u 2015. godini, kada je bila obilježena 70. godišnjica oslobođenja Međimurja od fašističkog režima. Na sjednici su definirani planovi i za ovu godinu, kada će se u Međimurju obnoviti devastirani antifašistički spomenici, posebice onaj u šumi Škarje kod Turčišća, kaže predsjednik Udruge Zvonimir Golub i dodaje da će se u Murskom Središću postaviti spomen bista Karla Mrazovića- Gašpara, istaknutog hrvatskog političara iz 20. stoljeća.

ZAGREB – Prije dvije godine u Gradu Zagrebu bilo je ukupno 169 zelenih otoka, a taj broj u godinu dana porastao je na 242 otoka. Lani je Čistoća zaprimila 3236 zahtjeva više za odvoz glomaznog otpada u odnosu na godinu prije, što potvrđuje podatak da je u prošloj godini sakupljeno čak 2779 tona glomaznog otpada dok je u 2014. diljem grada pokupljeno gotovo upola manje. Podaci su to najnovijeg izvješća Holdingove podružnice Čistoća o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada za 2014. i 2015. godinu. Ipak, iako je povećan broj spremnika i zelenih otoka u gradu, svijest građana o recikliranju i odvajanju otpada na nezavidnoj je razini. Naime 2014. godine ukupno je sakupljeno čak 1689 tona komunalnog i biorazradivog komunalnog otpada manje nego godinu prije.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Izraelu od jučer boravi delegacija Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, zatim predstavnici Tehnološko- inovacijskog centra Međimurja, Međimurskog veleučilišta, kao i Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Tehnološkog parka Varaždin. Delegacija će danas prisustvovati konferenciji posvećenoj suvremenim tehnologijama u turizmu, posjetit će i Sveučilište u Tel Avivu, a nakon toga će se sastati sa predstavnicima Izraleskog instituta za izvoz i međunarodnu suradnju.

KOPRIVNICA – Održana je Koordinacija Klubova članova Županijske skupštine Koprivničko- križevačke županije na kojoj je potvrđeno kako će se 19. sjednica Županijske skupštine održati u ponedjeljak, 15. veljače u Gradskoj vijećnici u Koprivnici. Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak  izvjestio j o svom odlasku s predsjedničke dužnosti koju je obnašao od 2009. Župan Darko Koren zahvalio je Felaku na njegovom doprinosu i predanom radu, a konačnu odluku o postupku njegova razrješenja donijet će Županijska skupština na sjednici u ponedjeljak. Klub članova Županijske skupštine HDZ-a, HSS-a, A-HSP-a i SU-a podnio je prijedlog da se za novu predsjednicu Županijske skupštine odabere Verica Rupčić.

ZAGREB – Kako bi se istaknuo poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb dodjeljuje Volonterskog Oskara – nagradu koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini Grada Zagreba. U prvom je krugu odlučivanja stručno povjerenstvo odabralo troje kandidata koji su ušli u uži krug natječaja, a sada su građani na redu da odaberu kandidata, odnosno kandidatkinju za koju smatraju da zaslužuje ovu nagradu. Glasovati se može putem stranice Volonterskog centra Zagreb do 19. veljače.

KRAŠIĆ – Središnja svečanost obilježavanja manifestacije „Stepinčevo“ i 56. godišnjice smrti Blaženog kardinala Alojzija Stepinca održat će se danas u općini Krašić. Svečano misno slavlje u Crkvi Presvetog Trojstva, počinje u 10,30 sati nakon čega će se položiti cvijeće ispred kipa kardinala Stepinca, a svečana sjednica Općinskog vijeća je u 13,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati župan Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – Predavanje pod nazivom“ Zagorska uspomena belgijske princeze Louise i Geze pl. Matačića“ Spomenke Štimec na programu je večerašnje Srijede u muzeju, u varaždinskoj palači Herzer. Riječ je o popratnom programu  uz izložbu „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“, no kako se radi o ljubavnoj priči, tema predavanja odabrana je i uz nadolazeće Valentinovo. Predavanje je naime posvećeno ljubavnoj avanturi belgijske princeze Louise i potporučnika Geze Matačića. Skandalozna veza s kraja 19. stoljeća odvijala se dijelom u Beču a dijelom u kuriji pl. Beloševića, u Hrašćini kraj Lobora. Detalje će zainteresiranima večeras ispričati jedna od današnjih vlasnica kurije Spomenka Štimec. Početak je u 19,00 sati.

ZABOK – Dan bolesnika i dan njihovih njegovatelja obilježit će Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u suradnji s Koordinacijskim odborom projekta Zdravi grad Zabok, sutra, 11. veljače 2016. godine. Ispred ulaza u Polikliniku, na 1. katu, od 10,00 do 12,00 sati bit će organizirano mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka, uz dijeljenje promotivnih materijala. Obilježavanju će se s prigodnim programom pridružiti učenici i nastavnici Srednje medicinske škole Bedekovčina i volonteri Društva Naša djeca Zabok. Pacijentima na stacionarnim odjelima bit će omogućena i ispovijed, a sveta misa održat će se u kapelici Svetog Ivana Krstitelja u 13,30 sati.

loading