Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.02.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Počasni Konzulat Republike Albanije u Varaždinu, otvoren je sinoć, 9.veljače 2017. godine. Prvi konzulat u Varaždinu otvorili su u prostorima županijske gospodarske komore ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Počasni konzul je poznati gospodarstvenik Stjepan Šafran. U nazočnosti brojnih predstavnika hrvatskih političkih i gospodarskih institucija, veleposlanik Republike Albanije u Hrvatskoj Ilir Melo istaknuo je kako je otvaranje konzulata dokaz strateškog partnerstva Hrvatske i Albanije, a ministar Bushati siguran je kako će to dodatno ojačati tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Albanije. Počasni Konzulat u Varaždin pokriva područje Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Svake godine,  11. veljače, na inicijativu pape Ivana Pavla II., obilježava se Dan bolesnika,  kako bi se društvo senzibiliziralo za potrebe bolesnika. Tradicionalno, obilježen je svečanim blagoslovom i programom u KB Sveti Duh. Da su pacijenti i njihova prava svim djelatnicima u zdravstvu na prvom mjestu tijekom cijele godine istaknuo je ravnatelj bolnice Mladen Bušić. No unatoč naporima liječnika i medicinskog osoblja problema je mnogo. Jedan od najvećih su odlazak liječnika u inozemstvo i liste čekanja. Da nije sve tako sivo uvjerena je pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum koja je naglasila da se, uz stručni kadar , Zagreb može pohvaliti i značajnim ulaganjima u zdravstveni sustav.

ČAKOVEC – Dana 12. veljače 2003. godine, loveći pljačkaša banke u Nedelišću, na dužnosti je poginuo međimurski policajac Željko Murk. Sjećanje na njega, uz obitelj Murk, evocirali su danas njegove kolege iz Policijske uprave Međimurske te izaslanstva Ravnateljstva policije, Grada Čakovca, Međimurske županije, Mjesnog odbora Mihovljan, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i DVD-a Mihovljan. Na Murkovom grobu na Gradskom groblju Čakovec, kao i podno Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu, delegacije su položile vijence i zapalile svijeće. Činimo to svake godine i činit ćemo i dalje, kaže načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Inače, u povodu 14. obljetnice pogibije, u Kuršancu je danas otkrivena i Spomen ploča Željku Murku, a u Mihovljanu je održan tradicionalni Memorijalni malonogometni turnir koji nosi njegovo ime.

ZAGREB – Dan europskog broja 112  obilježen je danas prigodnom edukacijom učenika zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića koji su razgledali prostore dojavnog Županijskog centra 112 Zagreb. Mališani su upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista, što potvrđuje podatak da više od 80% građana prepoznaje i zna čemu služi broj, rekao je načelnik državnog informacijsko komunikacijskog sustava DUZS-a Davor Spevec. Objedinjenost službi i komunikacije na jedinstven broj 112 od iznimnog je značaja, jer se brže reagira u hitnim intervencija i bolje obavlja sama  komunikacija svih dionika, istaknula je spašavateljica HGSS stanice Zagreb Ana Bakšić.Tako je u 2016. godini zabilježeno  1.600.368 poziva na broj 112 , od čega je 7.628 bilo na stranim jezicima.

KRAPINA – Kreditno zaduženje Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 15.300.000 kuna prihvaćeno je sinoć na sjednici Skupštine Krapinsko- zagorske županije. Riječ je o sredstvima za izgradnju Područne škole u Martinišću, za što je potrebno osam milijuna kuna te za dovršetak  sportske dvorane pri Osnovnoj školi Đurmanec za što je predviđeno 7,3 milijuna kuna. Suglasnost za ovaj kredit, na 15 godina, uz 2 godine počeka i fiksnu kamatu od 2,12 posto, dali su i oporbeni i vladajući vijećnici. Sa sinoćnje sjednice predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki pozvala je građane da do 1. ožujka predlože pojedince ili pravne osobe za županijska priznanja koja se dodjeljuju u travnju povodom Dana županije.

ZAGREB – Nastavlja se projekt gradnje e-punionica na prostoru Zagrebačke županije. Do sada su sagrađene u svih devet gradova i tri općine, a do kraja ove godine bit će sagrađene u preostale 22 općine – po jedna u svakoj. Dosad je na prostoru županije postavljeno 16 punionica za električna vozila, od čega su Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirali njih 12, a preostale četiri su postavljene u aranžmanu Grada Velike Gorice. Sve su povezane u nacionalni sustav za upravljanje punionicama Puni.hr.Punionice se grade u sklopu programa e-mobilnosti Zagrebačke županije, s ciljem smanjenja emisije CO2 i drugih štetnih plinova, uvođenja obnovljivih izvora energije u promet kao i stvaranja preduvjeta razvoja budućih digitalnih usluga koje čine temelj pametne županije.

ZAGREB – Kako bi se stalo na kraj devastacija pothodnika iz Gradske uprave najavili su postavljanje sigurnosnih kamera u sve zagrebačke pothodnike. Na kamerama i uređenju pothodnika se neće štedjeti, a za njihovo će postavljenje biti nadležan Gradski ured za izgradnju. Uz to, iz Grada najavljuju kako je prvi korak stavljanje u funkciju rampa za osobe s invaliditetom. Za njihovo korištenje sada je potreban ključ,  a pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna najavila da će svi kojima je to potrebno rampe moći koristiti bez spornog ključa.

KLANJEC – U naselju Dol Klanječki, nasuprot klanječkog gradskog groblja, u tijeku su radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.Investitor je Zagorski vodovod, a vrijednost ove, za lokalnu zajednicu izuzetno važne investicije, iznosi 700 tisuća kuna. -To je već peti pročistač u sustavu Zagorskog vodovoda, a radi se o BIO tipu pročistača, s time da se ovaj koji se upravo gradi u Dolu Klanječkom pokazao kao izuzetno funkcionalan i efikasan za mala naselja – ističe direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. Radovi bi trebali biti dovršeni do proljeća ove godine.

ZAGREB – Danas,  na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, stanovnici gradova diljem svijeta “obvezuju” se voziti biciklom na posao bez obzira na vremenske prilike. Grad Zagreb treću godinu za redom sudjeluje u poznatoj svjetskoj inicijativi Winter bike to work day te brani pobjedničke titule iz  2015. i 2016. I ove godine Grad Zagreb vodi po broju prijavljenih, a  što se može još učiniti  na web stranici www.winterbiketoworkday.org te na posao krenuti biciklom.

VARAŽDIN – Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, od danas će biti bogatiji za četiri nova vozila opremljena najsuvremenijom opremom. Vozila vrijedna milijun i 280 tisuća kuna  će se koristiti za timove T-1 Hitne medicinske pomoći u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu te tako pokriti čitavo područje Varaždinske županije. Ključeve vozila će danas u 13,00 sati ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladenu Smoljancu predati župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Uz pet vozila nabavljenih u 2016. godini, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije trenutno ima jako dobro opremljen vozni park te garantira vrlo visoki stupanj dostupnosti njihovih intervencija na cijelom području županije i u svim meteorološkim uvjetima.

ČAKOVEC – Međimurska udruga Zora je započela s provedbom novog projekta “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”. Cilj je zadovoljavanje potreba mladih te podizanje kvalitete njihova života, ali i života zajednice kroz aktivizam u lokalnoj zajednici, te organiziranje volonterskih akcija. Udruga će organizirati studijski posjet Udruzi mladih “Mladi u EU” u Šibenik,  provesti edukaciju izrade radio emisija, Kino na otvorenom, javne i volonterske akcije te Festival “Aktivno sudjelujem” koji će podići razinu informiranosti mladih o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj zajednici. Iz Udruge stoga pozivaju sve udruge mladih da se do 12. veljače prijave za sudjelovanje u edukacijsko-mentorskom programu “Od ideje do akcije”, na kojem će na interaktivan način učiti o sudjelovanju, organiziranju kampanja i akcija i suradnji u lokalnoj zajednici.

KOPRIVNICA – Obuku neplivača i u ovoj školskoj godini financirat će Koprivničko-križevačka županija. Ugovor o tome je potpisao župan Darko Koren s Udrugom kineziologa grada Koprivnice. Obuka neplivača provodit će se na koprivničkim gradskim bazenima i trajat će 20 sati po učeniku uz nadzor učitelja plivanja. Inače, Županija financira rad stručnih osoba sa po 163 kune po učeniku, a prijevoz učenika Koprivničko-križevačka županije osigurala je u sklopu ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola.

loading