Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Raspravom o Generalnom urbanističkom planu započeo je nastavak 31. sjednice Gradske skupštine koja je prekinuta u četvrtak. Ono što je obilježilo dosadašnji tijek sjednice je stavljanje a potom i povlačenje amandmana na prijedlog GUP-a. Nakon što su gradonačelnik Milan Bandić i njegov skupštinski klub povukli 71 amandman, amandmane je povukao i HDZ, no samo četiri od njih 15 podnesenih. „16 plus tri zastupnika glasat će za GUP, a ne mogu utjecati na kolege iz HDZ-a“, rekao je gradonačelnik, Milan Bandić. Kako je naglasio predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, Kazimir Ilijaš HDZ neće odustati od svojih 11 amandmana. – Ako smo poručili da nećemo prihvatiti prenamjene zelenih površina u nešto drugo, onda ne možemo ni mi takve točke staviti na dnevni red. Nezadovoljstvo dokumentom iz redova oporbe i dalje ne jenjava. – Ovaj prostorni plan je odbacila i struka i Vijeća gradskih četvrti i sami građani – kazao je Tomislav Tomašević gradski zastupnik Zagreb je naš. Ako gradski zastupnici prihvate amandmane, oni moraju na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva, a ako je sve u skladu sa zakonskim propisima prijedlog GUP-a bit će uvršten na dnevni red neke od idućih sjednica, one sredinom ožujka ili koncem travnja.

ZAGREB – Povelju o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova, Čazme i Zagreba, ovog ponedjeljka, 10. veljače 2020. godine, u zgradi zagrebačke Gradske uprave potpisali su gradonačelnici Dinko Pirak i Milan Bandić. Poveljom se namjerava osigurati bolje korištenje potencijala oba grada, učvršćivanje prijateljskih odnosa i promicanje daljnje suradnje u području gospodarstva, kulture i  obrazovanja te u drugim područjima od obostrana interesa. – Puno toga veže ova dva grada, od iste povijesne godine spominjanja ovih dvaju gradova, brojnih kvalitetnih projekata, dobrih i marljivih ljudi, do dva najdugovječnija gradonačelnika u Hrvatskoj, Piraka na čelu Čazme 21. godinu i mene 20. godina na čelu Zagreba – rekao je gradonačelnik Milan Bandić  te najavio pokroviteljstvo nad tradicionalnom utrkom od Kaptola do kaptola koja će ove godine biti u nedjelju, 29. ožujka.

KRAŠIĆ – Na obilježavanju 60. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, Stepinčeva 2020., sudjeluju danas, 10. veljače 2020. godine, u Krašiću, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Nakon mise, koju je u Crkvi Presvetog Trojstva predvodio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, položili su vijenac ispred kipa bl. Alojzija Stepinca. Premijer se prigodno obratio i okupljenima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krašić, na kojoj su bili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

KOPRIVNICA – Koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce ovog ponedjeljka, 10. veljače 2020. godine predstavio je program pružanja socijalne usluge rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju. Rana intervencija primjenjuje se kada postoji mogućnost da bi određeni biološki čimbenici mogli imati negativne posljedice na razvoj djeteta, kaže ravnateljica Centra Podravsko sunce Radmila Popović, a sredstva za pokretanje nove usluge osigurao je Grad Koprivnica u iznosu 200 tisuća kuna, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić.  Kako bi se prikupila sredstva i za potrebno vozilo za pružanje ove usluge, ovog četvrtka, 13. veljače 2020. godine u dvorani Domoljub održat će se i humanitarni koncert.

ČAKOVEC – Prijem za predstavnike Hrvatske rukometne reprezentacije u kolicima, koji su osvojili zlatnu medalju na Turniru nacija, upriličio je danas, 10. veljače 2020. godine, u sjedištu Međimurske županije župan Matija Posavec sa suradnicima. Inače, među članovima reprezentacije je i Igor Bistović iz Međimurja koji je prema ocjeni struke jedan od najboljih sportaša u ovoj kategoriji. Čestitam vam na ovom velikom uspjehu ostvarenom 2019. godine te godinu dana ranije na natjecanjima u Hrvatskoj i Portugalu , a s jednakim žarom i uspjesima pratimo vas i na ovogodišnjim natjecanjima u Nizozemskoj i Švedskoj, poručio je sportašima župan Posavec. Članovima rukometne reprezentacije u kolicima, župan Posavec, uputio je poziv za odigravanjem utakmice u Čakovcu kao i da pripreme, uoči ova dva velika natjecanja, odrade upravo u Međimurju.

BRUXELLES – Na inicijativu i u suorganizaciji REA-e Sjever u Bruxellesu je održana konferencija na kojoj je Grad Koprivnica predstavljen kao pravi primjer i jedini grad u RH prilikom provedbe inovativne javne nabave kod projekta rekonstrukcije objekta Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica. Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali vodeći stručnjaci iz sedam europskih zemalja koji se bave inovativnom javnom nabavom sudjelovali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić. Glavni cilj konferencije bio je razmjena iskustava te poticanje razvoja javne nabave inovacija koja omogućava modernizaciju javnih usluga te rast i razvoj novih tržišta inovativnih rješenja.

ZAGREB – Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije redovito prati situaciju s korona virusom. Ova služba ima svakodnevna dežurstva te postupa sukladno smjernicama Kriznoga stožera Ministarstva zdravstva – istaknula je epidemiologinja Vanja Slavić-Vrzić, pomoćnica ravnatelja ZZJZ Zagrebačke županije, na sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije. Članovi Stožera na sjednici su usvojili prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, donijeli su Plan aktivnoga uključenja subjekata zaštite od požara na području Zagrebačke županije, kao i zaključak o popisu lokaliteta i prostora za uspostavu zapovjednih mjesta kod velikih požara otvorenog prostora.

KRAPINA – Među značajnijim investicijama planiranim za ovu godinu u Gradu Krapini su i one koje se odnose na krapinske osnovne škole. Tako je u pripremi dokumentacija za postupak Javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji kompletnog krovišta na zgradi Osnovne škole Augusta Cesarca. Vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna s PDV-om, od čega će Ministarstvo obrazovanja sufinancirati 80 %, a Grad će preostalih 20%. Nakon što se pripremi dokumentacija za postupak Javne nabave, uskoro će se raspisati natječaj kako bi se tijekom ljetnih mjeseci izveli radovi te se djeca na jesen vratila u obnovljenu školu.

BJELOVAR – Na temu građevinskih radova energetske obnove školskih objekata održan je radni sastanak s predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije i HGK-Županijske komore Bjelovar te Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. Na sastanku je bilo riječi o poslovnim prilikama će se otvaraju za domaće građevinare otvaranjem natječaja za radove. Inače, na području Bjelovarsko-bilogorske županije 44 školska objekta su u programu energetske obnove: 12 školskih zgrada je obnovljeno, na nekima su radovi u tijeku, a za neke slijedi raspisivanje natječaja.

ČAKOVEC – Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije i poludnevnog boravka u MURID-u, vrijedan 350 tisuća kuna, potpisali su danas, 10. veljače 2020. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica MURID-a Silvija Pucko. Ravnateljica Silvija Pucko i naglasila da je MURID danas jedini izvaninstitucionalni pružatelj ovakve usluge na području sjeverozapadne Hrvatske, a korisnika i potreba ima sve više pa u Međimurje dolaze korisnici i iz drugih čak i udaljenih županija što je tjedno i do 150 pruženih usluga. Institucionalna podrška ovakvim Udrugama trebala bi postati standard diljem zemlje, a ne izdvojeni primjer kao što je to slučaj u Međimurju, rekao je župan Matija Posavec. Zamjetno je kako je na tragu pozitivnih iskustava 2019. godine Međimurska županija pokazala izrazito visoku socijalnu osjetljivost, a kroz izdvajanja za socijalne programe usmjerene prema djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, učenicima koji trebaju osobne asistente i drugo, taj trend nastavlja se i u ovoj godini, zaključio je župan Posavec.

ZAGREB – Raspisani su javni natječaji za programe i projekte udruga civilnog društva u Gradu Zagrebu u 2020. godini. Radi se o 12 poziva, među ostalim, udrugama iz područja socijalnog i humanitarnog značenja, zatim udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva, iz područja razvoja mreže socijalnih usluga usmjerenih prioritetnim korisničkim skupinama, iz područja rada mladih, braniteljskih udruga, udruga iz područja održive energetske politike, zaštite potrošača itd. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada. Rok za podnošenje prijava je 6. ožujka 2020. godine.

VARAŽDIN – Osobe starije od 60 godina s područja Varaždinske županije, prvenstveno one teže pokretne ili s invaliditetom, koje žive u samačkim kućanstvima ili u ruralnim sredinama u kojima je teško dostupan javni prijevoz, tijekom ove godine mogu besplatno koristiti uslugu organiziranog prijevoza. Uslugu pruža Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, i to putem projekta „Mobilniji i aktivniji“. Riječ je o projektu vrijednom 164.325 kuna, a za koji je Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo 140.000 kuna.

loading