Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.03.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Opsežni radovi na rekonstrukciji i preuređenju 360 metara duge Radićeve, ulice sa više od 300 infrastrukturnih priključaka počeli su danas i trajat će gotovo šest mjeseci. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić trebat će puno strpljenja te zahvaljuje stanarima i vlasnicima lokala na razumijevanju i suradnji. Dogovoreno je da za vrijeme radova stanari neće plaćati komunalne naknade, a oni koji imaju poslovne prostore u vlasništvu grada neće plaćati najamninu. Oni koji su u državnom prostoru od grada će dobiti subvenciju kako bi lakše podnijeli gubitke. Radovi obuhvaćaju izgradnju novog javnog kanala, vodoopskrbu, plinovod, sve priključke, oborinsku odvodnju te ponovnu ugradnju kocke u kolnik i nogostup i obnovu javne rasvjete. Ukupna vrijednost investicije je 8,5 milijuna kuna. Radićeva ulica u cijelosti će biti zatvorena od 1. travnja kada počinju radovi u punom obimu.

KOPRIVNICA – Prijem za djelatnike Županijskog Centra 112 Koprivnica i predstavnike Mađarske glavne direkcije za upravljanje katastrofama održao je danas koprivničko-križevački župan Darko Koren. Mađari u Koprivničko-križevačkoj županiji borave već nekoliko dana u sklopu programa Europske komisije za razmjenu stručnjaka, a tema razmjene stručnjaka je sustav zaštite i spašavanja na županijskoj pograničnoj razini. Dobra suradnja bila je vidljiva na terenu prije gotovo šest mjeseci kada je velik broj izbjeglica prošao kroz Koprivničko-križevačku županiju i Mađarsku pa dalje prema Njemačkoj, podsjeća župan Darko Koren. Gosti iz Mađarske tijekom boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji posebno su se upoznali sa sustavom vatrogastva koji u njihovoj zemlji nije toliko dobro postavljen i razvijen, kaže predstavnik Mađarske glavne direkcije za upravljanje katastrofama Zoltan Gyula Hozbor. Na kraju današnjeg prijema svi su se složili kako je ovakva suradnja potrebna na razini cijele Europske unije.

ČAKOVEC – Sporazum o sufinanciranju aktivnosti udruga invalida na području Međimurja potpisao je danas s jedanaestero predsjednika udruga međimurski župan Matija Posavec. Svaki ugovor vrijedan je 15 tisuća kuna, a udrugama koje se bave podizanjem kvalitete života osoba s invaliditetom novac će poslužiti za financiranje programa i aktivnosti koje provode tijekom godine. To je samo dio sredstava koja za te udruge Međimurska županija izdvaja u proračunu, ističe župan Posavec, jer financira ili sufinancira dnevni boravak i osobne asistente za djecu s posebnim potrebama, kao i europske projekte koji trebaju predfinanciranje. Nakon potpisivanja je održan i sastanak na kojem su predstavnici udruga i Međimurske županije dogovorili zajedničko sudjelovanje na Sajmu zdravlja koji će se održati u Vinkovcima u travnju ove godine.

ZAGREB – Prva zagrebačka multisenzorna soba za starije osobe Snoezelen, otvorena je danas u Domu za starije i nemoćne osobe Medvešćak. Riječ je o adaptiranoj i opremljenoj sobi koja omogućava stimulaciju osjetila kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija. Krajem prošle godine otvorenjem prvog specijaliziranog odjela ovdje smo postavili temelje, kad je u pitanju skrb i njega osoba oboljelih od ove opake bolesti, a danas smo se ponovo okupili kako bismo napravili novi korak za naše sugrađane, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Kako je rekla ravnateljica doma, Krasenka Glamuzina, radi se o sobi koja će korisnicima omogućiti stimulaciju osjeta i mogućnost stjecanja novih iskustava kroz miris, opip i zvuk. Uređenje i opremanje sobe donacija je Karije Harašić koja već godinama surađuje sa ovim domom.

ZAGREB – Gdje će se i što graditi, od sada se može vidjeti na jednom mjestu i to u 3 dimenzije. Zagreb od danas ima javno dostupnu 3D kartu. Slične karte već više od 20 godina imaju svi veliki svjetski gradovi. Ovakve karte izuzetno su važne za planiranje, upravljanje i zaštitu prostora, rekla je predstavljajući ovaj višenamjenski alat pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Jadranka Veselić Bruvo. Bez 3D karte ne bi bilo moguće razviti modern smart city – prema kojem Zagreb teži. Kartu je, nakon provedenog natječaja, izradila izradila tvrtka Gizdata. Karta je od danas dostupna na službenim stranicama grada Zagreba, a uskoro će biti dostupna i kao aplikacija za pametne telefone.

VARAŽDIN – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je ovih dana odluku o financiranju treće faze izgradnje Sveučilišnog kampusa Varaždin. Riječ je o izgradnji Studentskog doma s pratećim sadržajima, za što je iz europskih fondova osiguran iznos od 141 milijun kuna nepovratnih sredstava.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove će godine, 16. godinu za redom, isplatiti uskrsnice umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1500 kuna mjesečno. Ove godine uskrsnicu od 100 kuna primit će 12500 umirovljenika što je nešto manje nego prijašnjih godina.

BJELOVAR – Osobno vozilo mobilnom timu u Grubišnom Polju te diplome polaznicima edukacije u sklopu projekta „Pletenica života“ uručio je danas župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. U sklopu projekta „Pletenica života“, vrijednog više od milijun kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija pobrinula se za opremanje Mobilnog tima u Grubišnom Polju, što podrazumijeva nabavku osobnog automobila za obilazak obitelji koje imaju ovisnog člana, bilo da je riječ o djeci ili starijim i nemoćnim osobama. U sklopu projekta s područja Grubišnom Polja osmero polaznika uspješno je završilo edukacije, petero edukaciju za njegovatelje i troje edukaciju za dadilju. Troje je već zaposleno na devet mjeseci.

SAMOBOR – Stručni seminar „Za razvoj ruralnih krajeva“ danas se održava na Etno farmi Mirnovec u Samoboru, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i Kluba članova „Selo“ zajedno sa HF Eko Etno Grupom. Tom prigodom zamjenik župana Rudolf Vujević uručio je nagrade i priznanja sudionicima natječaja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

  
 DONJI KRALJEVEC – Velik interes polaznika programa Erasmus plus pobudilo je predavanje o osnovama biodinamičkog uzgoja, održano u Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, organizirano u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom u Čakovcu. Naime, 40-ak srednjoškolaca i njihovih profesora iz šest zemalja Europe, Njemačke, Poljske, Grčke, Litve, Italije, Portugala i Hrvatske sudjeluju u međunarodnom projektu Agencije za mobilnost i programe EU, pod nazivom „Apples“. Tema projekta je uzgoj i prerada jabuka, te njihov plasman na tržište. Kroz predavanje, učenicima je prezentiran i kratak životopis dr. Steinera te osnovni principi biodinamičke poljoprivrede.

KOPRIVNICA – Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije povodom Međunarodnog dana žena organizirala je dvije aktivnosti u sklopu programa „I ja sam žena“ za članice Kluba slijepih žena. Održano je edukativno predavanje o nasilju u obitelji u suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, a nakon predavanja i tretman uljepšavanja u kozmetičko-frizerskom salonu. Aktivnosti se provode u sklopu projekta „Udruženim snagama kroz život“ koji je financiran sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice i usmjeren na organizaciju slobodnog vremena i socijalnih aktivnosti za članove Kluba slijepih muškaraca i Kluba slijepih žena Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

KRAPINA – S radovima oko uređenja novog poslovnog prostora u ulici Frana Galovića, nastavlja Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. U tijeku su keramičarski radovi, a nakon toga slijedi postavljanje stolarije, soboslikarski radovi i postavljanje centralnog grijanja. Useljenje u novouređene prostore planirano je tijekom travnja ove godine, te se u Društvu nadaju da će uz pomoć građana, donatora, jedinica lokalne samouprave i drugih, do kraja godine završiti investiciju. Naime, za potpun završetak projekta potrebno je još oko 130 tisuća kuna.

loading