Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.03.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore za Skupštinu Krapinsko-zagorske županije 10. ožujka 2017. godine u Krapini su potpisali predsjednici županijskih organizacija SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, HNS-a Anđelko Topolovec i HSU-a Josip Kovačić. Ujedno su i dali podršku kandidatu za župana Željku Kolaru, Jasni Petek i Anđelku Ferek Jambreku za zamjenike,te Vlasti Hubicki za predsjednicu  Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Koalicijski sporazum je potpisan uz prisustvo predsjednika SDP-a Hrvatske Davora Bernardića, predsjednika HNS-a  Ivana Vrdoljaka i predsjednika HSU-a Silvana Hrelje.

ČAKOVEC – Županijsku bolnicu Čakovec, u petak 10. ožujka 2017. godine,  posjetio je ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić.  Cilj ministrova posjeta je službeno predstavljanje rada intervencijske kardiologije u Županijskoj bolnici. Ministar je  održao i radni sastanak s domaćinom, ravnateljem bolnice Robertom Grudićem, ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Marinom Payerl Pal, ravnateljem Doma zdravlja Brankom Vrčićem, ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Tomislavom Novinščakom i županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Nakon sastanka obišli su Županijsku bolnicu i Doma zdravlja u izgradnji.

KRAPINA – Domaćin završnog dijela znanstvenog skupa Tiskarstvo i dizajn, u petak 10. ožujka 2017. godine, bilo je Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Skup je održan u amfiteatru Srednje škole Krapina. Predstavljeni su i radovi studenata Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Organizatori znanstvenog skupa su Akademija Tehničkih Znanosti Hrvatske – Centar za grafičko inženjerstvo, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina i Sveučilište Sjever, te fakulteti iz Grčke, Indije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Grafička škola u Zagrebu i  Grafički zavod Hrvatske.

KOPRIVNICA – Ukupno devet različitih projekata vrijednih 15,7 milijuna kuna, odobreno je Gradu Koprivnici kroz prekogranični program INETRREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020., istaknuto je na današnjem predstavljanju u koprivničkoj Gradskoj upravi. Odobreni su projekti u kojima su Grad Koprivnica te REA Sjever, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i gradska Turistička zajednica nositelji ili partneri, a usmjereni su na razvoj robotike u koprivničkim osnovnim školama, implementacije mjera elektromobilnosti, skupljanju iskustva iz područja energetski učinkovite gradnje te povezivanje kroz sport i zdravi način življenja. Sve su to projekti koje su pisali zaposlenici koprivničke uprave na što su posebno ponosni, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Do sada je programom prekogranične suradnje realizirano 16 projekata u obrazovanju, energetici, turizmu te poduzetništvu, koji su ukupno bilo vrijedni oko 39 milijuna kuna, dok su sredstva za grad Koprivnicu i gradske institucije iznosila 11,2 milijuna kuna.

ZAGREB – Predstavnike češke nacionalne manjine u Zagrebu, predvođene predsjednicom Češke besede Zagreb Alenkom Štokić i predsjednikom Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Jurajom Bahnikom, danas je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Razgovaralo se o obilježavanju 80. obljetnice Češkog doma u Zagrebu,  čemu će gradonačelnik Bandić biti  pokrovitelj. Manifestacija Češko- hrvatskog prijateljstva bit će  održana od 8. do   12. svibnja, a bit će predstavljena sva kulturna, zabavna i gastronomska vrijednost češke nacionalne manjine.

VARAŽDIN – Projektni prijedlog „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“  upućen je u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava. Varaždinsku županiju, o tome je obavijestila Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.  Kroz projekt, vrijedan 6 milijuna kuna  trebao bi se obnoviti cijeli arboretum, te dvorac Opeka i njegova okolica. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a partneri su županijska agencija za razvoj Azra, Hrvatski restauratorski zavod, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije te  županijska Turistička zajednica. Cilj je promovirati Arboretum Opeku kao jedinstvenu turističku destinaciju u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja nudi spoj kulturnih, povijesnih i prirodnih ljepota ističe župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

KOPRIVNICA – Na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2017., Koprivničko-križevačka županija aplicirala je dva projektna prijedloga prema programu održivog razvoja lokalne zajednice. Projekti obuhvaćaju rekonstrukciju i dogradnju Područne škole „Fran Galović“ Peteranec te rekonstrukciju zgrade Osnovne škole Sveti Petar Orehovec. U Peterancu će se dograditi dvije učionice, proširiti blagovaonica i kuhinja, izvesti toplinska ovojnica cijele zgrade škole, a nakon dogradnje, škola će organizirati nastavu u jednoj smjeni. Rekonstrukcijom zgrade škole u Svetom Petru Orehovcu sanirat će se dio zgrade koji je zbog klizišta zatvoren. Raspoloživa sredstva za Koprivničko-križevačku županiju iznose 4,2 milijuna kuna te sada projektima još predstoji postupak vrednovanja.

ZAGREB – Konferencija vatrogasca glavnih gradova Europske unije na temu „Terorizam“ bit će održana  od 11. do 14. svibnja u Zagrebu. Bila je to ujedno i tema održanog sastanka u Gradskoj upravi predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatka Križanića s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Ovom prigodom Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama je naglasio kako će Grad i Ured napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi se tako važna Konferencija održala na najboljoj mogućoj razini.

ZAGREB –  Grad Zagreb trebao bi prema procjenama vještaka platiti nešto više od 3 i pol milijuna kuna naknade stanarima čije se kuće nalaze kod ulaza u tunel Grić iz Radićeve. Riječ je o jednokratnoj naknadi koja će stanarima biti isplaćena u mjesečnim ratama. Da će se uloženi novac vratiti već sljedeće godine, za kada je najavljeno skijanje od Kamenitih vrata, Radićevom ulicom na Trg bana Jelačića,  rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Hrvatski Crveni križ nositelj je projekta „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“ kojemu je cilj pomoći najsiromašnijim građanima Hrvatske. Projekt vrijedan više od 8 milijuna i 300 tisuća kuna odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a financira se iz Fonda europske pomoći za najugroženije. Podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština Hrvatski Crveni križ će nastojati pomoći građanima koji žive ispod granice siromaštva. Vrijednost paketa hrane po korisniku iznosi oko 100 kuna, odnosno za četveročlanu obitelj oko 400 kuna. Podjela paketa korisnicima počela je u petak 10. ožujka 2017. godine u Krapini.

BJELOVAR – Predstavljanje dobitnika nacionalne nagrade “Marko Polo grand prix”, putopisca i fotografa Saše Pjanića, čija je foto-putopisna reportaža “Bilogora – ljepota slobodnog spusta“ osvojila glavnu nagradu za najbolju putopisnu reportažu u 2016. godini u Hrvatskoj, održano je danas u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru. Reportaža na 10-ak stranica na hrvatskom i engleskom jeziku, te živopisnim fotografijama, opisuje ljepote Bilogore, njezina seoska turistička domaćinstva spojena ciklo-putovanjem, te je samim time izvrsna promocija turističkih atrakcija županije. Uz predsjednicu Hrvatske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu Tinu Eterović-Čubrilo, nagradu Saši Pjaniću dodijelio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije te ujedno predsjednik županijske Turističke zajednice, Damir Bajs.

loading