Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.03.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Županijski susret Lidrano 2020. godine – literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo učenika srednjih i osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije traje ovog utorka, 10. ožujka 2020. godine u Krapini. U prostorima Srednje škole, na pozornici se izmjenjuju pojedinačni i grupni nastupi sa kojima učenici pokazuju svoj kreativan rad i talent, a na ovogodišnji Lidrano prijavili su se učenici iz 6 srednjih i 19 osnovnih škola. – Lidrano je praznik kreativnosti naše djece, ove godine imamo više od 200 sudionika i više od 100 mentora što govori koliko je ovo popularna smotra – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petak koja je županijski Lidrano i svečano otvorila. Uz učenike, ravnatelje škola i predstavnike županije na otvorenju je bila i saborska zastupnica Marija Puh.

ZABOK – Programske smjernice za predstojeće parlamentarne izbore predstavio je u utorak, 10. ožujka 2020. godine u Zaboku dužnosnicima i članovima zagorskog SDP-a predsjednik stranke Davor Bernardić. Da mu je drago, što je u Krapinsko-zagorskoj županiji, prema pokazateljima jednoj od najuspješnijih u Hrvatskoj, istaknuo je Bernardić, no kako se radi o radno intenzivnoj industriji, plaće su niske, a upravo je njihov rast u fokusu SDP-ovog programa. – Kada nakon parlamentarnih izbora preuzmemo vlast dići ćemo minimalnu plaću, ali bez udara na poduzetništvo, pogotovo za one tvrtke koje imaju radno intenzivne djelatnosti, a u isto vrijeme dignut ćemo i neoporezivi dio dohotka na pet tisuća kuna, što će omogućiti trenutni rast plaća od otprilike 500 kuna – rekao je Bernardić. – U Krapinsko – zagorskoj županiji posebno su važni projekti zdravstvenog turizma, nadogradnja Krapinskih Toplica i Stubičkih Toplica. Svjesni smo da ova županija dobrim dijelom počiva na zdravstvenom turizmu, ali važni su nam i svi oni projekti koji idu u smjeru rasterećenja poduzetništva i osiguranja radnih mjesta, da mlade ne bi odlazili odavde, naglasio je Bernardić. Skupu su, uz članove, te SDP-ove gradonačelnike i načelnike, prisustvovali i predsjednik zagorskog SDP-a, ujedno potpredsjednik Hrvatskog sabora, Siniša Hajdaš Dončić i koordinator za 3. izbornu jedinicu, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

VARAŽDIN – Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je u utorak 10. ožujka 2020. godine u Županijskoj palači 7. sjednicu kojoj su osim članova prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo,  socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Lovorka Horvat te voditelj projektnog tima PUB HUB Croatia prof.dr.sc. Aleksandar Džakula. Nakon sjednice u prostorima Sveučilišta Sjever održana je radionica na temu „Mapiranje potreba u zdravstvenoj zaštiti – EU financiranje 2021.-2027.“

ZAGREB – U Gradskoj četvrti Brezovica izgrađen je nogostup na Donjodragonoškoj cesti u duljini od 720 metara, uz uređenje zelenih površina. Uz to na Lipničkoj cesti u tijeku su radovi na poboljšanju sustava oborinske odvodnje u svrhu sprječavanja plavljenja nekretnina. Predviđena je izgradnja jednostranog nogostupa, a s obzirom da ovuda prometuje autobusna linija do Havidić sela, kolnik Lipničke će se proširiti na 6 metara. Trenutno je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, a predstoji razrada projektno-tehničke dokumentacije. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurana su programom gradnje u 2020. godini.

VARAŽDIN – Varaždinska županija osigurala je nabavu digitalnog pokretnog RTG uređaja. Riječ je o već ranije planiranoj nabavi koja je zbog pojave koronavirusa i oboljelih na području Varaždinske županije dodatno ubrzana. Uređaj za RTG u vrijednosti od 750 tisuća kuna bit će kupljen iz proračunske rezerve Županije iz koje je nedavno financirana i nabava 20 kemijsko-bioloških zaštitnih odijela s pripadajućom opremom za djelatnike županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

ČAKOVEC – Projekte »Obrok za svu djecu! » i «Školski obrok« zajednički provode Grad Čakovec, I. i III. osnovna škola Čakovec, Osnovna škola Ivanovec i Osnovna škola Kuršanec, u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Čakovca. Početna i završna konferencija ovih projekata održana je danas, 10. ožujka 2020. godine u vijećnici Grada Čakovca. Tom je prilikom spomenuto kako je prošle školske godine ovim projektom u vrijednosti 513 tisuća kuna osiguran topli obrok za 564 djece iz četiri čakovečke škole. Ove pak školske godine, projektom će biti obuhvaćeno 615 učenika, a vrijednost projekta je 618 tisuća kuna. – U današnje vrijeme topli obrok je standard na koji mora imati pravo svako dijete, a provedba ovog projekta, kao i niza drugih, samo potvrđuje veliku socijalnu osjetljivost i brigu za najpotrebitije Grada Čakovca koji je 2018. godine proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u području obrazovanja i demografije, a i danas se nazi u samom vrhu, naglasio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

 

KOPRIVNICA – Dolaskom povoljnih vremenskih uvjeta, posebice viših dnevnih temperatura i sunčanog vremena, na prometnicama se pojavljuje i veći broj vozača mopeda i motocikala. Stoga su na konferenciji za medije održanoj ovog utorka, 10. ožujka 2020. godine, u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj uputili preporuke za sigurnije kretanje na prometnicama. Bez obzira na temperature i vremenske uvjete, u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj upozoravaju vozače motocikala i mopeda, a voditeljica odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc kaže kako je bitno pripremiti vozila za prometovanje te provjeriti sve potrebno. Kako bi smanjili stradavanje ovih kategorija sudionika u prometu, dodaje Škvorc, vozače mopeda i motocikala kao i osobe koje prevoze, savjetuju da obavezno na glavi tijekom vožnje imaju pravilno pričvršćenu, ispravnu i homologiranu zaštitnu kacigu, pravilno postavljenu registarsku pločicu, poštuju ograničenja brzine kretanja i pravila prvenstva prolaska kroz raskrižja, te da ne prevoze djecu, te putnike koji ne koriste zaštitne kacige.

ĐURĐEVAC – Centar izvrsnosti koji djeluje u đurđevačkoj Gimnaziji doktora Ivana Kranjčeva posjetio je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima. U đurđevačkom Centru trenutno je 60-ak učenika osnovne i srednje škole u četiri predmeta: kemiji, biologiji, fizici i matematici. Župan Koren čestitao je svima uključenima u rad Centra, pohvalivši angažman ravnatelja i profesora mentora koji svojim zalaganjem učenicima nastoje proširiti vidike i na taj način stvoriti temelj za uspješniju budućnost. Koprivničko-križevačka županija za rad Centara izvrsnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu osigurala je 210 tisuća kuna, što je četiri puta veći iznosu u odnosu na prijašnje razdoblje.

BJELOVAR – Radni sastanak s ravnateljima županijskih osnovnih i srednjih škola koje su trenutno u europskim projektima energetske obnove održao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima. U tijeku su radovi ili postupci javne nabave za izvođača radova za 25 europskih projekata energetske obnove škola i projekt energetske obnove Doma za starije Bjelovar, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna. Budući da EU ne predfinancira radove, Bjelovarsko-bilogorska osigurat će predfinanciranje za tih 26 projekata putem cash poolinga koji koristi već nekoliko godina. Na taj će se način omogućiti plaćanje računa na vrijeme za izvršene radove izvođačima energetske obnove, odnosno premostit će se vrijeme do konačnog povlačenja sredstava od strane EU.

IVANEC – Grad Ivanec ove će godine asfaltirati više od 5,5 kilometara nerazvrstanih cesta na cijelom gradskom području, vrijednosti oko 3,1 milijuna kuna. Riječ je o prometnicama u Ivancu i odvojci nerazvrstanih cesta u naseljima Jerovec, Kaniža, Osečka, Lovrečan, Bedenec, Seljanec, Gečkovec, Margečan, Prigorec, uključujući i poslove nadzora nad gradnjom. Proteklih godina na pojedinim dionicama velike kiše su prouzročile znatnu štetu, pa je u planu i asfaltiranje najkritičnijih cestovnih dionica kako bi se umanjili troškovi stalnih sanacija makadama nakon jačih oborina.

KRAPINA – Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana u 2020. godini objavila je Krapinsko-zagorska županija. Prijaviti se mogu uzgajivači zagorskih purana sa sjedištem na području županije kojima je proizvodnja poljoprivrednih proizvoda primarna i koji su upisani u potrebne Upisnike u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Korisnik mora imati minimalno sto kljunova novo izvaljanih purića i mora posjedovati minimalno 25 kvadrata površine po kljunu za držanje i ispašu. Visina potpore po kljunu iznosi 50 kuna, a maksimalno će se moći dobiti 25 tisuća kuna. Zahtjevi za potporu sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se na adresu Krapinsko-zagorske županije do 1.travnja 2020. godine.

VRBOVEC – Izložbom “Škola – jučer, danas, sutra” u Vrbovcu je obilježena 350. obljetnica školstva i 250. obljetnica prve osnovne škole u ovome gradu.- Prošle godine smo projektirali dogradnju II. Osnovne škole, a ove godine ćemo projektirati i dogradnju ove škole koju sada pohađa 740 učenika. Oba ova projekta prijavit ćemo za sredstva EU fondova. Ovdje planiramo sagraditi novo krilo škole, a u II. Osnovnoj školi podići još jedan kat i tako doći do standarda koji će svoj djeci omogućiti pohađanje nastave u jednoj smjeni- rekao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

loading