Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.04.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Projekt Change your mind – Sport4Everyone, koji se provodi u sklopu Erasmus+ Sport programa, prvi je projekt koji će Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom  provoditi u suradnji sa 8 partnera iz 7 zemalja. Za provođenje projekta dobiveno je pola milijuna eura iz EU fondova. Cilj projekta je promicanje i podizanje svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom te uključenje mladih osoba s invaliditetom u rekreativne sportske aktivnosti. Rezultati projekta bit će potvrđeni na završnoj konferenciji u lipnju 2018. godine.

KRIŽEVCI – „Doručak s hrvatskih farmi“ za Koprivničko-križevačku županiju danas je održan u Križevcima. Na manifestaciji je predstavljen sustav dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda, a okupio je velik broj proizvođača domaćih poljoprivrednih proizvoda te veliki broj posjetitelja. Ovakve manifestacije u Križevcima uvijek su dobrodošle, ističe gradonačelnik Branko Hrg, dok je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota naglasio kako na „Doručku s hrvatskih farmi“ sudjeluje 20-ak poljoprivrednih proizvođača iz Podravine i Prigorja. A više nego ikad osjeća se potreba za promocijom domaćih hrvatskih proizvoda, naglašava ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i zato se krenulo u organizaciju ovakve manifestacije. Doručak s hrvatskih farmi u Križevcima otvorila je državna tajnica ministarstva poljoprivrede Marija Vučković. Delegacije ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije tijekom boravka u Križevcima održale su sastanak s poljoprivrednim proizvođačima iz Koprivničko-križevačke županije te su posjetili Visoko gospodarsko učilište.

KRAPINA – Ugovore s korisnicima poljoprivrednih potpora, ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna, koji su to pravo ostvarili putem natječaja Krapinsko-zagorske županije, potpisao je danas u Krapini župan Željko Kolar. Potpore su ostvarene temeljem tri natječaja. Kroz natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje na području županije u 2017. godini odobrene su 502 tisuće kuna za 16 korisnika. Kroz natječaj za povećanje uzgoja zagorskog purana odobreno je 468 tisuća kuna za 16 korisnika te kroz natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini 200 tisuća kuna za 15 korisnika.  – Od 2013. godine raspisali smo 35 mjera koje je koristilo 3.170 poljoprivrednika, a isplaćeno je osam milijuna i 276 tisuća kuna, ističe župan Željko Kolar te poziva poljoprivrednike na suradnju najavljujući i dalje subvencioniranje njihovih kvalitetnih projekata.

ZAGREB – Europske sveučilišne igre koje su održane u Zagrebu 2016. godine i koje su privukle više od 5 tisuća studenata iz 45 europskih zemalja, proglašene su najboljim igrama u povijesti ovog natjecanja. Nagradu Europske studentske organizacije dobili su danas Grad Zagreb, Hrvatski akademski sportski savez, Sveučilište u Zagrebu, brojni volonteri te suorganizator natjecanja Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.

ZAGREB – Radovi na uređenju Trga Nevenke Topalušić, mjesta gdje će trajno biti postavljeno spomen-obilježje preminuloj hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić, na platou Ministarstva branitelja, počeli su rano jutros. Inicijativu za postavljanje spomen-obilježja pokrenula je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi. Uz zelenilo i žardinjere te klupe cijela ploha bit će betonirana, a vrijednost radova dosegnut će i do 400 tisuća kuna. Radovi bi trebali biti završeni za desetak dana.

ČAKOVEC/ KOTORIBA – Nakon štrigovske, još je jedna skupina govora iz Međimurja proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Ovaj put riječ je o kotoripskoj skupini govora, koja će, kao i ona štrigovska, također biti upisana u Registar kulturnih dobara RH. Velika zasluga za ovaj uspjeh pripada čakovečkoj podružnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koja se, među ostalim, bavi i očuvanjem kajkavskih lokalnih govora. Projekt kojim se čuva govorna baština donjeg Međimurja, a koji obuhvaća govore Kotoribe, Donjeg Vidovca i Donje Dubrave, vodila je Ines Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Čakovcu, koja je podsjetila i na to da Međimurje ima dovršen i rječnik Murskog Središća, te najavila rječnik štrigovske skupine govora, koji će biti dostupan u web izdanju i moći će se konstantno dopunjavati novim riječima.

ZAGREB – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom povodom blagdana Uskrsa tradicionalno organizira darivanje korisnika domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb. Prigodno darivanje korisnika održat će se u 11 domova,  ovog ponedjeljka, utorka i srijede, 10., 11. i 12. travnja, a podjeli će prisustvovati predstavnici Gradske uprave. Ovom skromnom ali simboličnom gestom želi se pokazati koliko su stariji sugrađani važni te kako se svi zajedno trebamo potruditi pružiti im skrb i njegu kakvu zaslužuju.

ZAGREB – Od danas počinju prijave nezaposlenih građana i branitelja za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima. Nakon što odrade 40 radnih sati, sudionici će steći pravo upisa u jedan od odabranih programa osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije ili na medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 10 dana. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, od 8,00 do 15,00 sati.

VARAŽDIN – Daljnji pad nezaposlenosti bilježi varaždinski regionalni ured zavoda za zapošljavanje. Krajem ožujka, na području Varaždinske županije bilo je 4.554 nezaposlenih osoba. U odnosu na mjesec dana ranije taj je broj manji za 314, a u usporedbi s ožujkom 2016. godine broj nezaposlenih radnika je smanjen za 1888 što je nešto više od 29 posto. Istovremeno, poslodavci su zavodu prijavili 1425 slobodnih radnih mjesta, a najviše je radnika, čak 523 traženo u prerađivačkoj industriji.

ZAGREB – Javni poziv za projekte iz područja gospodarenja otpadom, točnije za gradnju reciklažnih dvorišta koji će se sufinancirati sredstvima Europske unije raspisalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.Za izgradnju reciklažnih dvorišta u sklopu Kohezijskog fonda gradovima i općinama osigurano je 114.500.000 kuna.Ovim pozivom, odnosno dodjelom bespovratnih sredstava, želi se pružiti potpora općinama i gradovima za provedbu aktivnosti izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta. Ukupni iznos prihvatljivih troškova po pojedinom projektnom prijedlogu ne smije prelaziti iznos od 7,6 milijuna kuna, pri čemu je najniža, 500.000 kuna, odnosno najviša, 4,5 milijuna kuna. Iznos bespovratnih sredstava po pojedinačnom projektnom prijedlogu koji se može dodijeliti iznosi maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2018. godine.

KOPRIVNICA –  Gradsko groblje „Pri Svetom Duhu“ u Koprivnici postalo je punopravni član međunarodne europske udruge značajnih povijesnih groblja. Gradsko komunalno poduzeće Komunalac na učlanjenju je radilo od 2016. godine, a bilo je potrebno provesti postupak prikupljanja i sistematiziranja važnih podataka i činjenica o raznim aspektima vezanim uz upravljanje grobljem. Izrađen je Elaborat razvoja groblja za utvrđivanje statusa kulturnog dobra, a na Gradskom groblju postoje i važniji primjerci hortikulturnog uređenja starog dijela groblja, poput stabla viseće bukve. Članstvo u međunarodnoj udruzi će pridonijeti zaštiti i očuvanju koprivničkog gradskog groblja, koje je zbog hortikulturnog uređenja i nadgrobnih ploča te spomenika od 2016. pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture, a uskoro se očekuje i trajni status zaštite.

loading