Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Početak radova na sanaciji Čulinečke ceste, odnosno Čulinečkog odvojka dužine oko tisuću metara ovog utorka, 10. travnja 2018. godine, obilježio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o cesti koja je u poslovnom dijelu ovog dijela Resnika odnosno Donje Dubrave. Radovi klasične sanacije ceste vrijednosti 130 tisuća kuna trajat će do petka, 13. travnja. Freza se 10 do 15 centimetara starog asfalta, asfaltirat će se dva nova sloja te iscrtati horizontalna signalizacija- rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić.

ZAGREB – Izložba „Katarina Velika – carica svih Rusa“, koja u Galeriju Klovićevi dvori donosi reprezentativnu postavu iz Državnog muzeja Ermitaž, najavljena ja danas, 10. travnja 2018. godine, na konferenciji za novinare u Zagrebu. Ova izuzetno atraktivna izložba, koja se otvara u četvrtak 12. travnja, rezultat je 50-godišnjeg prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, a da ovakav kulturni događaj već sada izaziva veliku pozornost javnosti potvrdio je ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić. – Izložba je postavljena prema posebnom konceptu, jer se po prvi put izlažu osobni predmeti carice Katarine Velike i njene obitelji, navodi kustosica Ermitaža Natalia Bakhareva, a posjetitelji će moći vidjeti ukupno 1077 eksponata. Izložba je posebno atraktivna i zbog toga, što rijetko izlazi izvan granica Rusije, a prema riječima veleposlanika Ruske Federacije Anvara Azimova, to je veliki događaj za razvoj kulturne suradnje dviju zemalja. – Ponosan sam na ovakav iznimni kulturni događaj iz nekoliko razloga; što će ova izložba zbližiti dvije kulture i dva naroda, zbog turističkoj značaja za Zagreb i Hrvatsku te iz političkih razloga jer je vrijeme da se bude zajedno – navodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Izložba „Katarina Velika – carica svih Rusa“,  u Klovićevim se dvorimaza posjetitelje otvara u četvrtak, 12. travnja i moći će se razgledati sve do 29. srpnja.

KRAPINA – U okviru međunarodnog projekta suradnje sa školom – partnerom iz njemačkog  Erftstadta,  u Krapini je danas prijem za goste, učenike iz Njemačke upriličio gradonačelnik Zoran Gregurović. Sa svojim vršnjacima bili su učenici Osnovne škole ,,Ljudevit Gaj” Krapina i Srednje škole Krapina koji lani sedam dana proveli u Njemačkoj, gdje se realizirala jedna od brojnih aktivnosti iz programa fakultativne nastave, “Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu”. Uz mogućnost učenja jezika, težište je ovog projekta razvoj međukulturne kompetencije i poticanje europskog dijaloga. kroz uspostavljanje partnerstva s vršnjacima iz njemačkog  govornog područja. Njemački učenici sa svojim voditeljima borave do sutra, 11. travnja 2018. godine u uzvratnom sedmodnevnom posjetu Krapini, a posjetili su i druge krajeve Hrvatske.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica, Muzej Grada Koprivnice, Zaklada Mijo Kovačić i sam slikar Mijo Kovačić danas, 10. travnja 2018. godine potpisali su Ugovor o formiranju stalnog postava njegovih umjetničkih radova u gradu Koprivnici. Formiranje stalnog postava umjetničkih radova naivnog slikara Mije Kovačića osigurat će se u izložbenom prostoru koji se nalazi u prizemlju zgrade Galerije Koprivnica na Zrinskom trgu, kaže ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin, na 135 metara četvornih prostora na kojem će biti izloženo 40-ak djela. Na ovaj način, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, dodatno se daje značaj naivnoj umjetnosti, jer je Mijo Kovačić jedan od najvećih bardova naivne umjetnosti, a ugovor se potpisuje na razdoblje od 10 godina. Posebno zadovoljan i ponosan prilikom današnjeg potpisivanja ugovora bio je sam slikar Kovačić, koji naglašava kako još uvijek slika, ruka ga služi, no malo ga, kako sam kaže „muče oči“. Stalni postav umjetničkih radova Mije Kovačića u prizemlju zgrade koprivničke Galerije bit će otvoren za dva i pol mjeseca, krajem lipnja.

VARAŽDIN – Odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje gradova Lepoglava, Ludbreg, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Ivanec, te općina Bednja, Donja Voća, Cestica, Vinica, Gornji Kneginec, Ljubešćica i Visoko donio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Velike količine oborina u razdoblju od 3. do 6. travnja 2018. godine su na tim područjima uzrokovale odrone zemljišta i znatne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, stambenim objektima te prometnoj infrastrukturi. Prema prvim, preliminarnim procjenama gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, šteta iznosi gotovo 35 milijuna kuna. Ovo je prva elementarna nepogoda proglašena za područje Varaždinske županije ove godine.

ZAGREB – Zagreb Auto Show 2018, na Zagrebačkom velesajmu, od utorka, 10. do nedjelje, 15. travnja, okupio je 463 izlagača iz 34 zemlje čime su ispunjeni svi kapaciteti sajma, 14 paviljona i otvoreni prostor na 70 tisuća četvornih metara. Na Salonu je prisutno 85 brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. Zagreb Auto Show je član prestižne OICA-e, obitelji svjetskih autosalona, što mu omogućava privilegiju prezentiranja premijernih vozila, istaknuo je otvarajući Zagreb Auto Show zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tako će u ovih pet dana biti održane 133 premijere. Zagreb Auto Show projekt je od posebnog gospodarskog i društvenog značaja te se održava uz potporu Grada Zagreba. Uz sve to pripremljena su adrenalinska događanja, stručna predavanja, te velik broj nagrada za posjetitelje kao i prezentacije na središnjem Trgu bana Jelačića. (VS)

ČAKOVEC – Grad Čakovec, Gradsko komunalno poduzeće Čakom i Lovačko društvo Zec iz Čakovca i ove godine organiziraju Zelenu čistku- akciju čišćenja  nesavjesno odloženog otpada. Akcija će se odvijati na 11 gradskih i prigradskih lokacija, 13., 14. i 21. travnja 2018. godine.  Provodit će ju građani, volonteri i učenici svakog tog dana od 12,00 do 18,00 sati s ciljem da očuvaju gradski okoliš te prenesu poruku javnosti o važnosti njegova očuvanja, ali i podsjete građane na njihove obaveze iz pravilnika i zakona o zbrinjavanju otpada.

KOPRIVNICA – Održana je treća sjednica Organizacijskog odbora manifestacije 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije koja će se od 4. do 6. svibnja 2018. godine održati na koprivničkom sajmištu. Utvrđene su teme stručnih predavanja koja će se održati prvog dana manifestacije, a jednoglasno je prihvaćen i sastav Povjerenstva za odabir najboljeg kosca, kojem će na čelu biti Marcela Andreata-Koren. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije profilirali su se kao značajna sajamska priredba u stočarskoj, ratarskoj, ekološkoj, voćarskoj, vinogradarskoj i tradicijskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Za sve izlagače Koprivničko-križevačka županije osigurala je besplatan izlagački prostor kao i uvrštavanje u katalog. Do sada se prijavilo 50 izlagača, a prijave su otvorene do 23. travnja.

KRAPINA – U kategoriji mladih od 15 do 30 godina, volonterka godine Krapinsko-zagorske županije je Jana Borovčak iz Zaboka, u kategoriji odraslih, odnosno, starijih od 31 godinu, najvolonter je Josip Krog iz Pregrade, a “volonterska akcija godine” je akcija “Kante kulerice – ako se kanta smije, nasmij se i ti, pa u nju smeće ubaci!”. Odluku o dodjeli županijskog priznanja “volonter/ka godine” i “volonterska akcija godine” donio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, nakon elektronskog glasanja građana, a županijska priznanja za volontere bit će uručena na svečanosti početkom svibnja.

ZAGREB – Mladu karatašicu Ines Grdenić, osvajačicu brončane medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu održanom u Rusiji, ovog je utorka, 10. travnja 2018. godine, u Zagrebačkoj županiji primio i prigodno nagradio sa sportskim rekvizitima u protuvrijednosti od tri tisuće kuna, zamjenik župana Hrvoje Frankić. Ines Grdenić najtrofejnija je karatašica karate kluba „Velika Gorica“, a broncu je osvojila u kategoriji mlađe seniorke U21 u kategoriji do 50 kg.

NEDELIŠĆE – U Nacionalnom i gimnastičkom centru Aton 18. travnja bit će održana humanitarna akcija pod nazivom „Malim nogometom za veliki osmijeh“ u organizaciji Udruge za autizam „Pogled“. Cilj akcije je sakupiti sredstva za izradu i opremanje manjeg dijela vanjskog dječjeg igrališta Udruge Pogled u Nedelišću, a iz preostalog dijela sakupljenih sredstava financirat će se logopedske individualne terapije za djecu s autizmom, rekao je predsjednik Udruge Dalibor Kuhta. Humanitarna utakmica između GNK Dinamo i HNK Hajduk te liječnika Hrvatske i Slovenije odvijat će se u srijedu, 18. travnja, od 17,00 do 19,00 sati uz pokroviteljstvo Međimurske županije, Općine Nedelešće i NGC Aton.

loading