Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.04.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Ugovor o uporabi prostora od oko 60 hektara Arboretuma Opeka Vinica, na kojem se nalazi derutan Bombellesov dvorac, na rok od 50 godina, sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem ove srijede, 10. travnja 2019. godine, potpisao je ministar državne imovine Goran Marić. – Ovaj Ugovor je tek temelj za ostvarenje projekta koji će biti na dobrobit i općini i županiji i čitavoj HR, naglašava ministar Marić te ističe kako je posebno zadovoljan što ovime najstariji zaštićeni hrvatski hortikulturni spomenik nakon nekoliko desetljeća postaje spomenik znanja i života.- današnje potpisivanje Ugovora jedan je od preduvjeta za realizaciju projekta Centra kompetencija za hortikuluturu i poljoprivredu smještenom u Srednjoj školi “Arboretum Opeka” u Marčanu, na području Vinice, naglašava župan Čačić, te ističe kako će sada moći aplicirati za 70 milijuna kuna europskih sredstava za realizaciju vrlo projekta, koji će od propadanja zaštiti prvorazredan lokalitet naše kulturne i prirodne baštine te razviti do najviše točke obrazovanje u području poljoprivrede i hortikulture u ovom dijelu Hrvatske. Potpisivanju je prisustvovao i načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac sretan što je u svom petom mandatu dočekao da se najvrjednijem arboretumu u ovom dijelu Europe vrati ona dušu koji je nekad imao.

NOVSKA – Zagrebački biootpad odlagat će se na području Sisačko-moslavačke županije u Gradu Novskoj. Današnjim potpisom Sporazuma o suradnji na izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada između Grada Zagreba, Grada Novske i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom i službeno su započele pripremne radnje, poput provedbe studije izvodljivost i studije utjecaja na okoliš kao i izrade samog projekta, koje će prema procjenama trajati dvije godine. Nakon prikupljanja potrebne projektne dokumentacije koja će definirati i tehnologiju obrade biootpada kreće se s izgradnjom postrojenja koje bi godišnje trebalo obraditi oko 60 tisuća tona biootpada iz Zagreba. „Novska je poljoprivredni kraj a proizvodnja komposta i prirodnog plina koji su nusprodukti budućeg zajedničkog postrojenja naš Grad mogu uvrstiti na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći u razvoju poljoprivrede i gospodarstva“, naglasio je Marin Piletić, gradonačelnik Novske. Sporazum su uz novljanskog gradonačelnika Piletića potpisali još i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Igor Zgomba. „Otvorit ćemo nova radna mjesta i nadam se da će i drugi gradovi i županije slijediti naš primjer“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Prema procjenama postrojenje za obradu prikupljenog biootpada u Novskoj je investicija od 50 milijuna eura od koje bi se dio sufinancirao iz europskih fondova.

ZAGREB – Besplatnim pregledom glasnica za građanstvo 16. i 17. travnja 2019. godine  Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka organizira obilježavanje Svjetskog dana glasa. Pregledi za koje se treba telefonski najaviti bit će omogućeni bez uputnice u Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Kliničkoj bolnici Merkur, Poliklinici SUVAG, Centru za ekspertnu medicinu, KB Sveti Duh i KB Dubrava . – Na preglede se mogu javiti građani koji su promukli duže od 4 mjeseca, kronični pušači i konzumenti alkohola te koji imaju glasovni zamor  i nelagodu u grlu kao i glasovni profesionalci pjevači, glumci, voditelji, novinari- rekao je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Muzeju Mimara ove srijede, 10. travnja predsjednik Zagrebačke lige protiv raka dr Krešimir Gršić. Inače, u Hrvatskoj se svake godine otkrije više od 300 bolesnika s karcinomom grla odnosno glasnica.

ZAGREB – Javni pozivi i natječaji iz ovogodišnjeg Programa poticanja razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Zagrebačke županije predstavljeni su ove srijede, 10. travnja 2019. godine u Zagrebu. To su  javni pozivi za dodjelu sredstava programima/ projektima za izgradnju i uređenje infrastrukture ruralnih prostora na području Zagrebačke županije, za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu vrijednosti 6 milijuna kuna, za dodjelu potpora za poticanje razvoja ribarstva, za dodjelu potpora udrugama za redovno poslovanje, edukaciju i gospodarske manifestacije iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka i šumarstva te za dodjelu potpora lovstvu u Zagrebačkoj županiji. Prijaviti se može na dva načina, putem sustava ePrijave te poštom. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje, prijavni obrasci i ostalo nalaze se na mrežnoj stranici županije.

ZAGREB – Predsjednik Kluba  gradskih zastupnika HDZ-a  Drago Prgomet predložen je za novog predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, o čemu će  odlučiti gradski zastupnici na skupštinskoj sjednici 18. travnja. Prijedlog zaključka o izboru predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Drage Prgometa,  podnio je skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić  je 2. travnja 2019. dostavio obavijest da je sa 1. travnjem ove godine imenovan glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata te mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine.

ZAGREB –  O prijedlogu, da se Branka Lustiga proglasi počasnim građaninom Grada Zagreba odlučivat će gradski zastupnici na sjednici koja će se održati 18. travnja. Branko Lustig jedini je hrvatski dvostruki dobitnik nagrade Oscar, a  1994. godine odlikovan je  Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske. Od 2008. godine predsjednik je Festivala tolerancije – JFF Zagreb, čije je ovogodišnje izdanje u tijeku te već gotovo dva desetljeća drži predavanja i javno govori o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora kako bi iz tog tragičnog razdoblja svjetske povijesti naučili što znači mir i tolerancija.

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivnici ovu srijedu, 10. travnja 2019. godine, boravio je veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov. Uz prijem u koprivničkoj Gradskoj upravi, veleposlanik Azimov susreo se i s predstavnicima gospodarskog i političkog života podravskog kraja. Današnjim susretom stvoren je dobar temelj za nastavak daljnje gospodarske i kulturne suradnje, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, jer brojni gospodarski subjekti ovog kraja ostvaruju značajne izvozne brojke upravo na ruskom tržištu. Tu pojedinačnu suradnju gospodarske infrastrukture potrebno je unaprijediti i poboljšati, naglašava zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te ju na neki način i formalizirati. Perspektive za proširenje suradnje ima, kaže veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov te podsjeća na dugogodišnju suradnju Hrvata i Rusa, kao dugogodišnju pozitivnu suradnju ove regije i Ruske Federacije. Veleposlaniku Ruske Federacije Azimovu prilikom posjete Koprivnice predstavljeni su i društveni projekti Grada i Koprivničko-križevačke županije.

CESTICA – Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole Lovrečan, u općini Cestica, u koju je uloženo 1.068.000  kuna, održava se u srijedu, 10. travnja 2019. godine. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 614.470 kuna, a Varaždinska županija projekt sufinancira s 454.166 kuna ili 43,4 posto. Zahvaljujući završenim radovima na energetskoj obnovi zgrade, doprinijet će se smanjenju potrošnje energije za grijanje za 60,18 posto. Završnoj konferenciji projekta energetske obnove prisustvovati će i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

KOPRIVNICA – Održana je sedma sjednica Odbora za branitelje Domovinskog rata Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Siniša Pavlović, a nazočili su joj zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Zamjenik Sobota zahvalio je članovima Odbora na svemu što čine za braniteljsku populaciju. Na sjednici se razmatrao natječaj za sufinanciranje braniteljskih udruga za 2019., kao i obilježavanje obljetnica i značajnih događanja iz Domovinskog rata, te status prijedloga Koprivničko-križevačke županije za odlikovanja postrojbi i pojedinaca.

ZAGREB – Tri projekta koje će sufinancirati, kako bi pomogli savjetima mladih općina i gradova te udruga na području Zagrebačke županije, u stvaranju i provođenju njihovih projekata podržao je županijski Savjet mladih. Riječ je o projektu Savjeta mladih Općine Gradec koji se odnosi na filmsko, medijsko i informatičko opismenjavanje djece u tamošnjoj Osnovnoj školi, zatim projekt Bistranske udruge mladih „Wings for Life World Run“ te projekt Hrvačkog kluba Velika Gorica kroz koji će se nabaviti sportska oprema. Savjet će svoje pozitivne zaključke uputiti Županu na prihvaćanje. Uz to, izabrani su i članovi Savjeta, Nikola Vrabec i Krešimir Štavlić, koji će sudjelovati na Kongresu savjeta mladih Republike Hrvatske koji će biti održan od 26. do 28. travnja u Požegi.

MARIJA BISTRICA – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 10. travnja započinje korizmenu turneju pod nazivom Gospin plač. Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt, a uz zagrebački koncert, koji će se tradicionalno održati u sklopu manifestacije Pasionska baština, Ansambl LADO nastupit će i u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Slavonskom Brodu i Garčinu. Ansamblom će dirigirati maestro Bojan Pogrmilović, a prvi koncert korizmene turneje bit će održan u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, ove srijede 10. travnja 2019. s početkom u 19,30 sati.

ČAKOVEC – I ove će se godine, kao dio manifestacije kojom će se obilježiti Dan Grada Čakovca, održati Festival cvijeća, jagoda i tradicije i to od 24. do 26. svibnja 2019. godine koji je osmišljen kao izložba cvijeća te drugog ukrasnog bilja, ali i kao predstavljanje raznih umjetničkih djela koja uključuju cvijeće. Osim cvjetnih boja, centar grada ispunit će i opojni mirisi jagoda iz svih krajeva Hrvatske, a s ciljem podizanja razine i prezentacije kulinarskih proizvoda i razvoja eno-gastro destinacije. Tijekom svih čakovečkih manifestacija već tradicionalno se njeguju običaji i kultura međimurskog kraja koji ni ove godine neće izostati zahvaljujući vrijednim rukama domaćih izlagača.

loading