Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Enciklopedija Hrvatskoga zagorja, u nakladi Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, na poticaj i uz potporu Krapinsko-zagorske županije, koja je nedavno promovirana u Tuheljskim Toplicama, predstavljena je i u Zagrebu. Prva enciklopedija u povijesti o Hrvatskom zagorju, obuhvatila je 1947 natuknica na približno 1000 stranica, što odgovara obujmu nekoliko opsežnih monografskih izdanja, i to različite tematike. Raspon obrađenih pojmova tematski se kreće od geologije i arheologije, obuhvaća prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu te seže sve do sporta i zabave.

ZAGREB – Gradilište novih stambenih zgrada u Podbrežju namijenjene prvenstveno znanstvenim novacima danas je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, predsjednicom Uprave ZG Holdinga Anom Stojić Deban. Od ukupno 1.800 stanova, koliko ih se planira kroz dvije faze izgraditi u Podbrežju, 208 stanova, koji će biti izgrađeni u I. fazi, namijenjeno je za potrebe Zagrebačkog sveučilišta. Sporazum o suradnji potpisali su Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu s ciljem ostvarivanja stambene sigurnosti mladih znanstvenika, asistenata, poslijedoktoranada, docenata i njihovih obitelji, kako bi se omogućio ostanak mladih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – Na danas održanom okruglom stolu pod nazivom “EU potpore za poduzetnike Međimurske županije- iskustva i prilike“ u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, međimurski su poduzetnici mogli čuti više informacija o EU natječajima koji su otvoreni ili koji su u najavi, a na koje bi se mogli prijaviti kako bi unaprijedili svoje poslovanje. O svojim iskustvima u tom području govorili su i poduzetnici koji su uspješno aplicirali i proveli svoje projekte, a o brojnosti takvih uspješnih projekata, govorio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji nije propustio istaknuti da je upravo Međimurska županija povukla najviše sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika. Prilike za to bit će i u narednom razdoblju, kazala je u ime organizatora direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja Sandra Polanec Marinović i dodala da će uskoro biti poznati rezultati natječaja za e-Impuls, a očekuje se i uskoro raspisivanje P-6 EU natječaja, putem kojeg će poduzetnici moći dobiti sredstva za novu opremu i uređenje poslovnih hala. Dodajmo na kraju da je ovaj susret u međimurskom TIC-u održan u okviru “Dana otvorenih vrata EU projekata”.

ZAGREB – 250 potvrda novim autotaksi prijevoznicima koji su pravo za obavljanje autotaksi prijevoza u gradu Zagrebu ostvarili preko Javnog natječaja objavljenog 17. ožujka danas je u Muzeju suvremene umjetnosti uručio  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače, dozvola se izdaje na vrijeme do pet godina, a jednom autotaksi prijevozniku može se izdati najviše pedeset dozvola.

ZAGREB – Drugi regionalni sajam kontinentalnog turizma „Wellcone“, u organizaciji news portala i prvih zagorskih digitalnih novina Zagorje Internationala, održava se danas, 10. svibnja 2017. godine, na Zagrebačkom velesajmu. Sajam „Wellcone“ je izložbenog karaktera, a okuplja predstavnike turističkih zajednica, turističkih i putnih agencija, muzeja, toplica, hotela, restorana te ostalih turističkih objekata s područja kontinentalne Hrvatske. Za vrijeme trajanja Sajma održat će se konferencija  na kojoj će biti prikazane mogućnosti razvoja turizma kontinentalne Hrvatske te dvije panel diskusije.

KRIŽEVCI – Na jutrošnjoj sjednici Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga članovima je predstavljeno izvješće o stanju sigurnosti na području Grada tijekom 2016. godine. Istaknuto je kako su Grad Križevci u godini za nama bili siguran grad te nije bilo većih problema. Stanjem sigurnosti u Križevcima je zadovoljavajuće, ističe načelnik Policijske postaje Križevci Dražen Pečarić: smanjen je broj kaznenih djela, prometnih nesreća te broja poginulih osoba. Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg zamolio je načelnika križevačke Policije da u suradnji s komunalnim redarima posveti posebnu pažnju na Dječji vrtić Križevci i ulazak u dvorište vrtića tijekom noćnih sati jer se uništava ograda i drugi inventar, kao i na prostor Gradskog stadiona i sportske sprave za vježbanje, te parkiranje na Strossmayerovom trgu gdje je pješačka zona te na uređeno dječje igralište u Tomislavovoj ulici.

ČAKOVEC – Nakon 22 dana tijekom kojih je diljem Međimurja održano više od stotinu gospodarskih, kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija, sinoć je u Čakovcu, uz Zidine Staroga grada, svjetlosnim performansom te uz glazbu i međimurske vinare završila manifestacija „Dani Međimurske županije“. Tijekom njezina trajanja, žitelji Međimurja, ali i turisti uživali su u brojnim događanjima, koja je za njih u suradnji s gradovima, općinama, udrugama i turističkim zajednicama organizirala Međimurska županija, a zadovoljstvo time ističe župan Matija Posavec. Podsjetimo, u organizaciji Dana Međimurske županije i ove je godine sudjelovao Radio Kaj, koji je u čakovečkom vrtiću Cipelica, zajedno s Etnografskim muzejom iz Zagreba, organizirao podjelu drvenih tradicijskih igračaka u okviru projekta „Dajmo djeci korijene i krila“.

IVANEC – Ugovor o poslovnoj suradnji distributera vode Ivkom–Vode d.o.o. Ivanec i Varkom d.d. Varaždin, kojim se osigurava opskrba ivanečkom vodom iz izvora Šumi na Ivančici za ivanečka naselja Jerovec, Ribić Breg i Horvatsko, grad Lepoglavu, općinu Klenovnik te za dijelove općina Maruševec i Donja Voća, potpisan je danas u Ivancu. Potpisali su ga direktori Ivkom vode i Varkoma Mladen Stanko i Vlado Vlašić, a potpisivanju su prisustvovali župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić

VARAŽDIN – Predavanje na temu „Suradnja EU s lokalnom samoupravom“, povodom obilježavanja Dana Europe, održao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar učenicima Elektrostrojarske škole Varaždin. Elektrostrojarska škola Varaždin jedna je od 14 škola u Hrvatskoj izabranih u program-projekt „Škola ambasador Europskog parlamenta“, kojem je cilj podizanje razine osviještenosti među mladima o Europi. U prisustvu ravnatelja Elektrostrojarske škole Varaždin Igora Kosa župan Predrag Štromar upoznao je učenike s osobitostima Europske unije, njenim institucijama kao što su Europski parlament, Europska komisija, Europsko vijeće i drugi, ali i Odbor regija u kojem je župan Štromar član.

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na uređenju pješačke staze u dijelu koprivničke Ulice Željka Selingera u duljini od 70 metara, između Ulica Mije Šimeka i Zvonimira Goloba. Radovi obuhvaćaju uređenje pješačke staze širine dva metra te uređenje zelenih površina. Vrijednost radova je 80 tisuća kuna, a bit će gotovi do kraja svibnja.

BEDEKOVČINA – Za 50. Sajam i izložbu zagorskih vina koji će se održati na Bedekovčanskim jezerima 19. i 20. svibnja, prikupljeno je 138 uzoraka vina. Ovakav odaziv vinara pokazuje kako se vinogradarstvo i vinarstvo u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija na zadovoljstvo vinara, ali i ljubitelja vina, a Zagorje se uspješno pozicioniralo ne samo na hrvatsku, već na svjetsku vinsku kartu, ističu organizatori. Na jubilarnom Sajmu i izložbi zagorskih vina sve posjetitelje, osim mogućnosti degustacije čak 138 vrsta odličnih zagorskih vina, očekuje i bogata gastronomska ponuda, kao i popratni kulturno-zabavni program.

ZAGREB – Najveća studentska sportsko – zabavna manifestacija u Zagrebu, Kampusijada, bit će održana 11. svibnja s početkom na kampusu Borongaj u organizaciji Hrvatskih studija, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Prometnog fakulteta. Na ovogodišnjoj, osmoj Kampusijadi studenti mogu birati između čak 21 discipline u kojoj će se natjecati. Cilj ovoga projekta je zainteresirati zagrebačke studente za rekreaciju, sport i druženje na otvorenom.

VELIKA GORICA/ZAPREŠIĆ – Studenti koji studiranju izvanredno  na nekom od visokih učilišta u gradu Zagrebu te gradovima Velika Gorica i Zaprešić, od danas mogu  koristiti prijevoznu uslugu uz dodatnu pogodnost, odnosno ZET-ov pokaz. Naime, do sada su to  pravo imali isključivo redovni studenti. Riječ je o pokazu koji nezaposleni izvanredni studenti mogu imati prema važećem Cjeniku za studente. Kako bi se regulirao korisnički status, prilikom prve kupnje pretplatnih kupona potrebno je doći na bilo koje prodajno mjesto ZET-a.

KOPRIVNICA – Dolaskom ljepših vremenskih uvjeta, intenzivirani su poljodjelski radovi, a time na cestama sudjeluje i sve veći broj traktora. U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj već neko vrijeme provode razne preventivne akcije kako bi vozače i putnike na traktorima upozorili na pravilno sudjelovanje u prometu, ističe voditeljica odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc. U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj ističu kako je među ostalim za nanošenje blata ili zemlje na kolnik po završetku radova propisana novčana kazna u iznosu od tisuću kuna.

loading