Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kamen temeljac za novu školsku sportsku dvoranu na južnoj strani Osnovne škole Tin Ujević ovog četvrtka, 10. svibnja 2018. položili su najmlađi i najstariji učenik sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nova dvorana bit će povezana sa školom staklenim hodnikom, a postojeća bit će preuređena u učionice kako bi se mogla provoditi jedno smjenska nastava, istaknula je  ravnateljica škole Vesna Mihelić. Radovi, vrijednosti  12.641.637 kuna  trajat će 10 mjeseci. Ovo je jedna od 8 osnovnih škola na području Gradske četvrti Trnje, koja broji 337 učenika i jedna je od malobrojnih u kojima se uči latinski jezik tako da broj učenika raste. Dvorana će biti od velike koristi kako za učenike tako i za građane Trnja koje ima 42 tisuće stanovnika, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

ZAGREB – Grad Zagreb 11. godinu za redom dodijelio je stipendije učenicima i studentima s invaliditetom. Ove školske odnosno akademske godine pravo na stipendiju ostvarilo je 13 učenika i 10 studenata za što je iz gradskog proračuna osigurano 2,5 milijuna kuna. Kako ističe dobitnica studentske stipendije, Katarina Strunjak, financijska pomoć grada je od iznimnog značaja kako za nju tako i za sve učenike i studente. „Stipendija koju smo dobili divan je vjetar u leđa jer znamo da još netko cijeni naš trud i pomaže nam u napretku“, naglasila je Strunjak. Stipendije učenicima i studentima s invaliditetom uručio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić koji je stipendistima poručio da Zagreb bez njih ne bi bio ovo što je. „Želim vam da se integrirate u svijet rada i života ovog grada i Hrvatske“, kazao je Bandić. Inače, od 2007. godine dodijeljeno je 397 stipendija za što je izdvojeno gotovo 10 milijuna kuna.

ČAKOVEC – U Maloj vijećnici Međimurske županije danas je održana svečanost potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju rada braniteljskih udruga u iznosu od 142.400,00 kuna. Sporazume s predstavnicima deset udruga branitelja, a s ciljem podupiranja njihova djelovanja u društvenom životu žitelja Međimurja, potpisao je međimurski župan Matija Posavec. „Ovo je samo jedan od načina suradnje gdje Međimurska županija, sukladno iznosima u Proračun brine o svojim braniteljima, a ujedno imamo i niz drugih programa koje tijekom godine realiziramo. Neke od njih su stipendiranje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja za što se izdvaja iz Proračuna oko 200.000,00 kuna, ujedno ove godine će biti rekonstrukcija Spomenika hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu za koju smo osigurali sredstva, ali i niz drugih manifestacija koje se provode tijekom godine, a koje podržavamo“, kazao je Posavec. Kažimo i to da će Međimurska županija u ovoj godini u suradnji s Gradom Ilokom sufinancirati postavljanje spomenika prvom poginulom branitelju Predragu Jurčecu, međimurskom branitelju Domovinskog rata.

BRAČAK – Vaš posao je plemenit i bez njega ne bi bilo ni naše bolnice – riječi su to ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomira Vančine kojima je pozdravio sve okupljene medicinske sestre povodom obilježavanja Međunarodnog Dana primalja i medicinskih sestara koje je održano danas, 10. svibnja 2018. godine na Bračku. Više od 50 % zaposlenih u zdravstvu medicinske su sestre i tehničari, a na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije dovoljan ih je broj pa problemi u tom segmentu ne postoje. Također, županija ima i dvije srednje medicinske škole – u Pregradi i Bedekovčini koje postižu dobre rezultate, rečeno je danas na obilježavanju. Uz ravnatelja Tihomira Vančinu, prisutne su pozdravile i glavna sestra Božena Štokan te zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. – Osobe koje se bave ovim poslom imaju u sebi puno ljubavi jer često je lijepa riječ važna karika u oporavku bolesnika – rekla je Jasna Petek. Inače, primaljstvo je najstarije žensko zanimanje na svijetu koje služi ženama, a u Hrvatskoj prva se primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku.

KOPRIVNICA – Novi suvenir autora Ivana Puhala „Srce Podravine“ predstavljen je danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Podršku ovom prije svega humanitarnom projektu pružaju Koprivničko-križevačka županija i županijska Turistička zajednica. Radi se o stalku za salvete na kojem su prikazane najznačajnije manifestacije koprivničke Podravine, a autor suvenira Ivan Puhalo ističe kako je ideja bila objediniti sve te manifestacije na jednom mjestu i dodaje kako su na suveniru fotografije iz Koprivnice i Đurđevca. Prilikom današnjeg predstavljanja, potpisan je sporazum s predstavnicima Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ iz Đurđevca te Športskog streljačkog kluba Podravka Koprivnica o dodjeli novčanih sredstava od prodaje ovog suvenira.

ZAGREB – S ciljem senzibiliziranja javnost za potrebe djeteta i skretanja pozornost javnosti na važnost stručnog rada s djecom predškolskog uzrasta koja su budućnost ovog društva Grad Zagreb po 22. put obilježava “Dane dječjih vrtića”. U sklopu manifestacije danas, 10. svibnja 2018. godine  održan je tradicionalni susret gradonačelnika s djecom iz gradskih vrtića u prestižnoj gornjogradskoj palači Dverce. Tema ovogodišnjeg prijema je odgoj i obrazovanje za održivi razvoj. – Mlade treba osvješćivati o ekologiji od malih nogu – rekao je gradonačelnik, Milan Bandić. Manifestacija 22. „Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“ završit će zajedničkom aktivnošću svih dječjih vrtića, djece, roditelja i svih djelatnika na Bundeku u nedjelju 13. svibnja od 10.00 do 13.00 sati.

ZAGREB – Tehnološki park Zagreb ima najbolji coworking prostor u Zagrebu. U konkurenciji šest zagrebačkih coworking prostora, prema ocjeni najveće svjetske coworking platforme, Tehnološki park je osvojio nagradu Members’ Choice Award 2018. Natjecanje se temelji na glasovima i recenzijama korisnika i građana. Inače, Coworker je globalna platforma koja svojim korisnicima omogućava jednostavno pronalaženje coworking prostora, a njezin sadržaj trenutno stvaraju i čine zajednice iz 125 zemalja.

ZAGREB – Prema broju izgrađenih zgrada u 2016. godini  „zeleni zagrebački prsten“ itekako je poželjno mjesto za život. Prema podacima DZS-a  Zagrebačka županija sa 8,4% izgrađenih zgrada na 3. je mjestu u Hrvatskoj. U Županiji predvode gradovi Dugo Selo, Samobor i Velika Gorica, dok je od općina na prvom mjestu Rugvica, a potom slijede Brckovljani i Bistra. Očekuje se da će se ovaj uzlazni trend stanogradnje  nastaviti, budući da je 2016.  izdan velik broj građevinskih dozvola – 356, od čega se 241 dozvola odnosi na gradnju stambenih zgrada. Najviše građevinskih dozvola izdano je na području Velike Gorice, Samobora i Svetog Ivana Zeline, dok od općina prednjače Bistra, Gradec i Brckovljani.

KRAPINA – Povodom obilježavanja stote obljetnice boravka nobelovca Ive Andrića u Krapini gdje je za tisak pripremio svoju knjigu „Ex Ponto“ , Gradska knjižnica Krapina i Hrvatsko-zagorsko književno društvo organiziraju književnu večeru, danas, 10. svibnja 2018. godine u Krapini. Događanje počinje u 18,00 sati, a u glazbenom djelu gostuju učenice 2. razreda Srednje glazbene škole u Pregradi, Veronika Barlović na flauti i Gabriela Nežmahen na gitari.

VARAŽDIN – Na natječaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad  namijenjen Potpori razvoja malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja LAG-a, prijavljena su čak 43 projekta. Za provedbu mjere 6.3. LAG Sjeverozapad je namijenio 2 milijuna  i 560 tisuća kuna, a tim će se sredstvima financirati projekti 23 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Visina potpore po projektu iznosi 15 tisuća eura bespovratnih financijskih sredstava. Upravni odbor LAG-a uskoro će donijeti odluku o odabiru 23 projekta kojima će biti dodijeljena bespovratna sredstva za financiranje njihovih projekata. Inače, područje LAG-a Sjeverozapad uz gradove Varaždin, Ivanec i Lepoglavu  obuhvaća i 11 općina sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Grad Čakovec je u travnju prošle godine, temeljem projekta prijavljenog Ministarstvu turizma, dobio 102.900 kuna bespovratnih sredstava za uređenje tri SMART biciklistička odmorišta na svom području. Odmorišta su ovih dana postavljena kod Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu, zelenoj površini u Preloškoj ulici te na površini za sport i rekreaciju u Kuršancu. Ukupna vrijednost investicije je 188.000 kuna. Odmorišta imaju ugrađene solarne sustave s akumulatorima, tako da proizvode dovoljno energije za LED rasvjetu odmorišta u večernjim i noćnim satima, a uz to odmorište je i stanica za manje popravke kvarova na biciklima.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije na kojem su predstavljene informacije o provedbi Programa rada Savjeta. Predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar osvrnuo se na neke od glavnih točaka Programa, poput sufinanciranja smještaja osobama starije životne dobi te je najavio održavanje edukativnih tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji koje će se održavati u sva tri grada Koprivničko-križevačke županije. Prva će se održati u utorak, 15. svibnja u Koprivnici, potom u četvrtak, 17. svibnja u Đurđevcu, a u Križevcima dan kasnije, u petak, 18. svibnja. Na tribinama će se govoriti o pravnoj, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti umirovljenika i osoba starije životne dobi.

loading