Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan je Ugovor o  rekonstrukciji državne ceste D1 uz Industrijsku cestu u Zaboku koji predviđa radove na prometnoj infrastrukturi u iznosu od gotovo 27 milijuna kuna. Ugovor su potpisali predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić i izvođač radova, uz nazočnost ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića i saborskog zastupnika Žarka Tušeka. Radovi obuhvaćaju obnovu državne ceste D1 u duljini od nešto više od tri kilometra kao i usklađenje postojećih te izgradnju novih priključaka, odnosno raskrižja na državnoj cesti. Prema najavama, zahvati na prometnoj infrastrukturi trebali bi okončati za 18 mjeseci. „Započeli smo ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu na području cijele Hrvatske u iznosu od 20 milijardi kuna, od čega je oko milijardu kuna ulažemo u Krapinsko-zagorsku županiju“, kazao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Povodom obilježavanja Dana općine Veliko Trgovišće, ovog petka, 10. svibnja 2019. godine u Spomen školi dr. Franje Tuđmana održan je 12. Stručno znanstveni skup „Dani dr. Franje Truđmana-Hrvati kroz stoljeća“ , na kojem su ugledni stručnjaci održali predavanja o životu i djelu prvog hrvatskog predsjednika, ali i o događanjima na koje je utjecao. Skupu su se odazvali i saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade Vladimir Šeks, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stjepan Adanić, sin pokojnog predsjednika Tuđmana, znanstvenik i političar Miroslav Tuđman, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički i brojni drugi. – Trebamo isticati da je Dr. Franjo Tuđman rođen u Zagorju, zagorska rodna gruda je dala prvog predsjednika moderne Hrvatske države i time se uvijek trebamo ponositi – istaknuo je Žaro Tušek. Inače, ovaj skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

ZABOK – Lorena Martinić i Zvjezdana Balija iz zabočkog Društva Naša djeca volonterke su godine, u kategorijama do 30 i više od 30 godina, a akcija tog društva „Grad koji raste“ proglašena je volonterskom akcijom godine. Tako je na ovogodišnjem natječaju Krapinsko-zagorske županije i Volonterskog centra VolontirAJMO Društvo Naša djeca Zabok apsolutni pobjednik, što ne čudi, jer se tu niz godina od najranije dobi djecu uči volontirati, rekla je u petak, 10. svibnja 2019. godine na dodjeli nagrada u Zaboku tajnica društva Jasenka Borovčak. Najvolonterima su nagrade uručili i čestitali voditeljica centra VolotirAJMO Nikolina Bertol, zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica župana Jasna Petek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo, da  je riječ o nadasve samozatajnim, skromnim ljudima koji svoje slobodno vrijeme daju za zajednicu i zbog njjih je Zagorje tako bajkovito.

ZAGREB – Manifestaciju Dani otvorenih vrata Policijske akademije ovog petka, 10. svibnja na Cvjetnom trgu organizira Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Policijskom akademijom i uz potporu Vijeća za prevenciju Grada Zagreba. Cilj manifestacije je promoviranje zanimanja policajac, kako bi se motiviralo potencijalne kandidate za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2019./2020. Manifestaciju je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a kako je istaknuo ravnatelj Policijske akademije Dubravko Jagušt zahtjevi za upis zaprimaju se do 31. srpnja te se planira baš kao i lani primiti 750 polaznika.

BAD RADKESBURG – Konferenciju o zdravstvenom turizmu u Bad Radkesburgu u Austriji, na kojoj prisustvuje 200-tinjak stručnjaka iz područja zdravstva, zdravstvenog turizma i ostalih srodnih područja iz Europske unije i svijeta, koja se održava  pod pokroviteljstvom Saveza Alpe – Jadran, otvorio je Varaždinski župan Radimir Čačić koji trenutačno predsjedava Savezom. Tema konferencije je aktivno i zdravo starenje budući da zbog demografskog razvoja usluge namijenjene starijim osobama postaju sve važnije. Delegacija Varaždinske županije predstavila je svoje potencijale za razvoj zdravstvenog turizma, a iskoristila je priliku i da potraži partnere te investitore za ulaganje u postojeće kapacitete i izgradnju novih, s fokusom na Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama koja je jedno od najstarijih termalnih lječilišta u Europi i najveće u Hrvatskoj. Tamo uskoro počinje izgradnja nove bolnice, Spinalnog centra koji je vrijedan više od 100 milijuna kuna, a funkcionirat će kao nacionalni centar za rehabilitaciju pacijenata s ozljedom kralježničke moždine.

ZAGREB – Tradicionalna manifestacija predstavljanja srednjih škola – Dojdi osmaš, Zagreb te zove održava se ovog petka, 10. svibnja u Parku Zrinjevac. Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, a u organizaciji Grada Zagreba, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Ugostiteljsko-turističkog učilišta, ova manifestacija budućim srednjoškolcima pruža priliku da se na jednom mjestu upoznaju s programima brojnih srednjih škola.  Ove godine ovdje se predstavlja 81 srednjoškolska obrazovna ustanova i njihovi učenici. Cilj je pomoći učenicima koji završavaju osnovnu školu da lakše izaberu buduće zanimanje odnosno obrazovanje, a izbor je zaista velik, rekla je u ime organizatora Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Goranka Lazić.

ZAGREB – Novi online servis pristupacni.zagreb.hr, koji je predstavljen u petak,10. svibnja 2019. godine na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave, namijenjen je osobama s invaliditetom koje će putem mobilne aplikacije imati prikaz informacija o pristupačnosti raznim objektima iz javnog, privatnog i civilnog sektora, uz integraciju sa servisom za navigaciju Google karte. Servis se razvio na Hackathonu kojeg su 5. i 6. travnja organizirali Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom. Hackathon pilot servis Pristupačan Zagreb jedan je od prvih takvih servisa ove vrste u Europi, te je ogledni primjer projekta koji zajednica razvija za zajednicu, istaknula je na današnjoj press konferenciji pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovom prilikom zahvalio je svima koji su donirali i radili na ovom projektu koji je već predviđen za EU financiranje te su već prijavljene 2 projektne aplikacije.

TUHELJSKE TOPLICE – Na kongresu zdravstvenoga turizma ESPA, koji se održava u Termama Tuhelj, sinoć su dodijeljene nagrade „ESPA Innovation Awards“, za inovativnost pružatelja medicinskoga wellnessa i spa hotela. U kategoriji Spa hotel specijalnu nagradu dobile su Terme Tuhelj, dok je u kategoriji Spa koncept specijalna nagrada otišla u ruke Toplica Sv. Martin. U kategoriji Health spa program specijalnu nagradu dobila je Energy Clinic iz Dubrovnika. Tim povodom je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo, da je odabir Hrvatske kao domaćina ovoga skupa još jedno priznanje za sve napore koji se ulažu kako bi se  podignula kvaliteta i konkurentnost zdravstvenoga turizma.

ČAKOVEC – U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata” svoja vrata otvorila je u petak, 10. svibnja 2019. godine i međimurska Palača turizma. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85 posto. U Palači turizma je održano i predavanje za mlade pod nazivom Upoznaj EU Međimurje na kojem su na zabavan način prezentirani neki od važnijih projekata financirani sredstvima Europske unije u Međimurju.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 6,8 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva. Prijaviti se mogu trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva koji prijavljuju projekte koji se provode tijekom ove godine na području Zagrebačke županije. Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000  do 100.000 kuna. Natječaj je otvoren do 3. lipnja. Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije.

DESINIĆ – Ugovore o dodjeli potpora sa 12 predstavnika braniteljskih udruga potpisao je ovog petka, 10. svibnja 2019. godine u Desiniću župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Potpore vrijedne ukupno 250 tisuća kuna udruge su ostvarile kroz županijski poziv za programe očuvanja digniteta i promicanje istine o Domovinskim ratu te podizanja kvalitete života hrvatskih branitelja. Maksimalni iznos potpora je 30, dok je najmanji 10 tisuća kuna. Inače, županija godišnje izdvaja oko 600 tisuća kuna za potrebe braniteljskih udruga, uz ove potpore, 150 tisuća izdvaja za izgradnju Spomen hiže Rudolfa Perišina, 100 tisuća za obilježavanje datuma vezanih za vojno redarstvene akcije i  50 tisuća kuna za socijalne programe, istaknuo je župan Željko Kolar. – Široka je lepeza potpore županije prema našim braniteljskim udrugama. Mi smo tu da im pomognemo. – istaknuo je župan Kolar dodajući da je suradnja između tih udruga i županije na visokoj razini.

ČAKOVEC – Prijem za dvadeset studenata Međimurske županije, dobitnika Rektorove nagrade održao je u petak, 10. svibnja, u zgradi Scheier, župan Matija Posavec sa suradnicima. Uz dvadeset dobitnika rektorove nagrade, Međimurje ima i 28 državnih prvaka u proteklih osam mjeseci, prvake u svijetu i Europi naglasio je, čestitajući izvrsnim studentina, župan Matija Posavec. Inače, Rektorova nagrada se dodjeljuje za najbolje studentske radove znanstvenog ili stručnog odnosno umjetničkog ostvarenja radi poticanja znanstvenoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada te radi promicanja studentskog stvaralaštva.

KOPRIVNICA – Održan je radni sastanak predstavnika Hrvatskih cesta Davora Bobičanca i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića. Na sastanku u koprivničkoj Gradskoj upravi razgovaralo se o planovima Hrvatskih cesta vezanim za radove na državnim cestama na području Koprivnice. Istaknuto je kako Hrvatske ceste iduće godine planiraju radove na uređenju kružnog toka na državnoj cesti 41, u koprivničkoj Ulici Braće Radić, na raskrižju s Ulicom Stari Brežanec i Ivana Sabolića, te radove na sanaciji nadvožnjaka na državnoj cesti 2, kod Križevačke ceste. Razgovaralo se i o rješavanju drugih problematičnih točaka na državnim cestama na području Koprivnice koje bi se u suradnji Grada i Hrvatskih cesta rješavale u narednom razdoblju.

IVANEC – U sklopu EU projekta o održivom gospodarenju otpadom koji provodi Grad Ivanec s partnerima, poučne predstave o pravilnom odlaganju otpada i odgovornom odnosu prema okolišu održane su za učenike škola u Salinovcu, Kuljevčici i Margečanu. Predstavu „Neuredna Zlatokosa“ i ovoga su puta sjajno izveli veliki i mali članovi Glumačke družine Komedijaši. Svi troškovi pokriveni su iz projekta koji je Gradu Ivancu odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša. Projekt je vrijedan 335.500 kuna, a 85% sredstava osigurano je iz Europskog kohezijskog fonda.

 

loading