Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.06.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zoološki vrt grada Zagreba u subotu 10. lipnja proslavio je rođendan. Prije 92 godine na inicijativu dr. Ive Malina sa samo 3 listice i 2 sove na istočnoj strani parka Maksimir osnovan je vrt u kojem danas živi 360 vrsta životinja odnosno 7700 stanovnika. Među njima su i lavići Tuma i Uzuri koji su  uz mesnu tortu proslavili prvi rođendan. A dok su lavovi uživali u poslastici, ravnatelj Zoološkog vrta,  Damir Skok podsjetio je kako se tijekom prošle godine intenzivno radilo na modernizaciji i uređenju vrta što se u konačnici odrazilo i na brojke. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno je 65 posto više posjeta. Kako bi se nastavilo s pozitivnim trendovima u planu je i nabava žirafe – koje u zagrebačkom zoo vrtu nije bilo od 1957. godine. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako će u jesenskom rebalansu proračuna za tu namjenu biti osigurano 20 milijuna kuna. Tako bi žirafe u Zoo vrt mogle doći do kraja sljedeće godine. Dodajmo da je proslava dvostrukog rođendana u Zoo vrtu Zagreba imala i humanitarnu notu. U sklopu akcije „Afrika – Možemo zajedno“ prikupljala su se sredstva za liječenje afričke djece od malarije.

KRAJ DONJI – Sportski susreti dobrovoljnih darivatelja krvi Zagrebačke županije održani su u subotu 10. lipnja u Kraju Donjem nedaleko od Zaprešića. Ovo je 15. godina kako su žene i muškarci svih generacija, a koje povezuje nesebična ljubav prema bližnjima snage odmjerili u nogometu, šahu, potezanje užeta i beli. Ravnateljica društva Crveni križ Zagrebačke županije, Andrea-Silvija Hotujac istaknula je kako je iz godine u godinu sve više darivatelja krvi, a samo prošle godine na području županije prikupljeno je 11209 doza krvi. Na sportskim susretima okupilo se 200-tinjak dobrovoljnih darivatelja krvi među kojima je bio i zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić koji je i sam dao krv više od 120 puta. Inače, Zagrebačka županija svake godine za rad Crvenog križa iz proračuna izdvoji oko milijun kuna.

KRIŽEVCI – Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga u nedjelju, 11. lipnja 2017. godine u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 16,00 sati, održat će se 18. Županijska smotra pjevačkih zborova i 14. Županijska smotra malih vokalnih sastava Koprivničko-križevačke županije. Predstavit će se 11 pjevačkih zborova i malih pjevačkih sastava iz Koprivnice, Križevaca, Cirkvene, Novigrada Podravskog, Glogovca, Novog Virja, Molvi, Koprivničkih Bregi i Virja.

ZAGREB – Jubilarno, 10. izdanje kros utrke Volim trčanje bit će održano ove nedjelje, 11.lipnja 2017. godine na Savskom nasipu. Na utrci će sudjelovati više od 1.200 odraslih i 700 djece, a start je u 9,00 sati kod Boćarskog doma. Osim utrka na 2, 5, 11 i 15 kilometara, te utrke za djecu na 50, 200, 500 i 800 metara, osiguran je zanimljiv i edukativan program za sve gledatelje. Ovogodišnja utrka bit će održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović kao i Grada Zagreba te Središnjeg državnog ureda za šport.

ZAGREB – Kazališna predstava Stilske vježbe, koja se izvodi već 49. godina i to s istom glumačkom postavom, bit će održana u Maloj sceni ove nedjelje, 11. lipnja 2017. godine u 20,00 sati. Rezervacije ulaznica moguće su telefonskim putem.

VARAŽDIN – Dani performansa, međunarodni festival u organizaciji Galerijskog centra Varaždin na nekoliko lokacija u Varaždinu održava se do 11.lipnja. Ove godine festival je udružio snage sa Sindikatom biciklista u realizaciji njihovog projekta “Sjajim u mraku”. Isto tako festival tematizira bivšu vojarnu u Optujskog ulici, te se na taj način i nadovezuje na projekt EU pod nazivom MAPS u kojem sudjeluje Grad Varaždin. Upravo u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici od prijepodnevnih do kasnih noćnih sati odvijaju se umjetnički, ali i zabavni dio Dana performansa.

ZAGREB – Radionice na kojima se zainteresirani mogu upoznati s tradicionalnom vještinom gradnje suhozida održat će se ovog vikenda, 10. i 11. lipnja 2017. godine u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 10,00 do 13,00 sati.. Radi se o rasprostranjenom umijeću gradnje slaganjem kamena na kamen čime su brojne zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja te uzgoja biljaka i životinja. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a preporuča se donijeti zaštitne rukavice.

ZABOK – Krapinsko-zagorska županija je u ovoj je školskoj godini kroz projekt Baltazar 3 osigurala 53 pomoćnika u nastavi u 28 osnovnih i 5 srednjih škola, za 60 učenika s teškoćama. Ove subote, 10. lipnja 2017. godine, bit će održana svečanost povodom završetka projekta Baltazar 3, u Osnovnoj školi K. Š. Gjalski u Zaboku s početkom u 10,00 sati. Na svečanosti će biti predstavljeni rezultati provedbe projekta te će na njoj nastupati učenici iz više partnerskih škola uključujući i one koji su upravo kroz projekt ostvarili pravo na podršku pomoćnika u nastavi. Na završnom događanju će također biti premijerno prikazan i kratki film posvećen tematici projekta Baltazar 3, a koji su tijekom ove školske godine snimali učenici Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Zabok.

KRIŽEVCI – Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga u nedjelju, 11. lipnja 2017. godine u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 16,00 sati, održat će se 18. Županijska smotra pjevačkih zborova i 14. Županijska smotra malih vokalnih sastava Koprivničko-križevačke županije. Predstavit će se 11 pjevačkih zborova i malih pjevačkih sastava iz Koprivnice, Križevaca, Cirkvene, Novigrada Podravskog, Glogovca, Novog Virja, Molvi, Koprivničkih Bregi i Virja.

NEDELIŠĆE – Međunarodni sajam poduzetništva MESAP 2017 traje do  11. lipnja na vanjskim prostorima i sajamskoj dvorani u Nedelišću Za sudjelovanje na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji prijavilo se preko 200 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a bit će tu i zastupnici brojnih austrijskih i njemačkih tvrtki. Bogati su i popratni sadržaji manifestacije, pa je u sklopu sajma priređena izložba stoke te izložba malih životinja. Sajam prati i glazbeno- zabavni program uz nastupe brojnih kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava i mažoretkinja. MESAP u Nedelišću se ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

ČAKOVEC – Turistička zajednica grada Čakovca u suradnji s gradom organizira manifestaciju ‘Antunovsko proštenje’ koja će se na jugu Čakovca održati od ove nedjelje,  11. do 13. lipnja. Antunovsko proštenje obuhvaća duhovne sadržaje, kao što su misna slavlja, procesije, molitvu krunice svetom Antunu, a osim duhovnih, Antunovo nudi kulturna zbivanja, poput koncerata župnih i drugih zborova, ali i puno svjetovnog sadržaja, prije svega za najmlađe, kao i koncerata zabavne glazbe. U dane proslave blagdana sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu će  na snazi biti i privremena regulacija prometa. Bit će zatvorena cesta na Trgu Ivana Pavla II., od križanja s ulicom Luja Bezeredija do križanja s ulicom Ivana Sokača te ulica Ivana Sokača od kružnog toka do križanja s ulicom Nikole Pavića.

DUGO SELO –  Koncert folklornog ansambla KUD-a „Preporod“ bit će održan ove subote, 10. lipnja 2017. godine u istoimenoj dvorani u Dugom Selu. Početak je u 19,00 sati.

KARLOVAC – Svečano misno slavlje povodom 330. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske i 30 godina uzdignuća karlovačke crkve svetog Josipa u Nacionalno svetište svetog Josipa održat će se u subotu, 10. lipnja 2017. godine u karlovačkom svetištu s početkom u 11,00 sati. Svetu misu predvodit će kardinal Josip Bozanić.

loading