Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.06.2019.

Posted in Vijesti

BISTRA – Ugovor o darovanju nekretnine u vlasništvu RH-a na području općine Bistra ovog ponedjeljka, 10. lipnja 2019. godine u tamošnjem Kulturnom centru potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Time je Ministarstvo državne imovine darovalo Zagrebačkoj županiji zemljište od 65 tisuća četvornih metara za izgradnju Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra u kojoj se skrbi za stotinjak teško bolesne djece iz svih dijelova Lijepe naše. – Zagrebačka županija već je krenula s nizom radnji kako bi se ovaj izuzetno bitan projekt realizirao u što bržem vremenu, a kroz godinu dana nadamo da ćemo sa završenom projektnom dokumentacijom i građevinskom dozvolom moći povući sredstva iz EU fondova -rekao je župan Kožić. Kako je naglasio  ministar Marić, ovo je izvan kategorijalno jer se radi o teško bolesnoj djeci kojoj će se osigurati kvalitetniji i adekvatniji smještaj nego što je sada u dvorcu Oršić. Na potpisivanju su bili ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan, načelnik općine Bistra Krešimir Gulić i ravnatelj Specijalne bolnice Renato Mittermayer.

ZAGREB – Grad Zagreb kreće u modernizaciju tramvajske infrastrukture. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu modernizacije potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i direktorica ZET-a, Ljuba Žgela. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto manje od 260 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose oko 207 i pol milijuna kuna –  176 milijuna kuna ili 85% je iz Kohezijskog fonda, a  preostalih 15 posto ili oko 31 milijun kuna je iz državnog proračuna. Projekt modernizacije obuhvaća 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8194 m, modernizaciju tri ispravljačke stanice, te izradu Studije razvoja tramvajskog prometa Zagreba. „Financirat će se modernizacija križanja Ilice i Republike Austrije, Branimirove i Držićeve, sjeverni trak pruge na Ilici od Frankopanske do Selske te južni od Selske do Republike Austrije, dio na Savskoj, Maksimirskoj te Vlaškoj kao i modernizacija tri ispravljačke stanice“, najavila je Ljuba Žgela, direktorica ZET-a.

KRAPINSKE TOPLICE – Za desetak dana počinju radovi na Zagrebačkoj ulici u Krapinskim Toplicama te će ona dobiti novo ruho. Naime, ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji ove lokalne ceste potpisan je ovog ponedjeljka 10. lipnja 2019. godine u Krapinskim Toplicama. Radi se o duljini ceste od 577 metara koja je u lošem stanju i predstavlja sigurnosni rizik, a koja će biti u potpunosti rekonstruirana. Radovi će obuhvatiti zamjenu tla i dizanje asfalta pa iz Općine mole mještane za razumijevanje, a rok za završetak je 15. rujna, pred početak nove školske godine. Ugovor je sa izvođačem radova potpisao ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec, u nazočnosti župana Željka Kolara i načelnika općine Ernesta Svažića. – Krapinske Toplice su biser zagorskog turizma, a svaka investicija koja poboljšava uvjete života ljudi koji tu žive, ali i turista koji dolaze, nam je izuzetno bitna – istaknuo je župan Kolar. Ugovorena vrijednost radova iznosi 2,89 milijuna kuna od čega će  Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije, vlastitim sredstvima financirati 1,89 milijuna kuna dok će milijun kuna namjenskih sredstava osigurati Hrvatske ceste.

ČAKOVEC – Počela je sanacija atletske staze i atletskih borilišta SRC „Mladost“ u Čakovcu. Ugovor o sanaciji atletske staze i atletskih borilišta SRC „Mladost“ potpisan je u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine u Čakovcu. Uoči potpisivanja ugovora za izvođenje ove važne investicije u sportskoj infrastrukturi grada Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač je istaknuo kako čakovečki sportaši i grad koji je proglašen Europskom prijestolnicom sporta za 2020. godinu to zaslužuju. Inače, atletska staza izgrađena je 1987. godine, a od tada nije obnavljala. Njezina rekonstrukcija omogućit će kvalitetnije uvjete za bavljenje atletikom, ali i organizaciju državnih i međunarodnih atletskih natjecanja. U skladu s tim, s Hrvatskim atletskim savezom dogovoreno je kako će ova krovna atletska organizacija osigurati nabavku opreme u vrijednosti od 250 tisuća kuna. Vrijednost radova je gotovo 1,9 milijuna kuna, a rok za završetak 31. srpnja ove godine.

VARAŽDIN – U novoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji nastava će početi 9. rujna 2019. te završiti 17. lipnja 2020., odnosno 22. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole. U svim školama će jesenski, zimski i proljetni odmor za učenike biti realiziran po istom modelu. Jesenski odmor za učenike će početi 30. listopada i trajati do 31. listopada, a nastava će početi 4. studenoga. Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2019. godine i traje do 3. siječnja 2020. godine, dok nastava počinje 7. siječnja 2020. Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače i završava 28. veljače 2020., a  nastava počinje 2. ožujka. Proljetni odmor za učenike počinje 9. travnja i završava 10. travnja, dok nastava počinje 14. travnja 2020. Odluku o tome donijeli su osnivači škola, Varaždinska županija koja je osnivač 33 osnovne i 13 srednjih škola te Grad Varaždin kao osnivač sedam osnovnih škola i privatni osnivači, sukladno uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja.

KOPRIVNICA – O rezultatima dvogodišnjeg rada aktualne vlasti u Gradu Koprivnici kao i planiranim aktivnostima i projektima do kraja mandata govorili su u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, na konferenciji za medije čelnici Grada predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Dobra priprema omogućila je dobru prvu polovicu mandata, kaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal dok gradonačelnik Jakšić ističe kako je upravo to omogućilo ostvarenje brojnih projekata i programa na dobrobit stanovnika Koprivnice. Veliki iskoraci, naglašeno je, ostvareni su u obrazovanju, kulturi, sportu i gospodarstvu, a u narednih šest do 12 mjeseci krenut će se i s realizacijom kapitalnih projekta: gradnje nove osnovne škole na Podolicama, sportske dvorane uz školu Đuro Ester te rekonstrukcije središnjeg Zrinskog trga.

ZABOK – Udrugama umirovljenika, invalida, slijepih, mladih, planinarskih vodiča i još mnogih drugih, njih 57, dodijeljeni su ugovori temeljem natječaja Krapinsko –  zagorske županije za sufinanciranje programa i projekata udruga u području prevencije, zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva za 2019. godinu. Ukupna vrijednost ugovora je 600 tisuća kuna, a korisnicima su ih uručili župan Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek. – Željeli bi da iduće godine bude više projekata i programa vezanih za ljudska prava i demokratizaciju društva jer to još nedostaje u našoj županiji – istaknula je zamjenica župana Petek. Župan je zahvalio svim udrugama na njihovom trudu te istaknuo da je njihova volja i trud ključna za poboljšanje života u županiji.

KOPRIVNICA – Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora 15. Dana povrća Koprivničko-križevačke županije pod predsjedanjem Zdravka Matotana, u nazočnosti zamjenika župana Darka Sobote. Odlučeno je kako će se manifestacija održati 6. srpnja u Koprivnici te će se stručna predavanja održati u jutarnjim satima prije same svečanosti otvorenja. U sklopu manifestacije, Koprivničko-križevačka će županija predstaviti nove mjere subvencioniranja proizvodnje povrća, a predstavit će se i program obrazovanja za povrćare Srednje gospodarske škole Križevci. Prijave za sudjelovanje na Danu povrća Koprivničko-križevačke županije otvorene su do 26. lipnja.

loading