Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB — Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uspio je u drugom pokušaju oformiti većinu u Gradskoj skupštini, i to sa HDZ-om te listom grupe birača nositeljice Brune Esih. Novi stari predsjednik skupštine je  Andrija Mikulić za kojega je glasovalo 26 gradskih zastupnika, 20 je bilo protiv, a 5 suzdržanih. U svom govoru istaknuo je kako će raditi sve kako bi se u Zagrebu živjelo još bolje. No konstituiranju zagrebačke gradske skupštine prethodila je odgoda  zbog nedostatka kvoruma. U 13,00 sati za kada je zakazan nastavak sjednice u vijećnici našlo 51 zastupnik, a umjesto producenta Branko Lustig prisegnu  je Vjekoslav Jeleč koji je izabran – također na Bandićevoj listi. U međuvremenu potpisan je i sporazum Bandićeve stranke, HDZ-a i liste grupe birača nositeljice Brune Esih. Sporazum, kako je istaknula Esih donosi zajedničke programske točke partnera u Skupštini. Cijelu situaciju na gornjem gradu – u staroj gradskoj vijećnici komentirao je i SDP-ov Zvane Brumnić rekavši kako danas viđeno u skupštini nije nikome na čast. Da je konstituiranje skupštine trebao biti svečan dan gdje će se predstaviti program nove koalicije rekao je HNS-ov Tomislav Stojak. Gradonačelnik Milan Bandić na koncu je zaključio kako grad funkcionira i kako se nastavlja sa svim važnim projektima, a neki od njih naći će se na sjednici već sredinom kolovoza. A upravo na toj, prvoj radnoj sjednici u ovom sazivu na dnevnom rednu naći će se prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita.

 VARAŽDIN – U Maloj vijećnici Županijske palače u Varaždinu danas prijepodne je uvodnom konferencijom započela provedba projekta naziva „Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija“. Radi se o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, u okviru instrumenta „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“, čiji je nositelj Elektrostrojarska škola Varaždin. Svrha mu je unaprijediti kapacitete škole i svih dionika projekta, vezane uz nove didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola Varaždinske županije na temelju multidisciplinarnog programa „Laboratorij digitalne fabrikacije“. Radi se o programu koji učenike vodi kroz osmišljavanje idejnih rješenja koje potom, kroz softvere, pretvaraju u stvarnost, pojašnjava ravnatelj škole Igor Kos. Među šest projektnih partnera tu je i Varaždinska županija, a projekt je posebno pohvalio i župan Radimir Čačić, koji ističe da se radi o jednom u nizu vrijednih europskih projekata osmišljenih od strane naših škola, a čija je ukupna vrijednost 821.850,20 kuna.

KOPRIVNICA – Uručene su Majstorske diplome te potvrde i uvjerenja o usavršavanju za poslove voditelja za izradu i provedbu EU projekata na svečanosti u Koprivnici, u organizaciji Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Majstor u obrtu garancija je kvalitete usluga i proizvoda za kupce, kaže tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, a župan Darko Koren naglašava kako je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije jedna od najuspješnijih i najorganiziranijih komora u Hrvatskoj koju financijski podupire Koprivničko-križevačka županija. Majstorske diplome primilo je 32 polaznika 19 zanimanja koji su ispite polagali u četiri roka, dok je Potvrde i uvjerenja o usavršavanju za poslove voditelja za izradu i provedbu EU projekata primilo njih sedmero.

VARAŽDIN – U Varaždinu je danas svečano obilježen početak rada reciklažnog dvorišta Varaždin – Motičnjak, mjesta na kojem će građani moći besplatno odložiti čak 48 vrsti otpada kojeg ne mogu zbrinuti selekcijom na kućnom pragu, poput električnog i elektronskog otpada te građevinskog otpada koji nastaje manjim popravcima. Njime upravlja varaždinsko komunalno poduzeće Čistoća, a u njega je uloženo 4,5 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao 43 posto iznosa. No da se radi tek o početku takvih investicija koje će Varaždin dovesti do statusa tzv. „zelenog“ grada, istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da je idući korak izgradnja sortirnice i još jednog mobilnog reciklažnog dvorišta za prigradska naselja. Dio otpada koji će se pohraniti na Motičnjaku odvozit će se i u Piškornicu- regionalni centar za gospodarenje otpadom u Koprivničkom Ivancu, projekta od kojeg Vlada ne misli odustati, potvrdili su prilikom današnjeg otvorenja Motičnjaka, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministar  zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Inače, reciklažno dvorište Motičnjak u Varaždinu bit će otvoreno od utorka do petka od 10,00 do 17,00 te subotom od 08,00 do 13,00 sati.

ČAKOVEC – Predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec za sutra je sazvao novu konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine Međimurske županije. Prvi pokušaj konstituiranja održan prije desetak dana nije uspio, nakon što je izostala podrška većine novoizabranih vijećnika prijedlogu da se za predsjednika Županijske skupštine podrži HNS-ov Dragutin Glavina.

ZAGREB – Prema istraživanju jednog portala Zagreb nije preskup grad. Smješten na nisko 113. mjesto, od 173 europskih gradova uključenih u istraživanje. No život je znatno jeftiniji u Beogradu, Varšavi, Budimpešti, a od hrvatskih gradova u Osijeku. Nešto skuplje je u živjeti u Rijeci i Splitu. Na vrhu ljestvice po skupoći je čak pet švicarskih gadova, predvođenih s Zürichom. U istraživanju su uzeti u obzir troškovi stanovanja i najma, režija, namirnica, cijene u restoranima i platežna moć stanovništva. Najjeftiniji život u Europi je u ukrajinskim gradovima.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić u Varaždinu je održao radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava na temu izgradnje preostalih škola u županiji. Sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Ivanca, Novog Marofa te načelnici Svetog Ilije i Martijanca, zajedno s ravnateljima njihovih osnovnih škola. Župan Čačić je naglasio da je nužno da se škole, za koje postoje već gotovi projekti, riješeni imovinsko pravni odnosi  i od državnih institucija potvrđena opravdanost izgradnje, kroz model JPP-a, u najkraćem roku i realiziraju. „Projekte iz područja školstva i zdravstva nažalost ne možemo aplicirati na EU fondove jer ne postoje odgovarajući natječaji, stoga moramo pronaći sljedeće nabolje rješenje, a to je definitivno javno privatno partnerstvo u kojem država sudjeluje s 55%, Županija 35%, a grad ili općina s 10% financijskih sredstava“, kaže Čačić, dodajući da je ukupna kapitalna vrijednost projekta gotovo 134 milijuna kuna.

PREGRADA – Veleposlanik Brazila, Paul Robert Camposa Tarrise de Fonturae boravio je danas u posjetu Pregradi. Nakon obilaska Trga Gospe Kunagorske i Crkve uznesenja Blažene Djevice Marije, u Gradskoj vijećnici sastao se sa gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem i zamjenicom župana Jasnom Petek. Razlog posjeta bili su potencijalna suradnja na kulturnom ali i na gospodarskom polju. Gradonačelnik Vešligaj naglasio je moguće turističko povezivanje, s obzirom da je Hrvatsku prošle godine posjetilo oko 50 tisuća brazilskih turista. Svi susreti sa veleposlanicima pa tako i ovaj, mogu se iskoristiti za gospodarski razvitak, prvenstveno turistički, istaknula je Jasna Petek te dodala kako se nada da je ovaj posjet prilika za novu suradnju.

ZAGREB –  U Zagrebačkoj županiji intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnije i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, za koju postoje sve predispozicije. Tako je u svibnju predstavljena mobilna biciklistička aplikacija „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision one“ kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije. Turistička zajednica do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara, a i svih 9 gradova u Županiji te općine Krašić, Pisarovina i Brdovec opremila servisnim stanicama za bicikle. Također u svibnju Zagrebačkoj je županiji temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini dodijeljeno 350.000 kuna.

KRIŽEVCI – Sastanak s predstavnicima Vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Križevaca održali su gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima te direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek. Predstavnici mjesnih odbora i gradskih četvrti čelnicima Križevaca dostavit će planove kako bi upravo oni odredili što će se kod njih raditi. Razgovaralo se o vodoopskrbi i rješavanju projekta Grupnog vodovoda te o stanju na grobljima. Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako su mu mjesni odbori i gradske četvrti iznimno važne.

loading