Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.07.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Krapinsko-zagorska županija, kao osnivač bolnica, nije mogla ostati ravnodušna na članak 15. Nacrta prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti iz kojeg se može iščitati da specijalne bolnice neće ubuduće moći obavljati djelatnost hitne medicine, što se može protumačiti kao  ukidanje hitne  internističke ambulante u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Da se to ne bi dogodilo i kako bi se otklonila sumnja, na današnjoj press konferenciji u Krapinskim Toplicama župan Željko Kolar je zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek te čelnim ljudima tamošnje bolnice istaknuo, kako će inzistirati na nastavku rada ove ambulante. – Ne tvrdim da je intencija Ministarstva zdravstva da novim zakonom smanji dostupnost zdravstvene zaštite, ali člankom 15. nije jasno definirano da se ništa neće promijeniti za SB Krapinske Toplice – kaže župan Kolar i dodaje kako ne traži ništa nenormalno, samo mu je cilj otkloniti nedoumice do drugog čitanja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Da je hitna internistička ambulanta u Krapinskim Toplicama potrebna, potkrijepio je podacima o 3 tisuće pacijenata koji godišnje prođu kroz ovu ambulantu, zamjenik ravnateljice SB Krapinske Toplice Duško Cerovac, dok je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić istaknula, kako je važno samo otkloniti nedoumice, da se naknadno ipak ne bi  ukinula hitna internistička ambulanta. Župan Kolar, uz to ističe, da će do drugog čitanja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti poduzeti sve,  kako bi hitna internistička ambulanta ostala u Krapinskom Toplicama, tim više što su sa Klinikom Magdalena Krapinske Toplice danas među najjačim kardiološkim centrima u Hrvatskoj.

ZAGREB – U tijeku su pripreme, a ovog bi tjedna trebali krenuti i konkretniji radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora, jedne od najprometnijih točki u Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Riječ je o projektu vrijednom oko 224 milijuna kuna u sklopu kojeg će biti izgrađena dva podvožnjaka – na Jadranskoj aveniji i Aveniji Dubrovnik, iznad kojih će prolaziti tramvajska pruga. Planirano je i proširenje prilaznih rampi, a na istočnoj strani rotora trebao bi biti izgrađen veći nadvožnjak te postavljeni semafori. Remetinečkim rotorom dnevno prođe oko 100 tisuća automobila koji će za vrijeme radova biti usmjeravani na privremene prometnice. Iz smjera Karlovca prema gradu bit će usmjereni na Riječku cestu. Sa Savske ulice prema Karlovcu i Areni prometovat će novom cestom uz nasip, dok će prema Velesajmu i od Velesajma biti izgrađena nova cesta uz Dubrovačku aveniju.

ČAKOVEC – Novosti u obrazovanju u Međimurskoj županiji u novoj školskoj godini predstavio je na press konferenciji, danas, 10. srpnja 2018. godine, međimurski župan Matija Posavec. – Međimurska županija nastavlja s projektom financiranja udžbenika za sve osnovnoškolce, a neki će se gradovi i općine uključiti u kupnju radnih bilježnica, rekao je Posavec, najavivši nastavak financiranja prijevoza učenika, stipendiranja, dodjele jednokratnih studentskih potpora kao i nastavka projekata asistenata u nastavi, projekta „Školica“ za djecu romske populacije, te projekta „Palim lampicu“. Od jeseni s radom kreće i Centar izvrsnosti iz informatike, projekt Škola za život u tri međimurske škole, a prema svemu sudeći i Centar kompetencije i Metalske jezgre, pobrojio je župan Matija Posavec. Ova godina bit će zapamćena i po velikim ulaganjima u obrazovanje, od čak 160 milijuna kuna, od izgradnje dvorana i škola do projekata energetske obnove, kaže župan Matija Posavec.

ZAGREB –  Najnovijim monitoringom kakvoće vode koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na jezerima Jarun i Bundek, utvrđeno je da je kakvoća vode na osam mjernih točaka izvrsna te na jednoj dobra.Trenutna ocjena kakvoće vode za kupanje objavljuje  se tijekom sezone kupanja na informativnim ormarićima gradskih kupališta, web stranici Ustanove Upravljanje sportskim objektima, web stranici Nastavnog zavoda i na društvenim mrežama Ustanove.

IVANIĆ GRAD – Radove na obnovi i dogradnji Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu, vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna,  ovog utorka, 10. srpnja obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zadovoljan dinamikom radova, koji trebaju biti završeni u proljeće 2019. godine župan Kožić istaknuo je kako je ova Bolnica nositelj razvoja zdravstvenog turizma Zagrebačke županije. Radovi obuhvaćaju izgradnju vanjskog bazena te dogradnju postojećeg objekta u sklopu kojeg će se izgraditi tri unutarnja bazena, teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta, dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom. Ovime će se prvenstveno podići razina kvalitete fizikalne terapije za domaće, ali i pacijente koji već sada dolaze iz Rusije, Danske, Slovenije i Italije, rekao je ravnatelj Bolnice Goran Maričić. Sredstava za ovaj projekt osigurali su Zagrebačka županija 10 milijuna, a preostali iznos sama Bolnica kreditnim zaduženjem.

KOPRIVNICA – U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici danas, utorak, 10. srpnja 2018. godine boravio je veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Mustafa Babura Hizlana te predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA. Tom prilikom Udruzi Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije uručeno vozilo za prijevoz romske djece. Vozilo je namijenjeno za prijevoz romske djece koji pohađaju koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Mustafa Babura Hizlana kaže kako su donacijom vozila izašli u susret jednoj grupi koja je marginalizirana te su im na ovaj način pomogli. Vrijednost kombi vozila je oko 180 tisuća kuna.

VARAŽDIN – U Erasmus projekt pod nazivom „Inovativni turizam – kulturna baština kroz integrirane šetnje“ uključen je i grad Varaždin. Nositelj projekta vrijednog 187 tisuća eura je sportska udruga iz Danske, a uz Varaždin, uključili su se gradovi iz Španjolske, Rumunjske, Turske i Poljske. Svaki grad sudionik će razviti svoj turistički proizvod takozvanim „međugeneracijskim kulturnim šetnjama“ prilikom kojih stariji sugrađani djeci i mladima pričaju priče vezane uz određene lokacije u gradu. Najbolje priče bit će snimljene i postati dio  web aplikacije koju će moći koristiti turisti kako bi grad doživjeli očima starijih generacija. Projekt će trajati do početka 2021. godine.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica je u ovoj godinu putem javnih poziva za sufinanciranje programa udruga građana podijelio 1,2 milijuna kuna. Sredstva je dobilo 68 prijavitelja koji će provoditi 172 projekta. Ugovori o sufinanciranju dodjeljivat će se udrugama i u narednim danima, a posljednje ugovore dobile su Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Klub za starije osobe „Mariška“, Udruga za pomoć djeci i mladeži „Prijatelj“ te Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Na današnji dan prije 162. godine u malom ličkom mjestu Smiljan rođen je jedan od najvećih umova 20. stoljeća – Nikola Tesla. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Tesli u istoimenoj ulici u središtu Zagreba ujedno je započelo današnje centralno obilježavanje trodnevne manifestacije Tesla&friends u sklopu koje će se dodijeliti godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“. „Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika nekog Teslinog izuma te projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja od zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije do pobude inovativnosti i kreativnosti svakog pojedinca“, istaknula je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i organizatorica obilježavanja Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija u Republici Hrvatskoj. Inače, Hrvatski sabor je 2014. godine 10. srpnja proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle, danom znanosti, tehnologije i inovacije.

ZAGREB – Iako je prognozirao poraz Vatrenih u četvrtfinalu Svjetskoga nogometnoga prvenstva, zagrebački gibon Kent dan prije velikog polufinala nije se dao smesti. Samouvjereno je izašao iz svoje nastambe, kratko pregledao babušku s engleskom zastavom, da bi se odlučno zaputio do babuške s hrvatskom zastavom. Za Kenta nije bilo dvojbe – hrvatska nogometna reprezentacija pobjeđuje Englesku u polufinalu. „U Kentu kuca srce vatreno što je svima dao do znanja uzevši hranu iz babuške s hrvatskom zastavom. Naprijed Vatreni“, poručio je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok. Inače, s Kentovim prognozama upoznati su i hrvatski nogometni reprezentativci u Rusiji i vjeruju da je Kentova prognoza za polufinale točna.

loading