Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici održava se u srijedu, 10. srpnja 2019. godine 25. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu nalazi se 35 točaka, odnosno 34, nakon što je gradonačelnik Milan Bandić povukao prijedlog  izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, dokumenta koji proteklih mjeseci digao podosta prašine u zagrebačkoj javnosti. Naime, nadležno ministarstvo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, dalo je negativno mišljenje na prijedlog izmjena GUP-a  koji, između ostalog predviđa izgradnju tzv. „Zagrebačkog Manhattana“ na prostoru Velesajma i Hipodroma. Kako je gradonačelnik Bandić najavio, prijedlog Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba ide na doradu te bi na skupštinu trebao doći u rujnu, a javna rasprava bi trebala biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Jedna od važnijih točaka, koja je izazvala veliki interes gradskih zastupnika, bila su nova dugoročna zaduženja Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkog velesajma za 150 milijuna, odnosno 12 milijuna kuna. Sredstva bi se  koristila za financiranje investicija. Dok zaduženje Zagrebačkog velesajma koji konačno pozitivno posluje ima podršku većine gradskih zastupnika, novi kredit Zagrebačkog holdinga naišao je na brojne kritike. Iako podržavaju nova zaduženja, HDZ je od koalicijskih partnera tražio dodatna jamstva. Zaduženje Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkog velesajma podržalo je 26 gradskih zastupnika dok je njih 18 bilo protiv.

KRAPINA – Redovnu  sjednicu Predsjedništva održava  danas u Krapini, Hrvatska vatrogasna zajednica, čiji su se članovi okupili u prostorijama vatrogasnog doma DVD-a Krapina. Počašćeni što su čelni ljudi svih Vatrogasnih zajednica Hrvatske odabrali Zagorje i Krapinu za svoju sjednicu, dobrodošlicu su im poželjeli domaćin Dražen Strabić, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i župan Željko Kolar. Da se vatrogastvo u Hrvatskoj uvažava, ističe sa zadovoljstvom predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, navodeći kako zajednica od sljedeće godine, nakon 150 godina tradicije, postaje Središnji državni ured za vatrogastvo. Pripremama za glavnu požarnu sezonu zadovoljan je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji posebno naglašava iznimno dobru suradnju vatrogasaca iz priobalja i kontinentalne Hrvatske, među kojima su i redovito i Zagorci. Tako su već od lipnja u Božavi na Dugom otoku na dislokaciji izmjenjuju petorica zagorskih vatrogasaca sa tri vozila.

ZAGREB – Nastavlja se jubilarna 10. manifestacija Tesla&friends 2019. Danas,10. srpnja,  na sam dan rođenja Nikole Tesle, predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, zajedno s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, položit će cvijeće na Teslin spomenik u Zagrebu. U večernjim satima održat će se tradicionalni svečani program obilježavanja godišnjice rođenja Nikole Tesle, uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

VARAŽDIN – Četiri nova vozila za sanitetski prijevoz uručio je ove srijede, 10. srpnja 2019. godine župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ravnatelju županijskog Zavoda za Hitnu medicinu Mladenu Smoljancu. Nova vozila su opremljena suvremenom opremom i po suvremenim propisima kako bi prijevoz pacijenata, ali i rad djelatnika bio što ugodniji i sigurniji. Ukupna vrijednost vozila je milijun i 339 tisuća kuna, od čega je 539 tisuća kuna iz decentraliziranih sredstava, a 800 tisuća kuna je osigurala Županija. Uz župana Čačića, primopredaji je prisustvovao i zamjenik Robert Vugrin. Inače, Zavod ima 15 timova saniteta, odnosno 31 vozilo i 16 tehničara u ispostavama u Novom Marofu, Ludbregu, Ivancu i Varaždinu, sva vozila su u izvrsnom stanju i nisu starija od deset godina, a godišnje obave 71 tisuću i 300 sanitetskog prijevoza.

ZAPREŠIĆ –  Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk sa suradnicima u prijepodnevnim satima ove srijede, 10. srpnja obišao je gradilišta na pet gradskih lokacija. Tako su u  Oborovskoj ulici započeli radovi na proširenju parkirališta za 15-ak mjesta, vrijednosti 150 tisuća kuna, koji trebaju biti završeni kroz tri tjedna. Zatim je obišao izgradnju nogostupa na istočnoj strani u Ulici bana Jelačića, vrijednosti 100 tisuća kuna koji se, nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa, gradi do Novakove ulice. Nastavljena je i gradnja južne obilaznice, najvažnijeg cestovnog gradskog koridora prema Brdovcu. Od jeseni sa Starčevićeve ulice, preko južne obilaznice, bit će prometno rasterećen najuži dio Zaprešića, rekao  je gradonačelnik Turk, istaknuvši kako  nastavkom radova do Obrubićeve te dalje prema Brdovcu grad dobiva kvalitetu prometa za 21. stoljeće.  Što se tiče zaprešićkog ŠRC-a započeli su dva milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju stropa i postavljanju novog parketa u  tamošnjoj sportskoj dvorani, te će se investirati u dio krovišta iznad tribina zbog uklanjanja kondenzacije vlage. Tijekom ljeta bit će obavljeni radovi i na uređenju zaprešićke tržnice gdje će se urediti odvodnja i novi sloj podne obloge.

ČAKOVEC – Svečano potpisivanje i podjela Ugovora o sufinanciranju programa i projekata udruga Međimurske županije iz područja prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, ljudskih prava, demokratizacije, razvoja civilnog društva i zaštite životinja, održano je danas, 10. srpnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Smatrajući kako upravo udruge stvaraju socijalni kapital, socijalnu dodanu vrijednost, podrazumijevaju socijalno poduzetništvo te brinu o ranjivijim pojedincima današnjoj svečanosti prethodila je dodjela sredstava udrugama koje djeluju na području sporta i kulture, istaknula je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman. Zahvaljujući kvalitetnim programima pravo na korištenje sredstava iz proračuna Međimurske županije, u iznosu od 543.000 kuna, ostvarilo je 46 udruga.

KOPRIVNICA – Koncept revitalizacije stare koprivničke gradske jezgre predstavljen je u srijedu, 10. srpnja 2019. godine, u prostorima Galerije Mijo Kovačić. Uz prezentaciju koncepta i vizualizaciju kroz makete, autor koncepta profesor Hrvoje Njirić predstavio je najznačajnije planove. Radi se o revitalizaciji središnjih koprivničkih trgova i užeg središta oko Zrinskog i trga bana Josipa Jelačića, kaže autor projekta, profesor Hrvoje Njirić te predviđa razvoj užeg središta u narednih pet do 10 godina. Ovo je samo početak, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić jer se radi jedan sveobuhvatan projekt nove Koprivnice čemu će pridonijeti izgradnja drugog željezničkog kolosijeka, projekt Aglomeracije Koprivnica te će se uređivati od središta prema prigradskim naseljima. S tom namjerom Grad Koprivnica ovih je dana raspisao urbanističko-arhitektonski Projektni natječaj za izradu idejnog rješenja Rekonstrukcije središnjih trgova u Koprivnici s ciljem dobivanja kvalitetnog i cjelovitog rješenja, a rok za predaju natječajnih radova je 4. listopada. O najboljim radovima, za koje su osigurane i novčane nagrade, odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud kojem je na čelu upravo profesor Hrvoje Njirić

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija raspisala je Javni poziv za  zainteresirane poljoprivredne proizvođače, udruge, zadruge, obrte i tvrtke koji imaju sjedište na području županije da se prijave za sudjelovanje na sajamskoj izložbi „100% Zagorsko u Zagrebu“ koja će se održati u petak i subotu, 20. i 21. rujna 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Cilj ove manifestacije je kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te na autohtonim proizvodima i tradiciji grade robne marke i turistički brandovi. Svi zainteresirani za sudjelovanje svoje prijave mogu dostaviti najkasnije do 22. srpnja, a sve potrebne informacije nalaze se na internetskoj stranici županije.

KOPRIVNICA – U još jednoj akciji prikupljanja donacija za koprivničku Socijalnu samoposlugu prikupljeno je 165 kilograma raznih prehrambenih namirnica i 150 komada higijenskih potrepština. Sve donacije i ovoga puta bit će podijeljene korisnicima Socijalne samoposluge gdje se jednom tjedno kroz čitavu godinu pozivaju obitelji s područja grada Koprivnice po pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

ČAKOVEC – Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode već devetu godinu uzastopno provode monitoring bijele rode. Svake se godine krajem lipnja organizira prstenovanje mladih roda. Ove je godine u 16 aktivnih gnijezda zabilježeno 28 mladih roda. 2019. godina proglašena Godinom bijele rode, u suradnji s Općinom Kotoriba, mjestom gdje se u Međimurju bilježi najviše aktivnih gnijezda i mladunaca. Ove godine zabilježene su četiri mlade rode u jednom kotoripskom gnijezdu. Bijela roda je ptica usko vezana uz ljude i naselja, a njezin opstanak uvelike ovisi o tradicionalnom načinu života, a posebice o tradicionalnoj i prirodi prihvatljivoj poljoprivredi. Djelatnici Međimurske prirode u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec održavaju radionice pod nazivom „Upoznaj bijelu rodu“ na Ljetnoj Muzeologajnici. Radionice će se održavati od 15. do 19. srpnja, a u tijeku je i natječaj za Najbolju fotografiju bijele rode koji traje do 15. srpnja.

loading