Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prvi hrvatski sudionik Svjetskog prvenstva u judu za osobe s intelektualnim poteškoćama, Tomislav Ivašković, posjetio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Gradskoj upravi, uoči odlaska u njemački Köln na prvo međunarodno natjecanje tog tipa. Svjetsko prvenstvo u Judu za osobe s intelektualnim poteškoćama bit će održano od 19. do 21. listopada, a kako naglašava trener Tomislava Ivaškovića, Rene Petrović, izgledi za osvajanje medalje su vrlo veliki. “Nadamo se najboljem rezultatu. Tomislav ima preko 15 medalja s međunarodnih natjecanja i on je jedini judaš s intelektualnim teškoćama koji je imao priliku vježbati judo na Kodokan judo institutu u Japanu”, rekao je Petrović.

ZAGREB –  Zagreb je  zauzeo šesto mjesto na ljestvici ‘bike friendly’ glavnih gradova Europe, zahvaljujući 10%  građana koji svakodnevno kao glavno prijevozno sredstvo koriste bicikl. Prema podacima Euronewsa apsolutni pobjednici su Kopenhagen i Amsterdam sa 35, odnosno 32% građana koji se svaki dan koriste ovim prijevoznim sredstvom. Ispred Zagreba su još Berlin, Ljubljana i Helsinki, sa 13, 12 i 11%.  Inače, Europska biciklistička federacija je u suradnji s javnim vlastima, poslovnom zajednicom i nevladinim udrugama izradila EU strategiju biciklizma, čiji je cilj povećati udio bicikala u prijevozu sa 8 na 12 posto.

ZAGREB – Nakon brojnih upita građana, napokon je poznato što se namjerava graditi na zelenoj površini u Sopotu na raskrižju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca. Riječ je o staklenoj višekatnici poslovne namjene, a iako se ne zna kada će početi radovi investitor ima rok od tri godine da počne s izgradnjom poslovnog objekta koji bi trebao imati tri razine podzemne garaže te osam katova iznad zemlje.

ZAPREŠIĆ –  Dio nogostupa  izgrađen je u zaprešićkoj Ulici Matije Gupca, između Ulice Vladimira Nazora i Sljemenske te je iscrtan pješački prijelaz, koji će uvelike povećati sigurnost kretanja pješaka, posebice djece, s obzirom da se dio nalazi neposredno uz OŠ Antuna Augustinčića.

ZLATAR BISTRICA – Sto pedeset i sedam tisuća kuna izdvojila je općina Zlatar Bistrica za školske udžbenike. Odluku je donio načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić temeljem provedenog javnog poziva za dostavu ponuda za nabavku udžbenika za osnovnu školu te će se s odabranim dobavljačem zaključiti ugovor o nabavi. Svi osnovci u Zlatar Bistrici svoje će udžbenike dobit prvog dana škole.

ČAKOVEC – Projekt Međimurske županije sufinanciran iz programa Erasmus+ Sport Europske unije „On the move“ dobio je dodatnu vrijednost. S predstavnicima sportskih udruga koje su od 1. svibnja 2016. do 30. lipnja 2017. provodile sportski program s djecom predškolske dobi, potpisan je Sporazum o popustu na članstvo u klubovima za prolaznike projekta. Prema tom dokumentu, Gimnastički klub „Marijan Zadravec Macan“, Čakovečki plivački klub i Udruga sportske rekreacije „Vitae“ će u novoj sezoni omogućiti djeci sudionicima projekta 20 posto popusta na mjesečno članstvo u svojim udrugama. Prijedlog o tome udrugama je upućen iz Županije s ciljem održivosti kontinuiteta vježbanja polaznika programa u okviru ovog europskog projekta kojemu je, podsjetimo, bio cilj smanjiti problem pretilosti i povećati fizičku aktivnost djece i njihovih obitelji.

VARAŽDIN – Nakon Zagreba, izložba Hommage à Miljenko Stančić bit će postavljena i u Varaždinu, u palači Sermage odnosno Galeriji starih i novih majstora na Stančićevom trgu. Organizatori izložbe su Gradski muzej Varaždin i Umjetnički paviljon u Zagrebu, koji su ovaj projekt realizirali u povodu 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti toga velikoga hrvatskog slikara. Izložba je monografska, a obuhvaća osamdesetak slika, posuđenih iz ustanova i privatnih zbirki u Varaždinu i Zagrebu, koje prate Stančićeve slikarske faze i otkrivaju interese i domete njegova likovnog opusa.  Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju. Otvorenje je večeras u 20,00 sati, a izložba će ostati otvorena do 29. listopada.

KOPRIVNICA – Kako bi podržao rad Udruge Roma „Korak po korak“ i projekt proizvodnje krastavaca zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije  Ratimir Ljubić posjetio je plantažu krastavaca na Čardi u Koprivnici. Udruga „Korak po korak“ je pokrenula uzgoj krastavaca. U proizvodnju krastavaca uključeno je tridesetak Roma, a već prva berba donijela je 22 tone krastavaca , dok se do kraja sezone očekuje urod od 20 tona. Zamjenik Ljubić istaknuo je kako će Korpivničko-križevačka županija i dalje pružati podršku Udruzi i realizaciji projekta.

loading