Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.09.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor otvorio je  danas, 10. rujna 2015. godine, na prostorima dvorane Osnovne škole „Ljudevita Gaja“ predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, uz kojega su svečanosti prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici i župani hrvatskih županija te brojni gosti iz gospodarskog, političkog, kulturnog i društvenog života.zgz20152JPGOvu gospodarsku izložbu, koja se održava 23. put za redom, u sklopu Tjedna kajkavske kulture,organiziraju Krapinsko–zagorska županija, Grad Krapina, županijska Obrtnička i Gospodarska komora te Radio Kaj.zgz20151Na 1.200 četvornih metara zatvorenog i 1.500 četvornih metara otvorenoga sajamskog prostora bit će smješteno 270 izlagača, s više od 350 izložbeno-sajamskihpromotivnih i medijskih aktivnosti. Osim izlagača iz Krapinsko-zagorske županije, sudjeluju izlagači iz cijele Hrvatske,ali i susjedne Slovenije i Mađarske. Partner ovogodišnjeg sajma jeKoprivničko-križevačka županija,a pokrovitelji Zbora su i Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske.Izlagače i posjetitelje do subote, 12. rujna, očekuje bogat program:prezentacije starih zanata, nastupi KUD-ova, glazbenika, modne revije, radionice za djecu, degustacije zagorskih proizvoda, kazališne predstave,susreti književnika i glazbenika, besplatne usluge zagorskih obrtnika, te brojni drugi sadržaji.  zgz20153Još slika sa 23. Zagorskog gospodarskog zbora

KRAPINA – Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je   danas u Krapini. Župani su razgovarali o nadolazećem Forumu „Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike“, na kojem će biti predstavljena vizija hrvatskih županija 2020. godine, ali i iskustva reforme lokalne i regionalne samouprave u nekim europskim zemljama. No, središnja tema bila je decentralizacija Hrvatske, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. – Ne želimo razgovarati o broju županija, već o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koja mora biti efikasna, još kvalitetnija i na korist građanima, naglašava Tolušić.

ZAGREB – Pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba danas je 32. sjednica, na kojoj se raspravlja o 20 točaka dnevnog reda, od kojih su zasigurno najznjačajnije Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana Sesveta te Godišnje izvješće Uprave o poslovanju Zagrebačkog holdinga za 2014., kao i Godišnje izvješće Uprave o poslovanju Grupe Zagrebački holding za 2014. Prije rasprave, uslijedit će aktualni sat.

VARAŽDIN – Radionice i edukativne satove o hrvatskoj tradicijskoj kulturi u osnovnim školama Varaždina i Varaždinske županije priređuje Varaždinski folklorni ansambl. Članovi ansambla  osmoškolcima  predstavljaju plesove, folklorno pjevanje, tradicijske instrumente i narodne nošnje. Ovogodišnji ciklus radionica počinje već danas u V. osnovnoj školi u Varaždinu, a tijekom rujna će slične radionice biti organizirane i u ostalim školama. Projekt edukativnih radionica Varaždinskog folklornog ansambla podržalo je i Ministarstvo kulture. Ovih dana Varaždinski folklorni ansambl i Dječje folklorno društvo “Sončece” upisuju nove članove u folklorni ansambl i tamburaški orkestar, te u škole folklora i tamburaških instrumenata. Upisi su svakog ponedjeljka, srijede i petka u 19,00 sati u prostorijama ansambla u Aninoj ulici u Varaždinu.

KRAPINA – Višegodišnji projekt zagrebačkog Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavlja se sutra u Krapini. Zagorske tradicijske drvene igračke, koje nastaju marljivim radom i ljubavlju starih zagorskih majstora, ovog su puta povezane s 23. Zagorskim gospodarskim zborom, najvećim sajamskim okupljanjem gospodarstvenika u ovom dijelu Hrvatske, koji se u sklopu Tjedna kajkavske kulture održava u Krapini. Veliki paket igračaka bit će doniran krapinskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, a sutrašnja podjela samo je nastavak velike akcije koja je 2013. godine započela upravo u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini.

KOPRIVNICA – Savjet za razvoj civilnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji održao je sjednicu na kojoj se raspravljalo o provođenju Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Na sjednici je predložen način provedbe natječajnog postupka te je istaknuta potreba informiranja i educiranja udruga o promjenama koje ih čekaju prilikom prijava projekata i programa na javni poziv za financiranje iz proračuna Koprivničko-križevačke županije. Predsjednica Savjeta Sonja Hlebar te viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač susrest će se s predstavnicima Krapinsko-zagorske županije s ciljem razmjene iskustva i primjera dobre prakse iz obje Županije.

ČAKOVEC – Zatvaranjem za promet ulice Bana Jelačića iz pravca Pribislavca prema ulazu u Istarsko naselje počinju pripreme za obnovu kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u tom naselju. Radovi na kanalizaciji u taj kvart sele nakon završetka radova u ulici Ante Starčevića, gdje je za zamjenu vodovodnih i kanalizacijskih cijevi utrošeno 1,2 milijuna kuna, a još milijun kuna utrošit će se na asfaltiranje kolnika nakon izvedenih radova u podzemlju prometnice. Zamjena kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u Istarskom naselju odvijat će se u dužini od 1.770 metara, a vrijednost radova je oko pet milijuna kuna.

KRAPINA – Bogat program Tjedna kajkavske kulture u Krapini nastavlja se i danas. Četvrtak je tradicionalno u znaku najmlađih, pa će se od 16,00 do 18,00 sati kod Glazbenog paviljona u Parku Matice hrvatske održavati zanimljive radionice i igraonice. Od 19,00 sati u Festivalskoj dvorani počinje jubilarni 30. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“. Popodne je rezervirano i za sportska natjecanja u prostorima Sportske dvorane Srednje škole Krapina, a večer će obilježiti glazbeni tonovi s Trga Ljudevita Gaja gdje od 19,00 sati nastupa Gradski puhački orkestar, a od 21,00 sat, u Glazbenom paviljonu u Parku Matice hrvatske održava se Koncert nekadašnjih sudionika dječjeg festivala „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“.

loading