Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Turistička godina u Hrvatskoj bila je dobra što pokazuju i zadovoljavajući rezultati prihoda prometa od turizma u prvih devet mjeseci ove godine. – Do sad je ostvareno oko 12 milijardi eura prihoda prometa u turizma i očekujem da će ta brojka biti i premašena – istaknuo je ministar turizma Gari Capelli na 39. sjednici Turističkog vijeća HTZ-a održanoj danas, 10. rujna 2018. godine u prostorijama Ministarstva turizma. Turistički podaci za rujan su također obećavajući i na razini su prošlogodišnjih, no konkretnije brojke bit će poznate početkom listopada. U sklopu sjednice najavljen je i nastavak projekta promocije Hrvatske uz pomoć hrvatskih sportaša i sportskih ekipa, a bilo je riječi i o poboljšanju sinergije javnog i privatnog sektora, kvalitete i cijene usluga te promocije Hrvatske s ciljem postizanja još boljih turističkih rezultata.

ZAGREB – Svečanim programom u muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović, najuspješnijim mladim hrvatskim sportašima uručene su nagrade Dražen Petrović.  Prema odluci Odbora za Nagradu pod vodstvom srebrnog olimpijca Damira Martina, ujedno i dopredsjednika HOO-a, najuspješnijima u pojedinačnoj konkurenciji proglašeni su Nika Klepac i Marino Bloudek, najuspješnija momčad su hrvatski košarkaši ispod 16 godina, najuspješniji sportski par su braća veslači Anton i Patrik Lončarić, najveća ženska nada je judašica Ana Viktorija Puljiz, a muška nada hrvatskog sporta tenisač Mili Poljičak.

ČAKOVEC – Na 6. sjednici gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji, održanoj u ponedjeljak, 10. rujna 2018. godine u Čakovcu, osim problematike zlatne žutice i mjera koje imaju za cilj ostanak liječnika u Međimurskoj županiji, veliko zanimanje privukla je rasprava o pomoći blokiranim građanima. S 8.285 blokiranih građana, koji ukupno duguju čak milijardu i 448 milijuna kuna, Međimurje je u samom vrhu hrvatskih županija. Stoga jedan od predstavnika inicijative Ovršni ustanak, Darko Sopić predlaže da se plaćanja komunalne naknade oslobode oni čiji prihod po kućanstvu ne prelazi tisuću kuna, te obitelji osoba s invaliditetom. Inače, osnivanjem Županijskog fonda za hitno zbrinjavanje deložiranih, za koji je osigurano 150.000 kuna, Međimurska županija postala je prva jedinica lokalne ili regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, koja je izravno i konkretno otvorila mogućnost pomaganja i zbrinjavanja ovršenih i deložiranih osoba.

VARAŽDIN – Program  uz Dan Varaždinske županije nastavlja se i ovoga tjedna, a bit će posebno bogat kulturnim događanjima. O predstojećim zanimljivim predstavama i koncertima, govorili su danas prijepodne u županijskoj palači u Varaždinu, uz posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević,  glumica Jagoda Kralj Novak, sopranistica Lidija Horvat Dunjko i ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić. Već u utorak, 11. rujna  s početkom u 19,00 sati u Županijskoj palači je predstava „Singerica“. U srijedu, 12. rujna u 20,00 sati ispred Županijske palače na programu je atraktivan nastup  Synergetic Orchestra u organizaciji Glazbene škole, a u petak, 14. rujna u HNK Varaždin, bit će izvedena opereta Franza Lehara „Vesela udovica“. Dodajmo kako je izvedba „Vesele udovice“ u HNK Varaždin i humanitarnog karaktera, a građani će svojim dobrovoljnim  prilozima moći pomoći županijskoj zakladi za pomoć djeci „VITA“ .

ZAGREB – Korištenje sredstava iz Europskih fondova u gradu Zagrebu, u razdoblju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., do 30. kolovoza 2018. godine, bila  je tema sjednice zagrebačkog GSV-a. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, Grad Zagreb je iskoristio oko 700 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ta su sredstva korištena za projekte poput Zoološkog vrta, potpore za inkluzivno obrazovanje ili Master plan za rješavanje prometa u gradu Zagrebu,  te dodala da su znatna sredstva ostvarena i u okviru ITU mehanizma (mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja) te Europskog socijalnog fonda. Budući da je Grad Zagreb najrazvijeniji, postoje ograničenja koja se nastoje prevladati sa svakim novim natječajem. Trenutno su u pripremi projekti iz područja zdravstva, obrazovanja, prometa i infrastrukture, a Grad je, u proteklih pet godina članstva Hrvatske u EU, sudjelovao u 118 projekata koji su, barem djelomično, financirani iz fondova Europske unije.

ZAGREB – Korisnici usluga Zagrebačkog holdinga uskoro će većinu zahtjeva iz redovnog poslovanja ove mega tvrtke moći napraviti preko interneta. Spajanje i promjene podataka preko interneta bit će u potpunosti sigurne, jer će se sustavu pristupati preko platforme e-građani. Tako će zahtjeve za promjenu naziva obveznika, promjenu adrese dostave računa, zahtjevi za preknjiženje  građani bez dolaska u poslovnicu, moći riješiti preko internet mreže.

ZAPREŠIĆ  – Dodatno sufinanciranje hitne medicine, odnosno zapošljavanje još dva liječnika za područje Zaprešića i okolnih općina, dok se ne izmjeni Mreža hitne medicine, dogovorili su u Zagrebačkoj županiji  župan  Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnici 7 susjednih općina Bistre, Brdovca, Dubravice, Jakovlja, Luke, Marije Gorice i Pušće.  U prijelaznom razdoblju, od ponedjeljka, 10. rujna tijekom dana i noći osigurat će se nazočnosti dva T1 tima, što podrazumijeva nazočnost dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću,  za što će se osigurati dodatnih 500.000 kuna. Osim toga, Zaprešić i spomenute okolne općine zajednički će sufinancirati rad dodatne 2 medicinske sestre za što će se osigurati 200.000 kuna.

KOPRIVNICA – Županijski savjet mladih Koprivničko-križevačke županije održao je petu sjednicu koju je vodio predsjednik Željko Jurković, a prisustvovali su joj zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Osim rasprava o programu rada Savjeta mladih za 2019. i Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata s područja Koprivničko-križevačke županije, glavna tema sjednice bila je raspisivanje natječaja za izradu vizualnog identiteta Savjeta. Natječaj je otvoren do 10. listopada, javiti se mogu dizajneri, ilustratori, umjetnici i svi kreativni punoljetni građani, a kriterij za ocjenjivanje radova bit će inovativnost, kreativnost, razrađenost ideje i cjelokupna kvaliteta rada.

KRAPINA – I u ovoj školskoj godini u osnovnim školama na području Krapinsko-zagorske županije provodi se  promotivna akcija “Program prometne kulture za najmlađe”. Program je to kojeg Krapinsko-zagorska županija i Odbor za sigurnost u prometu organiziraju već četvrtu godinu za redom, a čine ga multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećanja sigurnosti te drugi dio – samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Također, djeca uz učenje o prometu, imaju prilike proći radionice Osnova prve pomoći u organizaciji Crvenog križa i Zaštita od požara za djecu, u organizaciji lokanih JVP-i i DVD-a.

loading