Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pomoću Europskog socijalnog fonda još snažnije potiče obrazovanje za obrtnička zanimanja. Vrijednost programa „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“, koji će trajati naredne dvije godine te se temelji na dvije osnovne aktivnosti, stipendiranju učenika i dodjeli potpora gospodarskim subjektima za provedbu naukovanja, je 200 milijuna kuna. „750 više upisanih učenika u strukovne škole ove godine pokazuje kako ova akcija već sada pokazuje rezultate“, rekao je u utorak, 10. rujna 2019. godine Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. Neka od zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, konobar, krojač, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Ovaj poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Prijave za stipendije kreću već danas i zaprimat će se sve do 31. listopada.

Cjelokupni projekt na zajedničkoj konferenciji za medije predstavili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, načelnica sektora za unaprjeđenje i razvoj poduzetništva i obrta Danijela Žagar te savjetnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Novosel.

ZAGREB – U sklopu programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske, operacija 6.3.1 danas je potpisano 649 novih ugovora s malim poljoprivrednicima vrijednosti 72,2 milijuna kuna. Riječ je o trećem natječaju namijenjenom malim poljoprivrednicima kako bi povećali proizvodnju te bili konkurentniji, kako na hrvatskom tako i na svjetskom tržištu. „U prvom natječaju prošlo je oko 940 projekata, u drugom 1250 projekata a u trećem natječaju na raspolaganju imamo 344 milijuna kuna što bi trebalo biti dovoljno za financiranje više od tri tisuće projekta“, naglasila je u utorak, 10. rujna 2019. godine Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Iznos potpore iznosi 15 tisuća eura.

CELJE – „Sajam svih sajmova“ kako organizatori opisuju Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u slovenskom Celju, u svojem 52. izdanju svečano je otvoren ovog utorka, 10. rujna 2019. godine. Sajam koji svake godine privlači više od 100 tisuća posjetitelja, i ove se godine predstavlja u 5 ključnih segmenata – MOS Dom, MOS Turizam, MOS Tehnika, MOS B2B i MOS Plus, a sve do 15. rujna poduzetnicima i obrtnicima nudi brojne mogućnosti u popratnom programu za predstavljanje njihovih proizvoda, uspostavljanje poslovnih kontakata i širenje poslovanja. Ove godine na MOS se prijavilo 800 izravnih i 1500 posrednih izlagača među kojima je i tridesetak izlagača iz Hrvatske, odnosno iz Karlovačke te Krapinsko-zagorske županije. Sajam je svečano otvorio ministar okoliša Simon Zajc, a među okupljenim dužnosnicima bila je i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, dok se preko video zida okupljenima obratio i ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek. – Potičemo izlazak svojih članova na ovaj sajam jer je to izlazak u svijet – istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Zadovoljan uspjehom sajma je i direktor Robert Otorepec. – Hrvatski izlagači su tradicionalno sa nama i svake godine ih ima sve više – naglasio je Otorepec.

VARAŽDIN – Povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije po prvi puta će se održati manifestacija pod nazivom “Varaždinska štruklijada” koja je danas najavljena u atriju Varaždinske županije. O predstavnicima i programu govorili su  savjetnica župana Natalija Martinčević i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandinii te predstavnici Udruge kuhara Varaždinske županije i ostalih Udruga. –  Naša gastronomija, posebno naša tradicionalna gastronomija, nezaobilazni je dio našeg turizma. Posljednje dvije godine veliku pažnju posvećujemo upravo našim tradicionalnim proizvodima i jelima i radimo na njihovom brendiranju– naglasila je Martinčević. Predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni, najavio je i radionicu koja će se održavati u atriju, a na kojoj će građani moći vidjeti kako se razvlači tijesto i rade štrukli.. Manifestacija će biti promotivno-prodajnog karaktera. Varaždinska štruklijada održat će se 14. rujna.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić ovog utorka, 10. rujna u zgradi Gradske uprave primio je mlade hrvatske informatičare – učenike XV. Gimnazije, ali i juniore koji su također osvojili medalje. Zagrebački srednjoškolci su osvajači zlatne i dvije srebrne medalje na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi CEOI 2019. koja se u srpnju održala u Bratislavi. – Pripreme traju cijelu godinu, treba ih uskladiti sa školskim obavezama, a puno nam pomažu mentori koji su također nekada bili natjecatelji- rekao je Nežmah. Rezultati naših učenika sinergija su njihovog truda, znanja i kreativnosti, kao i Hrvatskog saveza informatičara, Grada Zagreba i roditelja koji ih potiču- istaknuo je nastavnik informatike zagrebačke XV. gimnazije Nikola Dimitrović. Od osmero natjecatelja čak sedmorica su iz XV. gimnazije i svi oni dobitnici su već gradske Nagrade profesor Blatazar – rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasivši kako upravo ova zagrebačka Gimnazija treba biti primjer svima.

ZAGREB – Sastanak  s predsjednikom KSW federacije Martinom Lewandowskim ovog utorka, 10. rujna u zgradi Gradske uprave održao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače, KSW je najjača europska organizacija koja po kvaliteti spada u sam vrh svjetskog MMA-a (mješovite borilačke vještine).- Grad Zagreb dobar je domaćin sportskih događanja , pa će biti i tako pokrovitelj ove velike borilačke priredbe u studenome- rekao je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić. Kako je najavio Lewandowski Zagreb će biti pokrovitelj takvoj prvoj organiziranoj sportskom manifestaciji u zagrebačkoj Areni 9. studenog.

ČAKOVEC – Gotovo tisuću mališana, iz čakovečkih dječjih vrtića i osnovnih škola, okupilo se danas na stadionu SRC „Mladost“ u Čakovcu, gdje je nizom sportskih aktivnosti obilježen, 10. rujna, Hrvatski olimpijski dan. Prigodni program, uz prethodno pješačenje, a potom i zajedničko vježbanje te atletsko natjecanje pratila je bivša hrvatska olimpijka Ivana Brkljačić, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić te gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. U vrijeme instant uspjeha u kojem živimo, osobito je važno djeci, od najranije dobi, usađivati olimpijske i sportske vrijednosti poput uvažavanja, poštovanja, mira, odricanja, upornosti i poštenja, naglasila je Ivana Brkljačić. Upravo to su vrijednosti koje u svakodnevnom radu promiče Grad Čakovec, a današnja manifestacija još jednom potvrđuje kako je ovo grad koji s pravom i ponosom nosi titulu Grad- prijatelj djece, kao i titulu Europske prijestolnice sporta za 2020. godinu, zaključio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

KOPRIVNICA – Na montažnoj zgradi koprivničkog Dječjeg vrtića Loptica provedena je opsežna rekonstrukcija kroz europski projekt PROMINENT MED, a objekt je danas, u utorak, 10. rujna 2019. godine, i svečano otvoren. Projekt je specifičan je su korištena inovativna rješenja obnove koja u Hrvatskoj do sada nisu postojala, a prepoznala ih je Europska unija, kaže ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić te napominje kako se na projektu krenulo raditi još 2015. godine. Zadovoljna obnovom je i ravnateljica vrtića Ida Šipek koja je podsjetila kako je iza vrtića 40 godina tijekom kojih nije bilo ulaganja, a vrtić je imao probleme s vlažnim prostorom, starom stolarijom te kanalizacijom i ventilacijom. Ponosan, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako Gradsku upravu veseli svako ulaganje namijenjeno najmlađima te napominje kako postoje projekti, planovi, želje i potrebe koje Gradska uprava treba ispuniti. Vrijednost radova je 2,7 milijuna kuna, Grad je sudjelovao s 1,2 milijuna kuna, a sredstva Europske unije iznosila su 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Poduzetnicima s područja Zagrebačke županije do kraja godine na raspolaganju je kreditni potencijal  od 10 milijuna kuna kroz Program „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti. Korisnici mogu biti mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na područje Zagrebačke županije neovisno o sjedištu. Poduzetnicima koji kreditna sredstva ulažu u proizvodne djelatnosti subvencionirat će se  kamatna sa 4 postotna poena, pri čemu će Ministarstvo i županija, svaki subvencionirati po 2%. Za one koji ulažu u uslužne djelatnosti kamatna stopa će se subvencionirati sa 2%, a Ministarstvo i Županija subvencioniraju svaki po 1%. Najniži iznos kredita je 100 tisuća, a najviši 5 milijuna kuna.

ČAKOVEC – U Međimurskoj županiji u 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište su imala 3.367 poduzetnika, kod kojih je bilo 28.792 zaposlena, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 3,7%, podaci su to koje je na svojim stranicama objavila Fina. Također, u 2018. godini ukupni prihodi poduzetnika iznosili su 15,2 milijarde kuna, a ukupni rashodi 14,5 milijardi kuna. Dobit razdoblja iznosila je 769,8 milijuna kuna. Međimurska županija je u odnosu na druge županije na 10. mjestu prema broju poduzetnika, na 8. prema broju zaposlenih kod poduzetnika te na 9. mjestu prema iskazanim ukupnim prihodima i neto dobiti.

BRAČAK – Sastanak župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara sa studentima medicine održan je danas, 10. rujna 2019. godine, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Sastanak , kojem se na zadovoljstvo župana, odazvalo čak 36 studenata, održan je kako bi se studente upoznalo sa stanjem i ulaganjima u zagorske zdravstvene ustanove te uvjetima rada na području Županije, ali i s druge strane, kako bi se  došlo do informacija o njihovim planovima vezano uz nastavak obrazovanja i zapošljavanja. Također bilo je govora i o tome što Krapinsko-zagorska županija i zdravstvene ustanove kojima je osnivač mogu učiniti da bi stvorili što bolje radne i životne uvjete mladim liječnicima. Zadovoljstvo konstruktivnim sastankom izrazile su obje strane, a kako ističu mladi budući liječnici, perspektiva rada u Zagorju sada im se čini puno jasnijom.

KRAPINA – Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva i izložba dječjih likovnih radova  jedna su od manifestacija Tjedna kajkavske kulture koja okuplja najmlađe kajkavce, učenike osnovnih škola kajkavskog govornog područje. Njihova je smotra održana u utorak, 10. rujna 2019. godine u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, gdje su učenice Osnovne škole Ljudevita Gaja recitirale najbolje kajkavske pjesme malih pjesnika. Za ovogodišnji recital stiglo je 75 pjesama učenika iz 15 osnovnih škola Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, rekla je učiteljica Jasna Leljak uvjerena, s obzirom da je sve više radova učenika nižih razreda, da nema straha za budućnost kajkavskih pjesnika. Recital je otvorila pročelnica za obrazovanje i kulturu Krapinsko-zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec, a učenicima je čestitao i zamjenik krapinskog gradonačelnika Drago Kozina, ponosan na tradiciju kajkavskog festivala koja datira od 1966. godine, a cijelo to vrijeme njeguje i kajkavsko stvaralaštvu najmlađih.

ZAGREB – Grad Zagreb objavio je namjeru zakupa poslovnog objekta na području Gradske četvrti Peščenica Žitnjak, u naselju Ferenščica, za potrebe Dječjeg vrtića „Duga“,  na deset godina, kapaciteta pet odgojno-obrazovnih skupina, s pratećim gospodarskim, upravnim i ostalim sadržajima te pripadajućim dječjim igralištem i parkiralištem. Pisane ponude s dokumentacijom predaju se neposredno u pisarnici Područnog ureda Centar, Zagreb, Ilica 25, ili preporučenom pošiljkom na adresu ureda do petka, 13. rujna.

KOPRIVNICA – Održana je deveta sjednica Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije kojoj su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Na sjednici je istaknuta uspješna suradnja izvršnog i predstavničkog tijela Koprivničko-križevačke županije sa Savjetom mladih, a zamjenik Ljubić pohvalio je članove na aktivnostima koje provode. Također je na sjednici dogovorena dinamika raspodjele radnih zadataka oko projekta donošenja Razvojnog programa za mlade Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

IVANEC – Počeli su radovi na uređenju nedovršenih prostorija stare škole u Stažnjevcu, koja je opsežnim rekonstrukcijskim i adaptacijskim zahvatima prije nekoliko godina pretvorena u funkcionalni društveni dom. Riječ je o tri prostorije i hodniku, ukupne površine 70 metara četvornih, koje su dosad bile u iznimno lošem stanju. Ove godine uredit će se zidovi i plafon. Iduće godine u planu je uređenje podova u cijelom objektu stare škole. Vrijednost radova u ovoj fazi je 70.000 kuna. U ovom trenutku Grad Ivanec ima otvorene radove na čak pet društvenih domova – u Lančić-Knapiću, Jerovcu Donjem, Vuglovcu/Gečkovcu, Škriljevcu i Stažnjevcu.

BJELOVAR – I Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i policijske postaje na njenom području provode niz aktivnost s ciljem naglašavanja značaja sigurnosti djece u prometu i kako bi se u neposrednom kontaktu s policijom osjetilo zajedništvo građana i policije. Povest će u školama 20-o minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola, svaki će prvašić dobiti reflektirajuću kišnu kabanicu i promotivne materijale, predstavit će web aplikaciju „Prometna učilica“, na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda predstavit će se najvažnije o sigurnom sudjelovanju djece u prometu, a također će policijski službenici provoditi i nadzor tehničke ispravnosti autobusa te pojačani nazor prometa.

loading